Finns det risk att det blir extrema mängder kolsyra?
Min Brown-Ale har jäst från 1060ö till 1014 ö på 11 dagar vartefter jag tappade upp den på flaska. Den smakar utmärkt.
Jag blandade försiktigt ölen med 2dl kokande vatten blandat med 4,5g socker/liter öl. Ingen torrjäst. Första respektive sista flaskan blev en liten PET för att hålla koll på kolsyran. Sedan dess har flaskorna stått i runt 20grader.
Efter bara 24h var den båda PET-flaskorna ganska hårda och nu, 72h efteråt, så är de så hårda som de bör vara.
Nu kommer min fråga; Finns det någon risk att de 14ö av kvarvarande socker i ölen jäser ut och det blir extrema mängder kolsyra? Bör jag ställa dem kallt genast? Flaskexplosition?
Jag tyckte själv att jag snålade med sockergivan då jag "primade". Hittills har jag på andra bryggningar haft ett lägre ö-värde då jag tappat.