vörtbrödrecept?

Visst är det så att det skall vara vört i vörtbröd och som hembryggare tycker jag det vore på plats att någon skrev ett vårtbrödsrecept där man mäskade och lakade vört till limpan!

Någon som känner till hur man skall göra?

Sv: vörtbrödrecept?

Jag kan gissa på att man använder vörten till vätskan/degspadet i brödet istället för vatten.
Vilken typ av vört vet jag inte, men troligen en vört som innehåller mer än bara ljus basmalt.
Kanske en vört gjord på münchenermalt, eller med lite karamell och chokladmalt för att ge lite mustigare smak.

3 Senast ändrad av svensson.lu (2009-01-14 20:06:37)

Sv: vörtbrödrecept?

Självklart!

Krossa:
120g Maris Otter eller någon annan basmalt
10g karamellmalt av valfri sort
5g chokladmalt
och blanda med 4dl 75C vatten i en pressbryggare (en sån man gör det bästa kaffet i).
Slå in den i en handduk och låt stå i 40min.

Pressa och häll av vätskan och tillsätt ytterligare 3dl, 75C vatten.
Slå in den i en handduk och låt stå i ytterligare några minuter.
Pressa av och häll ihop vätskan med föregående.

Du borde nu ha ca 6dl vört med OG: 1.050.
Kyl ner till 40 grader och tillsätt din jäst.
Om du använder torrjäst se till att rehydrera den innan med vatten så att du inte chockar den.

Nån annan får fylla på med resten för jag är inte en så van brödbakare...

Lycka till smile

Sv: vörtbrödrecept?

Man tackar
Då tror jag nästan att jag dessutom har allt hemma!
Man behöver inte reduceringskoka vörten för att få upp og eller sötar man med sirap också?

Sv: vörtbrödrecept?

Jag kokade ner svagdricka för att få något vörtliknande, men riktig vört hade ju smällt högre. I mitt bröd hade jag en del rågmjöl och då passar det utmärkt med att låta en liten mängd av just rågmjölet skållas i hett vatten så det blir en klistrig smet. Det ökar hållbarheten och saftigheten.

http://bistron.tumblr.com/

Sv: vörtbrödrecept?

Jag och min fru står och experimenterar i köket

Vört: (det var typ så här mycket... anteckna inte..)
160g Pale Ale malt
60g Pale Chocklad
50g mörk karamell

Mäskade i en termos på 65°C i en timme
sedan skopade jag över mäsken i en såssil och pressade med en sked på
mätte SG till 1,090 vörten var något varm så det kan väl eventuellt vara några punkter högre, tror vi fick ut ca 3.5dl vört

Sedan kokade jag detta med pomerans, brödkryddor, ingefära, råsocker, sirap
Vi tillsatte mjölk så vi kom upp i 6.5dl degvätska och tillsatte 20g smält smör

Löste jäst i degvätskan.

Till degen använde vi 6dl rågsikt och 10dl vetemjöl + en gnutta salt.

Nu står degen och växer en första gång..
Lovar att återkomma efter avsmakning..
Jag är själv ingen höjdare på att baka men frun skall enligt egen utsaga vara duktig
så jag är mycket spänd på att se vad som händer.

Sv: vörtbrödrecept?

Brödet blev gott! smile

Kan i efterhand säga att man kanske behöver lite mer vört i brödet och mycket kryddor.. snåla inte..

Sv: vörtbrödrecept?

borde det inte gå att fixa vörten med exrakt?

Sv: vörtbrödrecept?

Jag har sett att det går att köpa vört på kryddhyllan. Vad tusan är det för nåt?

Sv: vörtbrödrecept?

Har gjort det ganska många ggr. Det är väldigt gott att använda rökmalt.

2-3 pomeransskal (eller 2msk malda pomeransskal)
100g smör
1liter vört OG 1.060 eller mer gärna mörkare maltsorter
50g jäst
1msk salt
1dl mörk sirap
1tsk malda nejlikor
2-3dl russin
3liter rågsikt

Valde du pomeransskal så behöver de blötläggas ett tag innan baket så att de blir mjuka
Finhacka pomeransskalen
blanda alla ingredienser utom russin och salt (inget behöver värmas, det blir lagom varmt av knådningen)
knåda rejält (ca 12 minuter i assistent på låg hastighet)
tillsätt salt och knåda ytterligare 6minuter
blanda i russin
jäs i 60min
dela degen i fyra delar och lägg på en plåt
Sätt ugnen på 250°C
jäs i 30min
skicka in i ugnen och sänk temperaturen till 200°C
Grädda i 40minuter.

Hoppas det blir bra smile

Sv: vörtbrödrecept?

Ska deala med grannkärringen. Hon ska visst vara grym på att baka. Och jag har råvaror till vört i kylskåpet.
Vilket team.

12 Senast ändrad av Thomas Fransson (2009-12-04 21:51:35)

Sv: vörtbrödrecept?

På förra jobbet körde vi maltextrakt till rågbröden.
Men eftersom ingen lägger sig i bagarens arbete precis som bagaren inte lägger sig i de andras arbete
så vet jag inte hur mycket.

Men det är väl bara att göra en liter vört och göra en bra deg.

Som bonus info så kan jag berätta att man kan tempa bröden för att veta när dom är klara.
En innetemperatur på 97C är det optimala, sedan beror det på vilket bröd och vad man har för ugn.
Men att börja på hög temp ett par minuter så luften expanderar medans det finns vätska i degen som binder bubblorna
är ett lite tips. Sedan kan man backa tempen en aning.

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

Sv: vörtbrödrecept?

Intressanta tips Thomas. Jag brukar försöka ha vatten i ugnen, typ i en skål eller så.
Har fått för mig att man får lite jämnare temperatur så, dessutom känns det som om brödet brukar bli lite mer saftigt.

Men vad vet jag, jag är bara en glad amatör när det kommer till bakning.

Sv: vörtbrödrecept?

Dags att baka vörtbröd på sötvört. Letade recept på nätet en stund innan jag kom på att det kanske fanns något bra här smile