Jag är intresserad av tidsaspekten, lagring etc.
När är en normalstark (5%-7%) 100% Brettanomyces öl på topp?
Samma frågeställning fast med Brett bara på sekundär?
När är det dags att tappa på flaska, primningsmängd etc ? Gör man det för tidigt blir det ju lätt överkarbonerat. Finns det något magiskt FG, eller typisk utjäsningsgrad att gå efter. Jag tycker Brett kan uppföra sig ganska svårberäkneligt.
Som exempel bryggde jag en Old Ale med "Brewer's Choice 9097PC Activator" för ca två år sedan. När huvudjäsningen var klar mätte jag en SG på 1,015 (OG 1,078) och tappade om på sekundär. Efter tre veckor mätte jag 1,014 och bestämde mig för att tappa på flaska 6g/l prime. Efter 50dagar öppnade jag en öl som skummade en hel bägare full, mätte densiteten till 1,010. Jag hade alltså haft för bråttom eftersom resten av flaskorna behövde släppa på trycket och kapsyleras om. Men idag två år senare så smakar ölen fantastiskt och mycket bättre än den gjorde för ett år sedan, dock alldeles för hög kolsyra. Mina egna slutsatser, brett på sekundär behöver tid, säg minst tre månader och lagring sedan minst ett år för att smaken ska bli riktigt tilltalande.