1 Senast ändrad av Thomas Fransson (2012-10-18 17:04:04)

Nästa episod - Brett

http://bryggradio.com/wp-content/uploads/2012/10/crooked.png

På torsdag 25:e oktober klockan 18:30 är vi tillbaka i studion!
Med oss har vi en riktig expert från stora landet i väster. Chad Yacobson från Crooked Stave Artisan Beer Project.



Har ni frågor om brett, nu är chansen att få bra svar.
Maila eller foruma era frågor så vi får med dem i våra frågepapper.

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

Sv: Nästa episod - Brett

Kul. Jag ska precis börja ge mig in i bretträsket. så jag väntar med spänning. smile

Sv: Nästa episod - Brett

Jag har också nyligen börjat jäsa med brett så det ska bli mycket intressant att höra. Är det Chad Y. som är experten? smile

En fråga från mig: Om man har ett lyckat recept på en normalstark öl, t.ex. en wit - hur förändrar man det om man vill tillsätta brett i sekundären utan att den får supertunn kropp p.g.a den ökade attenuation bretten medför? Finns det något bra riktmärke för ökad mängd kristallmalt/högre mäsktemp man kan använda? Typ "Byt ut 5% basmalt mot kristallmalt" eller "mäska 2 C högre".

Det kanske är svårt att svara på, vad vet jag smile

Grantorp Nanobryggeri - http://grantorp.blogspot.se samt http://www.facebook.com/grantorpnanobryggeri

Sv: Nästa episod - Brett

Jättebra frågeställning! Jag skriver in den i manus.

http://bryggradio.com
http://sverigesbryggradio.blogspot.se

Sv: Nästa episod - Brett

Kalaskul ämne! Bra där!
Jag har använt brett en del, både som primär och sekundär och tycker det är fantastiskt kul att ni tar upp detta. Känns som om det kring brett finns en del fördomar, antaganden och annat som inte stämmer och som måste vidareutvecklas och förklaras.

Har funderat en del på vinster/förluster att tappa om - Både efter avslutat jäsning med sacc. som primär när brett skall i som sekundär samt när brett används till 100%.
Brett har ju en benägenhet att knapra i sig allt möjligt om man bara väntar tillräckligt länge och vad jag förstått kan det ligga en vinst (jämfört med långlagring av öl jäst med sacc) i att låta döda jästceller, bös och jox ligga kvar när jästen agerar anaerobt.

Också brett vid flaskjäsning hade vart kul att höra lite mer om.
Vissa källor säger att brett producerar lika mycket co2 som sacc vid en given mängd socker medan andra säger att brett producerar mindre vid samma mängd.

Lite snack kring detta hade varit uppskattat.
Jag ligger ofta vaken på nätterna, rullar runt i mitt eget svett och oroar mig över just brett.

Sv: Nästa episod - Brett

http://bryggradio.com/wp-content/uploads/2012/10/crooked.png

På torsdag 25:e oktober klockan 18:30 är vi tillbaka i studion!
Med oss har vi en riktig expert från stora landet i väster. Chad Yacobson från Crooked Stave Artisan Beer Project.



Har ni frågor om brett, nu är chansen att få bra svar.
Maila eller foruma era frågor så vi får med dem i våra frågepapper.

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

Sv: Nästa episod - Brett

Jag säger till er som min treåriga dotter just sa till mig (den gången för att vi skulle få korv med bröd till middag) - shit va bra!

Sv: Nästa episod - Brett

bjolu340 skrev:

Jag säger till er som min treåriga dotter just sa till mig (den gången för att vi skulle få korv med bröd till middag) - shit va bra!

Haha underbart!

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

9 Senast ändrad av NilusDux (2012-10-18 20:45:42)

Sv: Nästa episod - Brett

Jag säger som, han ni vet, Gert... Äntligen!!!
Men det var främst förvarningen, är på kurs, men ska försöka följa det live...
Gött mos
/Nilus

hominem coquo cervisia

Sv: Nästa episod - Brett

Jag är intresserad av tidsaspekten, lagring etc.

När är en normalstark (5%-7%) 100% Brettanomyces öl på topp?

Samma frågeställning fast med Brett bara på sekundär?

När är det dags att tappa på flaska, primningsmängd etc ? Gör man det för tidigt blir det ju lätt överkarbonerat. Finns det något magiskt FG, eller typisk utjäsningsgrad att gå efter. Jag tycker Brett kan uppföra sig ganska svårberäkneligt.

Som exempel bryggde jag en Old Ale med "Brewer's Choice 9097PC Activator" för ca två år sedan. När huvudjäsningen var klar mätte jag en SG på 1,015 (OG 1,078) och tappade om på sekundär. Efter tre veckor mätte jag 1,014 och bestämde mig för att tappa på flaska 6g/l prime. Efter 50dagar öppnade jag en öl som skummade en hel bägare full, mätte densiteten till 1,010. Jag hade alltså haft för bråttom eftersom resten av flaskorna behövde släppa på trycket och kapsyleras om. Men idag två år senare så smakar ölen fantastiskt och mycket bättre än den gjorde för ett år sedan, dock alldeles för hög kolsyra. Mina egna slutsatser, brett på sekundär behöver tid, säg minst tre månader och lagring sedan minst ett år för att smaken ska bli riktigt tilltalande.

Sv: Nästa episod - Brett

Vän av ordning, tradition och alla andra tänkbara ursäkter för att dricka öl undrar förstås om det blir någon interaktiv provning?

Sv: Nästa episod - Brett

Jag har några sistaminuten frågor som jag hoppas ni får med. De är väl egentligen föjldfrågor till intervjun på BN, men de går kanske att ställa ändå. Tyvärr hinner jag inte lyssna live för det är föräldramöte på förskolan sad

Brett är ju en aning svårflockat, men om man vill få den att flokulera lite snabbare så är tydligen trycksättning ett sätt. Räcker det med ett lågt tryck typ 5psi eller måste man trycka på rejält?

Jag skulle även vilja veta hur han tänker angående jästemperaturer och jästmängder i förhållande till den smakprofil han är ute efter. Även hur han ser på blandningar av jäst för att få ut olika smaker.

En saccharomyces förvarar jag hälst i kyl och använder inom 2 veckor. Vad jag förstår så förordade han rumstemp.
Hur länge kan man förvara brett i rumstemperatur innan den börjar dö och finns det några andra bra tip på förvaring.

Sv: Nästa episod - Brett

Fogsvans skrev:

Vän av ordning, tradition och alla andra tänkbara ursäkter för att dricka öl undrar förstås om det blir någon interaktiv provning?

Sorry ingen ölprovning denna gången. Ni får välja fritt idag wink


Svensson.lu - will do

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

Sv: Nästa episod - Brett

När kommer podden? Kunde inte lyssna igår och har abstinens!

Sv: Nästa episod - Brett

Gillade Chads svar på Svenssons fråga..! (man vill ju inte spoila för mycket)

Sv: Nästa episod - Brett

jag tror Thomas mic försvann så han ska nog bara pussla ihop episoden först. Håll ut, det kommer!

http://bryggradio.com
http://sverigesbryggradio.blogspot.se

Sv: Nästa episod - Brett

Exporterar mp3:an nu - uppe på sidan runt 18:30 tror jag.
Itunes och stitcher vet jag inte hur snabba dom är att uppdatera.

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

18 Senast ändrad av Thomas Fransson (2012-10-29 22:35:12)

Sv: Nästa episod - Brett

Episod uppe http://bryggradio.com/?p=1255

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

19 Senast ändrad av svensson.lu (2012-10-29 14:17:37)

Sv: Nästa episod - Brett

Vilket program!!!
Det är ju lätt ett av de mest informativa bryggradioavsnitt jag nånsin lystnat på, svenska såväl som amerikanska.

Sv: Nästa episod - Brett

Fett! Tusen tack, vi var helt lyriska själva. Chad var ju drömgästen att ha med!
Följ fler brettäventyr på vår blogg, http://sverigesbryggradio.blogspot.se

http://bryggradio.com
http://sverigesbryggradio.blogspot.se