Coronakvarn - bra eller.. inte?

Hade egentligen accepterat att det bara fanns två lägen på min coronakvarn - mjöl eller 50% hela korn. Tänkte att det inte spelar så stor roll när man kör BIAB för då är ändå rejäl krossning önskvärd. Men så när jag började jaga en min egen lilla hus-felsmak så slog det mig att det kanske kunde finnas en gräns för hur fint det ändå fick krossas och försökte justera ändå. Gick väl sådär.

Så jag plockade sönder mackapären.

https://lh3.googleusercontent.com/-cqgU2A-FK2w/UHMjFOz3rqI/AAAAAAAAB40/-OpYLkfUbXk/s640/2012-10-08.jpg

Allt såg bra ut. Men så plockade jag ihop den utan skyddet.

Såhär såg det ut:

https://lh5.googleusercontent.com/-ZaJCaanEw8I/UHMkPAeRhZI/AAAAAAAAB54/nAMQMwBOwJE/s640/2012-10-08.jpg

Så det var kanske inte konstigt.

Sv: Coronakvarn - bra eller.. inte?

Har en sådan på jobbet till koriander etc.

Testade den lite på malt och upptäckte att precis som du säger slinker det igenom en del hela maltkorn, men detta är endast när man vevar sakta.
Drar man upp tempot så blir det faktiskt rätt ok och inga hela maltkorn om än något köttade skal.

Hur snabbt vevar du, har du testat olika hastigheter är väl eg. frågan wink

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

Sv: Coronakvarn - bra eller.. inte?

Har inte en Corona kvarn men kan bara efter läst många trådar, blogginlägg och osv bara rekommendera att köpa en riktig maltkross. Högre effektivitet, jämnare resultat, smidigare, snabbare. Man sparar in mellanskillnaden ganska fort.

/Peter

En av medlemmarna i hembryggargänget Fear Wolf Brewery:
Blogg: http://fearwolf.blogspot.se
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Fear-Wolf-brewery/392281610808876
Presentation: http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=5717

Sv: Coronakvarn - bra eller.. inte?

Jag kör med en corona även om man är sugen på en vettigare, men denna får nog hänga med ett tag till. Driver den med en borrmaskin. Om man inte skruvar åt vingmuttrarna som håller bygeln helt utan låter det vara lite spel och sätter justerskruven halvhårt så blir resultatet ganska bra iaf. Sen kan man kompletera med lite havreskal för att få lakningen att funka bättre.

Sv: Coronakvarn - bra eller.. inte?

Kör en kinakopia av en coronakvarn. Samma konstruktion som du visar i bilderna. Jag gjorde en fixering av den roterande kvarnskivan med silverlod tror jag det var. Detta innebär att den är fixerad på axeln och jag kan spänna in till den malbredd jag är intresserad av.
Med andra ord så "wobblar" inte skivan och malbredden blir rätt så konstant.

Kör min kvarn med en borrmaskin och det tar ett par minuter att mala inför en bryggning.

Har sett en modifiering av coronakvarn på homebrewtalk.com där man fixerat kvarnskivan genom några brickor. Hittade den nu när jag sökte efter den men vet att den finns i DIY sektionen, så kolla gärna där.

Sv: Coronakvarn - bra eller.. inte?

Hm, ja. Jo - hastigheten är av avgörande betydelse. Dock är det också vid lagom tempo svårt att krossa lite grövre - anledningen till att jag inledde detta experiment var för att få ned effektiviteten som varit för hög och jag teor mig förstå att det påverkar kvaliteten på mina öl negativt.

Brickor är nog lite svårt, frågan är om man kunde punkta ett par svetsar utan att den rör sig.. Svårt men inte omöjligt att svetsa i gjutet.

Sen är det ju inte så svårt att köpa krossad malt heller när man ändå som jag bor så att alla råvaror måste beställas...

Sv: Coronakvarn - bra eller.. inte?

Med några brickor vid vingmuttern för att justera distansen precis som du gjort i sista bilden tycker jag att det fungerar mycket bra. Har testat utan distans och fått som du säger ett ojämnt resultat. Tycker mig märka lite skillnad mellan olika maltsorter (Viking Pale Ale och Vikings Cara Plus 100) men inget som stör. Kör med tunna-i-tunna och tycker jag kan mala-på ganska finmalt utan hastighetsförsämring vid lakning eller dåligt utbyte. Tycker priset på de riktiga 2/3-valsarna är mer lämpat för föreningar.

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Coronakvarn - bra eller.. inte?

Problemet är att kvarnhjulet skevar. Men jag har räknat ut en lösning.. Tror jag. Mer om detta när man får åka hem till bryggeriet igen!

Sv: Coronakvarn - bra eller.. inte?

Tråkigt att kvarnen är skev. Du får gärna pengarna tillbaka. Du köpte den av mig och som jag skrev skulle du betala när du testat den. Maila gärna kontonummer så fixar vi detta. Gillar inte när andra skickar defekta grejer så jag vill inte att nån får samma känsla. Aldrig själv använt kvarnen utan köpte en Crank-n-Stein av samma dansk i Humlebaeck som Coronan. Med vänlig hälsning, Ingo

Svensk bruksanvisning:
http://mariestadsnyabryggeri.files.wordpress.com/2013/09/bruksanvisning-braumeister-20l-50l-mars-2011.pdf