1 Senast ändrad av aenima (2016-07-06 11:38:19)

aenima - Fear Wolf brewery - Ett hembryggeri

Hej!

Peter Nilsson heter jag och är 38 år och bosatt i Göteborg. Har nu bryggt öl i ungefär 5 år, i skrivande stund har 31 öl blivit bryggda. Brygger tillsammans med två kompisar och vi kallar vårt bryggeri för "Fear Wolf brewery" och vi brygger varierande stilar, men vi brygger just nu ganska mycket belgisk inspirerat men även barley wine. Vi tycker om att experimentera lite och "take it to the limit" utan att det ballar ur fullständigt. Förebilder inom bryggarvärlden är Omnipollo och Ewil Twin.

Länk till våran blogg är http://fearwolf.blogspot.se. Vi finns även på facebook här: https://www.facebook.com/pages/Fear-Wol … 1610808876

"Bryggverket" består av följande:

En 100 L vattenvärmare för mäsk och lakvatten:
http://fearwolf.blogspot.com/2015/06/ut … e-hlt.html

Varmvattenpump mellan vattenvärmaren och mäsk och lakkärlet:
http://fearwolf.blogspot.se/2015/04/utr … m-med.html

Vi har ett 80 liters mäsk och lakkärl byggt av en LauterHelix och Thermogryta:
http://fearwolf.blogspot.se/2015/03/utr … k-och.html

Vid bryggning av starka öl på stor volym använder vi dessutom ett 62 liters mäsk och lakkärl utöver 80 liters kärlet. Blogginlägg om bygget:
http://fearwolf.blogspot.se/2012/11/utr … k-och.html

Koket görs i en 100L kastrull från storagrytor.se:
http://fearwolf.blogspot.com/2014/11/ut … m-med.html

Värme källa är dessa värme elementen:
http://fearwolf.blogspot.com/2014/10/ut … osten.html

Bygget av 100 liters kastrull:
http://fearwolf.blogspot.com/2014/12/ut … kkarl.html

Plattvärme växlaren:
http://fearwolf.blogspot.se/2014/09/utr … m-med.html

Pump mellan kokkärlet och plattvärmeväxlaren:
http://fearwolf.blogspot.se/2014/09/utr … -idag.html

Kopplingar till pump och plattvärme växlare:
http://fearwolf.blogspot.com/2014/11/ut … -till.html

Vi kompletterar även ibland uppvärmningen med 2kW doppvärmare från tyska ebay:
http://fearwolf.blogspot.com/2013/01/ut … m-med.html

Vi har även byggt en jäskammare av ett kylskåp, stc1000 och en frostvakt. Blogginlägget om bygget:
http://fearwolf.blogspot.com/2014/08/ut … mmare.html

Gammal utrustning:
Patina kastrull på 36 liter, kokvolym 35 liter.
Värmekällan var en tysk induktionshäll på 3,5 kW (fungerar på 10, 13 och 16A säkring):
http://fearwolf.blogspot.com/2014/01/ut … igare.html

Vi har även skrivit ihop lite tips i olika blogginlägg för hembryggare:

Vanliga nyböjarfrågor, missförstånd, fel och myter:
http://fearwolf.blogspot.se/2016/03/bry … ragor.html

Hembryggarens rädsla för att använda socker
http://fearwolf.blogspot.se/2016/05/bry … r-att.html

Faktorer som påverkar ölets sötma eller beska:
http://fearwolf.blogspot.se/2016/06/bry … olets.html

Hur stort kokkärl behöver jag?
http://fearwolf.blogspot.se/2016/06/bry … r-jag.html

Hur stort mäskkärl behöver jag?
http://fearwolf.blogspot.se/2016/06/bry … r-jag.html

Tips vid bryggning av starkare öl:
http://fearwolf.blogspot.se/2014/02/bry … tarka.html

Att brygga barley wine:
http://fearwolf.blogspot.com/2016/05/br … -wine.html

Att brygga IPA:
http://fearwolf.blogspot.com/2015/01/br … kansk.html

Att brygga DIPA:
http://fearwolf.blogspot.com/2016/04/br … -dipa.html

Att brygga imperial stout:
http://fearwolf.blogspot.se/2014/12/bry … stout.html

Receptdesign för nybörjare:
http://fearwolf.blogspot.com/2013/04/br … rjare.html

Tips för att korta ner bryggtiden:
http://fearwolf.blogspot.com/2013/03/br … a-ner.html

Tips på hur man får en bra (snabb) kylning:
http://fearwolf.blogspot.se/2014/08/bry … n-bra.html

Förvirringen kring sekundärjäsning och omtappning:
http://fearwolf.blogspot.com/2016/04/br … kring.html

Få maximal kyleffekt och smidighet ur din plattvärmeväxlare:
http://fearwolf.blogspot.se/2016/02/bry … t-och.html

Kylspiral eller plattvärmeväxlare?
http://fearwolf.blogspot.se/2015/08/bry … eller.html

Faktorer som påverkar utjäsningen:
http://fearwolf.blogspot.com/2013/09/br … erkar.html

Faktorer som påverkar effektiviteten:
http://fearwolf.blogspot.com/2013/10/br … viten.html

Faktorer som påverkar skumkronan:
http://fearwolf.blogspot.com/2015/02/br … erkar.html

Faktorer som påverkar klarheten (blankheten) på ölet:
http://fearwolf.blogspot.se/2014/03/bry … erkar.html

Beräkning av bortkok:
http://fearwolf.blogspot.se/2014/02/bry … rtkok.html

Vattenkemi del1 (salter och nivåer)
http://fearwolf.blogspot.se/2014/03/bry … -del1.html

Vattenkemi del2 (produkter för modifering)
http://fearwolf.blogspot.se/2014/03/bry … r-for.html

Vattenkemi del3 (vattenprofiler)
http://fearwolf.blogspot.com/2015/01/br … filer.html

Hur man kopplar sin kylspiral till kranen:
http://fearwolf.blogspot.se/2014/07/bry … piral.html

/Peter

En av medlemmarna i hembryggargänget Fear Wolf Brewery:
Blogg: http://fearwolf.blogspot.se
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Fear-Wolf-brewery/392281610808876
Presentation: http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=5717