Enkel uträkning från svantes bok "Ölbryggning) sid 79:
((15 g * 8,0 * 60/60)
+
(30 g * 5,0 * 30/60)
+
(30 g * 6,3 * 20/60)
+
(30 g * 6,3 * 0/60))
=
((15*8*1)
+
(30*5*0.5)
+
(30*6,3*(1/3))
+
(0)
=
120
+
75
+
63
=
258
---
Här har du alltså 258 cg alfasyra.
Här har du 10 mg på 1 cg, vill du räkna ut mg/l får du göra en uträkning till.
Ponera att du har 25 liter öl:
(10 * (258/25)) = 103,2 mg/l
Om du räknar på att du hade ett utbyte på 30% av humlen får du då:
0,3 * 103,2 = 30,96 BU
---
Jag har inte tillgång till den pdf jag en gång läste som publicerades på nätet i USA någontsans gällande olika beräkningar av BU.
Där hade en del med vörtens styrka, en del hur gammal humlen var, andra om det var kottar eller pellets, ytterligare andra vilken höjd över havet du var på. Det blev pga detta och andra faktorer enorma skillnader i BU beroende på hur du räknade.
På det stora hela finns det inte ett sätt att räkna på, knappast heller "rätt" sätt.
Men du kan hitta ett sätt som funkar för dig och därefter står sig din BU alltid i proportion till sig självt om inte annat.
---
Vill du göra det ännu enklare ovan?
Skippa all humle som inte kokas i 60 minuter.