Inlagd sill.
Att lägga in sill är lätt, och det blir betydligt godare än ABBAs sötsliskiga inläggningar.
Jag brukar använda urvattnade salta sillfiléer, man kan köpa 2 kg för runt 70:-, finns på burk också men då är det dyrare.
Till 8 filéer är det lagom att göra en "grundlag" enligt följande
1 dl 12% Ättikssprit
2 dl strösocker
3 dl vatten.
Värms till sockret smält.
Därefter kan man tillsätta olika saker för att smaksätta, här är några exempel:
1) Glasmästarsill
1 tunt skivad röd lök, lite finklippt dill, lite skivad morot, en liten bit pepparrot, 10 kryddpepparkorn 10 svartpepparkorn, 2 lagerblad.
2) Löksill:
1/2 skivad gul lök, 1/2 skivad röd lök, 3 cm tunt skivad purjolök, 10 svartpepparkorn.
3) Enbärssill:
1 tunt skivad gul lök, 15 enbär, 5 vitpepparkorn
4) Senapssill. Detta är en tvåstegsraket:
Använd grundlagen, klyfta en lök och lite kryddpepparkorn och låt sillen dra 24 timmar i denna. Lagen med löken och kryddpepparn ska kastas.
Blanda 1 dl dijonsenap, 1 dl farinsocker, 1/2 dl olja, en tesked vinäger, 3-4 msk finklippt dill och lite fint skivad purjolök. Smaka av med vitpeppar. Låt sillen dra i såsen 5-6 timmar innan servering.
Lätt som en plätt.