Sv: Biere de Garde - Biere de Mars (och Saison)
Glukos tas upp något lättare av (trött) jäst, så det kan eventuellt vara ett bättre val när man kör priming för riktigt starka öl på flaska. I övrigt lär det inte vara så stor skillnad så länge man inte använder skyhöga halter, då det sägs kunna bli en skillnad i smak också.
Själv kör jag för säkerhets skull alltid glukos till flaskjäsning, och sackaros (billigare) när jag tillsätter i koket.
Om du skall göra kalibreringsprover måste du väga upp både sockret och vattnet, annars blir det inte exakt nog. Tänk på att små mängder kokhett vatten dunstar fort också. Du kan testa en 10 grader Plato lösning (skall visa SG 1040) genom att lösa upp antingen:
A) 10 g strösocker i 90 g vatten (tot 100 g vilket ger 10 viktsprocent sackaros = exakt 10 Plato)
eller
B) 11 g bryggsocker (obs! elva gram, d.v.s kompensation) med 89 g vatten = blir nästan exakt 10 Plato.
om vågen inte är exakt på "gramet" bör man skala upp för att minska felen (ex 30g + 270g vatten).
Du behöver egentligen inte kokhett vatten heller, det viktiga är bara att sockret löser sig (så ljummet räcker).
/Calle