Hej Portugisen,
Ang. ditt nickname, är du från Portugal?
Det är ganska lätt att brygga med en BM. Du kan lätt brygga två batcher på en dag i de fall du behöver extra mycket öl. Kör med påse till humlen så slipper du dessutom diska mellan batcherna :-)
Jag har den större (50L) BM och är jättenöjd med den. Jag brygger oftast med en kompis och ibland är det nödvändigt. BM står på en bänk eftersom jag vill ha fallhöjd genom en motströmskylare och då blir det mycket jobbigt att lyfta ur maltpipan. Inte direkt för att den är tung (12-17kg) utan för att det blir en knasig vinkel att lyfta i. Jag inbillar mig att detta problem är obefintligt för den mindre (20L) BM som har kortare och lättare maltpipa.
Jag föreslår att du tar en funderare på kylningen. Det finns en kylare som orginaltillbehör men den tror jag inte mycket på, iaf inte för 50L-BM. Jag kör, som sagt, med en motströmskylare (ritning hittade jag på uhbf's hemsida) som kyler ölet ner till 13 grader lika snabbt som det rinner genom tappen. Nackdelen är att jag behöver lite fallhöjd, vilket gör lyftet lite komplicerat.
Jag brygger gärna öl med (mycket) hög OG (90-100). I recept där socker ingår (belgare) är det vanligtvis inget problem men när man skall brygga t.ex dubbel/trippelbock, barley wine eller Imperial Stout kan man ibland störa sig på att det finns en maxgräns för vikten på malt och en mingräns på vattenvolymen. Man kan ju iofs, som jag gör nu, förlänga koket några timmar och helt enkelt reducera vörten ner till önskad OG.
Hoppas jag var till någon hjälp,
/Segergren/