Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

De gångerna jag bryggt välhumlade ljusa öl tidigare så har jag tyckt
att beskan inte varit lika angenäm som den borde vara...

Drog slutsatsen att det måste vara vattnet.
Har sedan dess skaffat mjölksyra och ph-strips och duttar i lite mäsken för att få ner ph till runt 5,5
Men jag vågar mig sällan upp på några höga IBU med rädsla för att att få dendär obehagliga bitterheten...
(Undantaget när jag bryggde min "Porter" på 60 IBU, men den blev bra.)

Well efter att ha druckit Mikkellers Simcoe så blev jag sugen på att testa igen.
Köpte Simcoe och lite annat som kan behövas för att brygga en trevlig frisk APA

Men så kom jag att tänka på vattnet... såhär ser det ut enligt dom skyldiga som levererar:
(ursäkta engelskan, skrev av min profil i beersmith)

Calsium-----(Ca)------- 32 ppm
Magnesium-(Mg)-------- 5.1ppm
Sodium------(Na)------- 34 ppm
Sulfate------(SO4)------ 35 ppm
Chloride-----(CI)------- 17 ppm
Bicarbonate (HCO3)--- 140ppm (total alkalinitet)

Får för mig att vattnet skulle vara lämpligt för brown ale och amber etc. eller kan man brygga ljusare och
humla uppåt en 50-60 IBU?

Kan ingenting så all hjälp är välkommen.

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

Sv: Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

Om du inte redan har lyssnat igen vattenavsnitten på Brew Strong så rekommenderar jag dem:
http://www.thebrewingnetwork.com/member … 041209.mp3
http://www.thebrewingnetwork.com/member … 042009.mp3
http://www.thebrewingnetwork.com/member … 050409.mp3
http://www.thebrewingnetwork.com/member … 051809.mp3

Det snackas lite om hur klorid:sulfat förhållandet påverkar hur man upplever bitterhet och sötma. Det står även lite om det här:
http://books.google.com/books?id=TIYbNd … ratio+beer

Inget jag testat så med bitterhet i åtanke men du kan ju testa att tillsätta kalciumklorid. Du lär samtidig få minska lite på tillsatsen av mjölksyra för att få ett bra pH

Sv: Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

Det ser ut som att ditt vatten passar utmärkt till mörkare öl såsom porter, stout och kanske till och med brown ale.
På grund av det höga karbonatvärdet så passar det inte så bra med ljusa öltyper såvida du inte behandlar vattnet som du skriver.
Lite NaCl kan också förbättra vattnet

För lite mer info runt karbonater och vatttenbehandling se:
http://shbf.se/wiki/index.php/Karbonat
http://shbf.se/wiki/index.php/Vatten

Sv: Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

Christian -

Jess jag håller på att lyssna. Men jag känner mig inte spiksäker på att jag hajjat rätt...
Dessutom blir jag lite komfunderad när jag kollar i webbutiken här på humle efter Kalcium som de rekomenderar,
där finns det 80 olika kalciumprepparat känns det som, vilket/vilka ska jag köpa?
Tänkte beställa nu i veckan.

Postade en liknande tråd på northern brewer och fick detta som svar:

looking at this http://www.howtobrew.com/images/f83.pdf
you should be relatively dark. Like 18-23 SRM. I did it real quick so numbers could be off a bit

You need to add calcium and or Magnesium to get those lighter beers. (or cut with RO and add calcium).

If you get your Ca up to ~100 ppm that would bring your SRM range down to about 11-16 sRM.
If you get Ca up to 100 and Mg up to 30 that would get you to 8-13 SRMS.

You will want to use a mix of CaCl2 and gpysum and/or epsom to keep the Cl and SO4 balanced the way you want.
I think Cl higher for malty beers and SO4 a little higher for hoppy beers.

I would dilute 50-50 with distilled or RO water, then add CaSO4 (gypsum)
to get the SO4 up in the 100-150 ppm range. Using .75 g/gal will give you roughly:

Ca: 62 ppm
Mg: 3 ppm
Na: 17 ppm
SO4: 119 ppm
Cl: 8 ppm
HCO3: 70 ppm

Which is about what I target for an APA, and according to the nomograph is good for 6-10 SRM.

Hur är det med destillerat vatten här i swe, hittar man det bara i 1liters flaskor på statoil eller?

Tackar Kenneth, ska läsa sidorna.

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

Sv: Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

Thomas Fransson skrev:

Calsium-----(Ca)------- 32 ppm
Magnesium-(Mg)-------- 5.1ppm
Sodium------(Na)------- 34 ppm
Sulfate------(SO4)------ 35 ppm
Chloride-----(CI)------- 17 ppm
Bicarbonate (HCO3)--- 140ppm (total alkalinitet)

Var får man tag på dessa värden? Jag har kollat på min kommuns hemsida (www.partille.se) , men det verkar inte finnas nåt. De har iofs precis gjort om den, så det kanske dyker upp. Vattnet kommer från Kåsjön...

Finns det nån sammanställning över sånt här hos NVV eller nån annan käck myndighet?

Jonas

6 Senast ändrad av svensson.lu (2009-06-23 10:54:09)

Sv: Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

Thomas Fransson skrev:

Dessutom blir jag lite komfunderad när jag kollar i webbutiken här på humle efter Kalcium som de rekomenderar,
där finns det 80 olika kalciumprepparat känns det som, vilket/vilka ska jag köpa?.

kalciumklorid 77%, flingor, livsmedelskvalitet, E509 = CaCl2
Du kan även köpa kalciumsulfat (CaSO4 € 0,5H2O), bryggerikvalitet = CaSO4 , men då ökar du samtidigt sulfat (SO4) halten

Kom på att du förmodligen redan har kalciumklorid hemma. Du fick nog med 100g ihop med alginatet i den där texturakitet som vi köpte för nått år sen.

Thomas Fransson skrev:

Hur är det med destillerat vatten här i swe, hittar man det bara i 1liters flaskor på statoil eller?

Tror knappt man destillerar vatten nu för tiden. Man kör med osmosfilter vilket är betydligt mer energisnålare men nästan lika rent.
Om du skickar med My en 25L dunk så kan hon säkert fylla upp den på jobbet.

Sv: Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

jonash skrev:

Var får man tag på dessa värden? Jag har kollat på min kommuns hemsida (www.partille.se) , men det verkar inte finnas nåt. De har iofs precis gjort om den, så det kanske dyker upp. Vattnet kommer från Kåsjön...

Finns det nån sammanställning över sånt här hos NVV eller nån annan käck myndighet?

Jonas

Maila Thomas Soovik, han har säkert en färsk rapport som du kan få:
http://www.partille.se/sv/Invanarservic … ch-avlopp/

Sv: Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

Christian, du ninjahugger ju frågorna! big_smile

Tack!

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

Sv: Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

svensson.lu skrev:
jonash skrev:

Var får man tag på dessa värden? Jag har kollat på min kommuns hemsida (www.partille.se) , men det verkar inte finnas nåt. De har iofs precis gjort om den, så det kanske dyker upp. Vattnet kommer från Kåsjön...

Finns det nån sammanställning över sånt här hos NVV eller nån annan käck myndighet?

Jonas

Maila Thomas Soovik, han har säkert en färsk rapport som du kan få:
http://www.partille.se/sv/Invanarservic … ch-avlopp/

Bra idé!

Jonas

Sv: Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

Vill du öka på kalcium och magnesium så kan du använda dolomit, mer känd som trädgårdskalk. Annars, för kalk som sannolikt är betydligt magnesiumfattigare, så finns det "släckt murkalk" lätt tillgängligt, men där får du hydroxid i stället för karbonat på köpet. De båda kan göra nytta i andra fritidssysselsättningar såsom trädgårdsskötsel och frimureri.

För att lösa upp kalk, få klorid och surgöra -- saltsyra. Det kan du köpa i färghandeln eller byggvaruhuset.

För sulfat är svavelsyra bra, men nu för tiden är den en reglerad kemikalie och därför aningen krånglig att få tag på. Firmor som fyller upp bilbatterier är nog den bästa källan.

Sedan är det så att analysdata gärna ser mer exakt ut än vad den är. Ta den med en nypa salt. (OBS! ordvits.)

Sv: Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

Thomas, Sydvatten som både du och jag har håller på och trixa nu under sommaren och vi har inte det vanliga vattnet i rören nu. Det är lika mycket kalk nu som det var förr.

Sv: Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

Aj tusan.
Va just inne på deras sida för att kolla, men pdfen verkar saknas där sad
Nu har jag lyssnat på brew strong och börjar fatta lite mer.

Det jag vill undvika är att vänja mig vid dest eller RO(OO-vatten på svenska?)
Så att lyckas med enbart kemisk vattenbehandling låter bäst.

Det jag behöver göra är alltså att delvis öka kalciummängden en bit. 

Kalciumklorid har jag testat nu en bryggning. Flaskade ölen igår (2009-07-12) ska se vad det blir av dem.
Tror den tagit stryk i sommarvärmen för den verkar ha en hel del höga alkoholer sad

Nästa steg blir då att även tillsätta magnesium?

Sulfat och klorid påverkar ju humle och maltkaraktären i ölen har jag förstått...
Sulfat framhäver humle och kloriden malt.

Ser att mitt sulfatvärde är högre än klorid, men vilka värden är eg. önskvärda för olika typer av öl?
Är mina relativt höga eller låga?

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

13 Senast ändrad av Thomas Fransson (2009-07-31 22:37:26)

Sv: Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

En sista fråga -

Sulfat och Klorid som påverkar smaken i ölet..
Vilka nivåer bör man ligga på där?

Det enda jag hört är att sulfat framhäver humlen medan kloridhalten framhäver maltsmaken.
Samt att den kan vara bra om dom ligger på en relativt jämn nivå. Vilket lär passa för allroundbryggning...?
Men jag har aldrig hört eller läst ens i Ray Daniels bok vad önskvärda värden är.

När jag vattenbehandlar med ex. kalciumklorid så påverkas ju som sagt även kloridhalten...

Mina värden -

Sulfate------(SO4)------ 35 ppm
Chloride-----(CI)------- 17 ppm

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

Sv: Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

Enligt länken till google "Handbook of brewing" så skall alltså dessa nivåer ligga runt 400ppm?

Där står att smaken "ökar" vid en ökning från 200 - 400 ppm (mg/L)

I dont know.

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

Sv: Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

I min bok anges gränsvärdena till:

Klorid 0-250ppm framhäver smak och fyllighet.
  över 300ppm kan det ge medicinala smaker.

Sulfat 50-150ppm för normal beska öl. Framhäver beskan och får den att framstå som torrare och krispigare
        150-350ppm för mycket beska öl.
        över 400ppm kan beskan kännas obehaglig.
        över 750ppm kan det ge diarré.

Sv: Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

Weinkeller skrev:

I min bok anges gränsvärdena till:

...

Sulfat 50-150ppm för normal beska öl. Framhäver beskan och får den att framstå som torrare och krispigare
        ...
        över 750ppm kan det ge diarré.

Kanske det ska bli en laxerande IPA smile

17 Senast ändrad av Thomas Fransson (2009-08-01 19:51:41)

Sv: Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

Bra ide

Obs, fisken är en lax wink

http://www.humle.se/punbb/images/upload/laxative.gif

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

Sv: Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

Sedan får jag även tacka för hjälpen.

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

Sv: Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

Lite offtopic men min fru som gör mina etiketter undrar va du har för program när du gör dina?

Sv: Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

Thomas Fransson skrev:

Bra ide

Obs, fisken är en lax wink

http://www.humle.se/punbb/images/upload/laxative.gif

skitfisk typ

21 Senast ändrad av Thomas Fransson (2009-08-02 11:12:46)

Sv: Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

thobbe skrev:

Lite offtopic men min fru som gör mina etiketter undrar va du har för program när du gör dina?

Jag använder photoshop.
Det finns ett par gratis alternativ om man nu av en eller annan anledning inte kan köra PS.

Gimp är en ganska bra gratisvariant som klarar en hel del och är väldigt snarlik PS i sin utformning.

http://www.gimp.org

http://www.gimp.org/screenshots/linux_dualscreen_griatch_art.jpg?rand=646372604

Även Incscape är ett alternativ om man vill rita mer på frihand som i ex. Corel eller Illustrator

http://inkscape.org/

http://inkscape.org/screenshots/gallery/inkscape-0.47-spiro-typography.png

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

Sv: Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

Ska försöka mig på lite vattenjustering vid en porterbryggning.

Undrar ett par saker: är table salt (NaCl) vanligt bordsalt? Ska det vara med eller utan jod?
Är baking soda vanligt bikarbonat som man kan köpa i mataffären?

På flaska: London Porter, Dark Mild
På jäsning: Ordinary Bitter
På planeringsstadiet: mera brittiskt

Sv: Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

Natriumklorid är vanligt salt; halten jod i bordssalt är också obetydlig för de mängder salt det rör sig om vid ölbryggning.

För övrigt så är John Palmer's kalkylblad the shit när det handlar om vattenjustering:
http://www.howtobrew.com/section3/Palme … _ver2d.xls

Johannes

Sv: Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

Hej! Jag har följt den här intressanta tråden ett tag pga att jag bor på Öland och tänkte nu brygga en ljus ale.
Problemet är att min kommun lämnar bara ut dessa uppgifter vad jag kan se:
Hårdhet total gr dh: 6,5-8,0
pH: 8,0-8,4

Det jag har kommit fram till är att jag förmodligen måste sänka pH. Så vad bör jag helst använda? Mjölksyra känns rikabelt. Läste om en här på forumet som fick ett syrligt öl (även cascade-humlen spelade en del spelet).

25 Senast ändrad av INFORMATION (2009-08-29 15:12:50)

Sv: Ngn som förstår sig på vatten som vill hjälpa mig?

Det krävs mer detaljer än enbart hårdheten, du behöver veta koncentrationerna av kalcium, magnesium, natrium, klorid, sulfat samt alkaliniteten. Lämna in ett vattenprov till ett laboratorium som utför kemisk vattenanalys. Observera också att byrggvattnets pH inte har någon större betydelse, det är mäskens pH som är det väsentliga; den senare är beroende av de ovan nämnda mineralernas koncentrationer och "mörkheten" hos malten som mäskas in.

Johannes