Partigyle: Imperial Oak Stout och Stout
Hej! Efter att bryggt 5 satser ganska svag öl (4-5%) är jag nu sugen på att testa något riktigt alkoholstarkt och förhoppningsvis mycket gott: Imperial Stout. Jag hade tänkt mig en stout på 9-10% som får stå på ekspån en viss tid. Jag vill ha en nattsvart stout som man häller upp i små konjakskupor på vinterkvällar
För att få ut så mycket som möjligt av min bryggning hade jag tänkt ta andra lakningen och göra ett svagt öl på den. Kanske tillsätta lite ljust maltextrakt för att få upp OG.
Jag hade tänkt mig följande:
Svartek Imperial Stout
Till ~7,5 liter
est OG: 1100
est FG: 1030
est ABV: 9,5
Mäskningsmetod: Stegmäskning
Mängd (kg) Malttyp Mängd (%)
3.00 Pale ale malt 80,54
0.30 Rågmalt 8,05
0.20 Crystal malt 5,37
0.115 Rostat korn 3,09
0.11 Pale Chocolate malt 2,95
Laka ur 9-10 liter
Mäsk Rast Temp (°C) Tid
- Försockringsrast 66-67 60.0 min
- Utmäskning 78 10.0 min
Mängd[g] Humle Tid[min]
30 Willamette 5.2% alfasyra, pellets 60
10 EKG 4,8% alfasyra, pellets 15
Primärjäsning: Safbrew s-33 11.5g (förkultur?)
Sekundärjäsning: 100g mellanrostade ekspån, 3 månader
Flaska: Ny Safbrew s-33
Stout
Till ~5 liter
est OG: 1035
est FG: 1010
est ABV: 3,4
Andra lakningen från ovan. Laka ur 7 liter kanske.
Ljust maltextrakt om det behövs.
Mängd[g] Humle Tid[min]
15 Willamette 5.2% alfasyra, pellets 60
5 EKG 4,8% alfasyra, pellets 15
5 EKG 4,8% alfasyra, pellets 0
5 Fuggle 4.2% alfasyra 0
Primärjäsning: Safbrew s-33 (förkultur?)
Vad tror ni? Jag har inte använt något program för att räkna ut mängderna utan bara kollat på andra recept och förlitat mig på erfarenhet.
Kommer jag att behöva göra en förkultur? Hur stor ska den i så fall vara?
Lagrar/dricker: -
Planerar: Barley wine, porter.