Partigyle: Imperial Oak Stout och Stout

Hej! Efter att bryggt 5 satser ganska svag öl (4-5%) är jag nu sugen på att testa något riktigt alkoholstarkt och förhoppningsvis mycket gott: Imperial Stout. Jag hade tänkt mig en stout på 9-10% som får stå på ekspån en viss tid. Jag vill ha en nattsvart stout som man häller upp i små konjakskupor på vinterkvällar smile

För att få ut så mycket som möjligt av min bryggning hade jag tänkt ta andra lakningen och göra ett svagt öl på den. Kanske tillsätta lite ljust maltextrakt för att få upp OG.

Jag hade tänkt mig följande:

Svartek Imperial Stout

Till ~7,5 liter

est OG: 1100
est FG: 1030
est ABV: 9,5

Mäskningsmetod: Stegmäskning

Mängd (kg)     Malttyp         Mängd (%)
3.00          Pale ale malt        80,54
0.30        Rågmalt         8,05   
0.20        Crystal malt        5,37   
0.115          Rostat korn         3,09
0.11        Pale Chocolate malt    2,95       

Laka ur 9-10 liter

Mäsk     Rast             Temp (°C)     Tid
-     Försockringsrast     66-67          60.0 min
-     Utmäskning         78          10.0 min

Mängd[g]    Humle                    Tid[min]
30        Willamette 5.2% alfasyra, pellets    60
10        EKG 4,8% alfasyra, pellets        15

Primärjäsning: Safbrew s-33 11.5g (förkultur?)
Sekundärjäsning: 100g mellanrostade ekspån, 3 månader
Flaska: Ny Safbrew s-33


Stout

Till ~5 liter

est OG: 1035
est FG: 1010
est ABV: 3,4

Andra lakningen från ovan. Laka ur 7 liter kanske.
Ljust maltextrakt om det behövs.

Mängd[g]    Humle                    Tid[min]
15        Willamette 5.2% alfasyra, pellets    60
5        EKG 4,8% alfasyra, pellets        15
5        EKG 4,8% alfasyra, pellets        0
5        Fuggle 4.2% alfasyra            0

Primärjäsning: Safbrew s-33 (förkultur?)

Vad tror ni? Jag har inte använt något program för att räkna ut mängderna utan bara kollat på andra recept och förlitat mig på erfarenhet.

Kommer jag att behöva göra en förkultur? Hur stor ska den i så fall vara?

Jäser: -
Lagrar/dricker: -
Planerar: Barley wine, porter.

Sv: Partigyle: Imperial Oak Stout och Stout

Enligt Mr. malty Pitching Rate Calculator[1] behöver du 9 gram jäst till din imperial stout och 2 gram till din stout om du har hyfsat färsk torrjäst....

Jag skulle aldrig göra förkultur på en torrjäst, men slänga i ett extra paket i stället. Torrjäst är så billigt ändå.

[1] http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

Sv: Partigyle: Imperial Oak Stout och Stout

Då borde jag kunna splitta ett paket på båda? Ta merparten av paketet till imperial stouten och en liten del till stouten?

En annan sak jag tänkte på var om min specialmalt räcker för att skapa en riktigt svart stout? Något jag borde lägga till eller ta bort?

Jäser: -
Lagrar/dricker: -
Planerar: Barley wine, porter.

Sv: Partigyle: Imperial Oak Stout och Stout

Jag kom att tänka på en sak. Kommer jag att behöva tillsätta ny jäst för kolsyrejäsning på flaskan efter eklagringen eller kommer det att finnas tillräckligt mycket pigg jäst kvar för att sköta detta?

Jäser: -
Lagrar/dricker: -
Planerar: Barley wine, porter.