Sockerarter vid olika mäsktemperaturer
Jag tror att det var någon som frågade efter om man kunde räkna fram förjäsningsgraden.
Jag hittade lite siffror som jag publicerat förut.
Datat är plockat från "Small scale brewing" av Ilkka Sysilä
Mätningarna är gjorda för enstegsinfusion vid viss temperatur och en fix tid (minns tyvärr inte hur lång tid)
Det blir svårare att säga vilket resultat man får om man har flerstegsmäskning vid olika temperaturer.
Grader Innehåll maltos glukos maltotrios dextriner Total
50ºC gram/liter 32,0 15,0 5,0 30,0 82
% 39,0 18,3 6,1 36,6 100
60ºC gram/liter 78,0 15,0 18,0 30,0 141
% 55,3 10,6 12,8 21,3 100
65ºC gram/liter 95,0 10,0 18,0 35,0 158
% 60,1 6,3 11,4 22,2 100
70ºC gram/liter 78,0 10,0 15,0 50,0 153
% 51,0 6,5 9,8 32,7 100
75ºC gram/liter 72,0 6,0 8,0 60,0 146
% 49,3 4,1 5,5 41,1 100