Är det normal utjäsning?
Har suttit och läst igenom forumet på jakt efter svaret på om jag gör något fel eftersom jag näsan alltid hamnar på ett högt FG i förhållande till det jag siktar på enl recepten.
Igår tappade jag över en sats American Amber till fat och hamnade återigen på 1020. Enl recpetet och stilguiden så skulle jag ligga mellan 1010-1015. Inte en jättestor skillnad men den är där alltid. Jag mäter OG med refraktometer som jag har kalibrerat med dest. vatten. FG mäter jag med "en sån flytmojäng"
Jag brygger i en Braumeister och det är ganska lätt att hamna på "rätt" OG. Jag använder aktivatorjäst som först får växa till sig i en halvliter vört kokt på sprayjäst och jästnäring.
Jag skakar jästtunnan ofta och har en frigolitlåda där jag kan kontrollera temperaturen väldigt noga.
Så, något tips på vad jag skall göra för att hamna rätt med FG?
