Har i natt försökt mej på att brygga denna klon men med Maltextrakt i stället för helmalt.
Kokade korngrynen 30 min (fick ej tag på kornflingor)
Värmde 2l vatten till 68 grader tillsatte den malda specialmalten och grynen och mäskade enligt schema (i ugn):
63C 30 min
68C 60 min
75C 5 min
Gjorde en satslakning silade och kramade ut vörten från maltsmeten och tillsatte 2 liter 78c vatten till malten lät det dra i 20 minuter och upprepade silningen fick ut ungefär 3,5 liter vört som jag spädde med kallt vatten till 8 liter tillsatte mitt mellanmörka maltextrakt och kokade enligt schema:
Styrian Goldings 3.2% 39 gram 75 min
Hallertau Hersbrucker 3.1% 14 gram 30 min
Protafloc 1/4 Kryddmått 20 min
Hallertau Hersbrucker 3.1% 8 gram + Nykrossade Korianderfrön 8 gram + Mörkt karamellsocker 423 gram 5 minuter.
Och den här gången kramade jag ut all vätska från krydd/humlepåsen (man lär sig av sina misstag).
Kylde vörten till 32c i vattenbad häller över i jäshink fyllde upp med kalltvatten och skulle fylla till 13 liter men det råkade bli 14.
Mäter ett Og +68, tillsätter jästen i hinken (nu 23c) och rör och därefter skakar jag kraftigt för att syresätta maximalt klockan är nu 04:00 och jag ställer jäshinken i "jäsgarderoben i garaget" 20c. Har nu vid 12 tiden när jag kliver upp börjat pluppa i jäsröret och jag tycker att det luktar fantastiskt gott ska bli spännande och se vad det blir.
Fick bara egentligen en fundering under bryggningen när brygden har kokat klart och humle och kryddor ska tas bort (använder påse) brukar ni ta upp och krama ur medans vörten är varm eller kyler ni och sedan kramar ur eller det kanske inte spelar någon roll. Har fått en nojja på att ölet blir smaklöst som min förra bryggd jag tog i allafall upp det medans det var varmt och kramade ur tänkte att ur infektionssynpunkt borde det vara bättre än att hålla på och grejja med vörten allt för mycket när den är kyld rätt eller fel? Annars flöt det på helt smärtfritt under hela bryggningen
Och till nästa bryggning ska jag nog våga mig på en helmalt.
/Anders
Ingredienser för 13 liter:
Mellanmörkt torkat maltextrakt (Munton & Fison), pulver 2000 g
Mörk karamellmalt (Caramünch® I) (Weyermann), hel 488 gram
Chokladmalt (Carafa® I Special) (Weyermann), hel 65 g
Special B (Dingemans), hel 163 gram
Kornflingor 163 gram
Mörkt karamellsocker 423 gram
Humle & Kryddor Mängd Koktid
Styrian Goldings 3.2% 39 gram 75 min
Hallertau Hersbrucker 3.1% 14 gram 30 min
Protafloc 1/4 Kryddmått 20 min
Hallertau Hersbrucker 3.1% 8 gram 5 min
Korianderfrön whole, freshly crushed 8 gram 5 min.
Jäst: Wyeast 1762 Belgian Abbey II
Alla djur utom människan vet att livets huvudsakliga mening är att njuta av det.