Mäta restsockerhalt?

Skulle vilja se vilken halt av restsocker som finns kvar efter avslutad jäsning. Tips om metod eller produkt för detta mottages tacksamt. Även tips om hur man kan reducera restsocker vilken oftast är fruktosrester efter avslutad jäst jäsning. (Detta förutsatt att jäsningen avslutats av sockerbrist och inte avslutats pga hög alkoholhalt naturligtvis)

Sv: Mäta restsockerhalt?

Hydrometer är det enklaste och billigaste.
Även en refraktometer kan användas, är dock betydligt dyrare och man behöver dessutom korrigera mätvärdet om man tex brygger öl.

All fruktos, som är enkel sockerart, jäser ut såvida inte alkoholhalten blir för hög.

Sv: Mäta restsockerhalt?

Du kan mäta SG med en hydrometer som sagt. Problemet är att översätta detta till sockerhalt när du även har alkohol med i bilden. De vanliga omvandlingstabellerna stämmer bara för vört och must, d.v.s. mer eller mindre rena blandningar av socker och vatten.

Men bra bryggprogram har slika funktioner. I alla fall ProMash.

http://fabrikorekstedt.blogspot.se/

Sv: Mäta restsockerhalt?

Om man vill räkna mer nog på exakt hur mycket restsocker som finns istället för att bara dela ºÖ med fyra för att få ºPlato så kan man använda sig av formlerna på:
http://wiki.shbf.se/index.php/F%C3%B6rj%C3%A4sningsgrad

Restsockret är i detta fall:
RE = Real extrakt, verkligt slutvärde i Plato