Receptkit från Humlegården

Har en fundering kring de receptkit som humlegården säljer. Det är hur mycket vatten som ska användas. Givetvis beror det av vilket bryggverk som används. Använder beersmith för samtliga recept.

I receptet från humlegården står det "Volym efter kok 20 liter", om jag då har en förlust på 2 liter med mitt bryggverk borde då "batch size" i beersmith sättas till 22 liter? eller är jag ute och cyklar?

I receptet står det även "Sikta på att få ut 25 liter vört till koket" och det skulle göra att jag skulle få ut 23 liter efter koket. Får inte mina beräkningar att gå ihop.

Sv: Receptkit från Humlegården

Utan att vara helt säker skulle jag gissa att de har utgått ifrån att bryggning görs utan bryggverk. Dvs mäskning o kastrull, kylväska, jäshink eller liknande sedan enklare lakning via hink-i-hink.
Bryggverk är enligt min erfarenhet mer effektiv och har inte samma "svinn" i proceesen-men det varierar så klart mellan varje bryggare.

Sv: Receptkit från Humlegården

Eftersom olika bryggverk och bryggsystem får lite olika utbyte, förluster och liknande så har vi i Humlegårdens receptkit utgått från en batchvolym på ca 20 liter och en "bryggverkseffektivitet"/Brewhouse efficiency på 70%.
Det innebär att volymen i din jäshink efter kok och kylning ska bli ungefär 20 liter.

Beroende på hur mycket vätska som förångas under vörtkoket i ditt bryggsystem, hur mycket vört du lämnar kvar i kokkärlet, m.fl. faktorer, så kan du vattenvolymerna behöva justeras upp eller ned för att nå önskat resultat, koka vörten litet längre, alternativt acceptera en mindre volym ut.

Vet du med dig att du alltid får högt utbyte från mäskningen, så kan du antingen spä vörten (och acceptera en lägre beska), använda litet mindre malt, eller låta vörtstyrkan bli litet högre än receptet säger. Har du stora förluster mellan mäskning och kokkärl så att volymen blir mycket lägre än planerat, så kan du eventuellt behöva justera ned de tidiga humlegivorna för att få ut samma beska som beräknat i receptet.

Nackdelen med färdiga recept och receptkit är ju just att det alltid blir en kompromiss som passar till de flesta bryggsystem, men inte till alla. För att t. ex. skapa en perfekt klon av ett öl så kommer du i de allra flesta fall behöva gå ifrån och ändra det originalrecept som ligger till grund för din klon, oavsett om det gäller alfasyrainnehåll på humlen, vattenjustering, färg på ölet, eller någon annan faktor.

Hoppas det gav dig några ledtrådar!

-- Klas