Flytande vörtextrakt

Jag har försökt ta reda på hur processen för att tillverka flytande vörtextrakt ser ut. Alltså den man kan köpa från bagerier. Mörk, glansig med konsistensen av sirap. Jag har provat att filtrera reducerad vört men den blir ju inte alls trögflytande. Dessutom är min egna vört betydligt sötare än vörtextraktet. I smaken är vörtextraktet bara aningens söt/karamellig med brända toner. Det senare förmodar jag bara beror på vilken malt man använder. Jag provade med vanlig pilsnermalt så den blev ju betydligt ljusare.

Någon som råkar veta hur bageriernas leverantörer tillverkar flytande vörtextrakt? Vad är det som gör den trögflytande och varför är den inte väldigt söt?

Sv: Flytande vörtextrakt

Jag snubblade över en podcast som råkar nämna att trögflytande vörtextrakt tydligen tillverkas genom att förånga vörten under lågt tryck. Så nu är ju frågan. Ska man jaga rätt på en vakuumpump och bygga sig en vakuumförångare eller ska man bara ge upp och erkänna sig besegrad? smile

3 Senast ändrad av knox (2017-12-12 11:09:09)

Sv: Flytande vörtextrakt

Istället för att köpa "vörtextrakt" som i princip är maltextrakt för multum på bageri så kan du beställa maltextrakt här på humle eller annan bryggbutik för en bråkdel av de priser jag har sett iaf.

Edit de extrakt jag har sett innehåller bara malt inget annat men är det kryddor i så får man ju ordna med det med.

Sv: Flytande vörtextrakt

Per kg är det väl förmodligen mycket billigare. Men 1.5kg verkar vara minsta storleken hos Humle så det blir ju till att baka en jäkla massa bröd för att det ska löna sig smile