Vört sprutar ur Braumeister under mäskning

Hej

Jag brygger för andra gången med en Braumeister 20 L. Efter ca 40 min började vört spruta ut ut bryggverket, från sidan av det övre filtret. (Den här mannen verkar ha haft samma problem, och han har filmat det: https://www.youtube.com/watch?v=RY_2P7gv8w8. Han pratar ganska mycket först men om ni spolar fram till 8:00 så ser ni vad det handlar om.)

Det var inte bara sprutandet som var ett problem, för övrigt. En hel del malt kröp också förbi det övre filtret i maltröret och hamnade utanför. Som ett resultat fick jag stå och dra en sil genom vörten innan koket för att undvika att koka allt för mycket malt.

Är det någon av er på forumet som har upplevt detta och har bra idéer kring hur det kan förebyggas? Jag tänker att det kan bero på att jag inte blandade malten tillräckligt innan jag satte igång.

Vad tror ni?

Jens

Sv: Vört sprutar ur Braumeister under mäskning

"Blandade malten" - det var lite oklart. Jag menar alltså rörde om efter att jag hällt ner malten i maltröret. Jag rörde om i ca 1 minut. Men kanske borde man göra det lite längre, och vänta med att sätta igång pumpen till malten blivit "mjuk". Å andra sidan så började inte sprutandet förrän efter ca 40 minuter, och då är ju malten förmodligen ganska väl blandad med vattnet.

Sv: Vört sprutar ur Braumeister under mäskning

Om malten är för fint krossad kan det här problemet uppstå, maltbädden släpper inte igenom vörten som pumpas upp och till slut skapas en kanal som vörten kan passera igenom.
Testa att krossa malten grövre och se om problemet försvinner.

Sv: Vört sprutar ur Braumeister under mäskning

Ja. Men jag krossade malten särskilt grovt så jag tror inte det är orsaken. Förra gången köpte jag krossad malt och tyckte att den var lite för fint, så jag krossade själv den här gången.

Sv: Vört sprutar ur Braumeister under mäskning

Själv har jag bara haft det här problemet med färdigkrossad malt.
Krossar malten själv och med tex pale ale malt kör jag på 1,2mm med en MM med 2 valsar då fungerar det som det skall även när jag kör 6,5kg malt i en 20 liters BM.

Sv: Vört sprutar ur Braumeister under mäskning

Hm, ja. Märkligt. Jag har i och för sig ingen MM (monster mill?) utan en handdkriven Corona. Men min bedömning är att jag malde klart grövre med Coronan än den grovlek jag fick från Essensspecialisen i Malmö (de maler till en om man vill, förmodligen på en MM).

Sv: Vört sprutar ur Braumeister under mäskning

Speidel själva säljer ju Coronan så det ska ju gå att få det funka. Jag kör med tvåvalsarskross från Kina med inställning på 1.0mm. Funkar skitbra.

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Vört sprutar ur Braumeister under mäskning

Ja. Jag är lite bekymrad, måste jag säga. Det sprutade ganska rejält. Jag hade 4,4 kg malt till 23 liter vatten, inget vete eller annat lättpulvriserat. Kanske bara otur. Jag får brygga igen och se vad som händer.