1 Senast ändrad av Pigmachine (2016-03-21 04:53:57)

Ganska akut fråga ang. slut på kolsyrepatron när man inte är vaken!?

Om trycket I Keggen är klart mycket högre än det i införseln, pga ingen eller låg nivå i sodastream patronen (ja jag är bara på den nivån ännu) så kan ölet försöka hoppa över åt andra hållet?
Och jävlas med att öla ner ens regulator? (rubbet köpt på humle så standard för en noob-bryggare) eller slutar den bara fylla på kolsyra, och man kan när man vaknar igen sätta dit en ny patron?
Kommer tydligen att vara aktuellt om några timmar, eller i morgon. Och jag har 2 extra patroner för säkerhets skull.
Borde jag (när ni läst detta) ha tagit bort kopplingen och bytt patron, när det är runt 1/4-1/5 kvar i den nuvarande patronen? (inget läckage bara åtgång, då jag.. gillar öl)

I värsta fall så rapporterar jag mitt regulator-haveri i morrn.

Ej längre 'akut' då jag ännu är vaken, och det fanns en liten puff av kolsyra kvar, när jag kopplade av 'Gas in' pluppen, och ersatte den med en ny patron, och jag använder denna till att fylla kolsyra i faten när jag tankar över från hinken, tills jag går och får den påfylld.

Men ändå nyfiken på svar

Sv: Ganska akut fråga ang. slut på kolsyrepatron när man inte är vaken!?

Det går att få öl att vandra genom regulatorn som då måste plockas isär och rengöras vilket ska vara mindre kul sägs det. Det viktiga är att du inte har öl som når co2-stigarröret, så om du inte snurrar på fatet så kommer det inte vandra öl bakvägen. Enligt naturlagarna ska det inte vandra alls om du bara ser till att temperauren inte höjs när patronen är slut, du har annars jämnvikt i trycket på fat och co2-patron t.ex. 2bar.

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Ganska akut fråga ang. slut på kolsyrepatron när man inte är vaken!?

Tackar för klargörandet! (gillar din ölblogg för övrigt)

Sv: Ganska akut fråga ang. slut på kolsyrepatron när man inte är vaken!?

Tror även humles regulator bara går år ett håll, för skruvar man ner inställda trycket till under nuvarande jämviktstryck pyser inget baklänges, åtminstone inte vad jag kan höra (å andra hållet hör man pysande).

Går att läsa mer om man är intresserad här: http://hydraulicspneumatics.com/200/Tec … ltersandFR

Sv: Ganska akut fråga ang. slut på kolsyrepatron när man inte är vaken!?

Sitter och mumsar på den ena keggen jag har i kylen (av de två=överfull kyl redan nu), det är bara ansvarsfulla familje-folk som har mat i kylen inför Påsk!
Så nu har jag 2*18 liter kolsyrat och klart.. eller en av dem är färdig i alla fall, den andra ska få ta sig ett tag.
Ska sätta någon mer snart, men känner mig så begränsad i brist på en vettig 'gryta' dedikerad kyl, och ett 'malt-maleri' (och min ekonomi) Så jag ska nog vänta ett tag med att göra något i min tredje keg, (då det är ett helsike med dessa sodastream-patroner, att hålla 2 kegs i farten)
Så nästa blir nog någon rätt fyllig som man kan lagra i rumstemperatur ett bra tag i en keg där man jagat ut allt syre.

Tror att min första läckte lite pga slarv att kolla att den höll tätt, då det tog så jädra mycket kolsyra, och det var min första kegging, samt tror att ölen i sig var infekterad+oxiderad då det säkerligen hade blivit en prisbelönt sur-öl i rätt kretsar, men jag ingår inte i de kretsarna!

Långt från den bästa öl jag druckit, men helt ok. Och jag har lärt mig mycket av mina små misstag redan!
Tack för länken för övrigt.

Sv: Ganska akut fråga ang. slut på kolsyrepatron när man inte är vaken!?

Gryta är klurigt, det kostar pengar up-front men det finns å andra sidan ett andrahandsvärde i det.

En kyl hittar du för 200 kr på blocket om du bevakar marknaden någon vecka eller två, ibland skänker folk bort mot avhämtning. Bara ett exempel jag hittade på 20 sekunder:
http://www.blocket.se/goteborg/Electrol … 20&w=2

Temperaturkontroller STC-1000 finns för under hundralappen på ebay eller aliexpress.

Mala malt själv kan du ju komma undan med utan. Bor du t.ex. i göteborg finns essensspecialisten på mölndalsvägen, där kan du få malten du köper (lösvikt) uppvägd och krossad gratis. Finns säkert liknande lösningar på andra orter.

Sv: Ganska akut fråga ang. slut på kolsyrepatron när man inte är vaken!?

Gävlebo utan bil hmm .. då man ändå tar sig överallt med cykel på under en kvart, så då måste man lägga in en bil (som man ändå inte kommer att använda ofta) i den initiala kostnaden. och en STC-1000 måste väl installeras av en 'riktig' elektriker, (om man ens får göra det i en hyreslägenhet)?