Lågt OG veteöl

Andra bryggningen med grainfathern fick bli en veteale. Missade OG med tio pinnar men tänkte att det var en inkörningsperiod så jag gav mig på samma recept igen.
Tredje bryggningen: Skit... dåligt utbyte igen!
1.030 istället för 1.043.
Maltnota:
2,4kg Vetemalt
1,4kg Pilsnermalt
0,5kg Carapils
0,4kg Caragold
0,3kg Havrekross

1,25mm mellan valsarna

Rörde om flitigt när malten åkte i pipan, skulle kanske varit utan toppsilen och rört mer under mäskningen? Efter ca 30 min verkade det i princip stopp i maltbädden..
Havrekrossen var tänkt att hjälpa till vid mäskningen men kanske tog på tok för lite?
Tips & tricks?

/Daniel

Sv: Lågt OG veteöl

Jag har inte bryggt ett öl med så mycket vetemalt men det jag undrar är hur fint krossad malt du har?

/Peter

En av medlemmarna i hembryggargänget Fear Wolf Brewery:
Blogg: http://fearwolf.blogspot.se
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Fear-Wolf-brewery/392281610808876
Presentation: http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=5717

Sv: Lågt OG veteöl

Krossar själv och har avståndet inställt på 1,25mm.

Vill ha något att gå på om man ska försöka nån mer gång med vetemalt.
Hamnade på beräknat OG när jag gjorde ale med samma krossning osv.

/Danne

Sv: Lågt OG veteöl

Hur stor batchvolym?
Svårt att veta hur effektiviteten är om du inte anger volym för batchen?

Favorit på systemet förut: Hardcore IPA, Numera är det Belgare som gäller.
Ingår som ena halvan i "Munkjävlarna".
Instagram: @munkjavlarna och @t_m_jansson
Facebook: http://www.facebook.com/munkjavlarna

Sv: Lågt OG veteöl

Vete behöver krossas finare/mindre bitar än så. 1.0 är största jag tycker är ok innan effektiviteten droppar.

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Lågt OG veteöl

Körde denna gång med en 20min rast @ 50C, och mäska 60min med 19 liter samt laka med ytterligare 14 liter. Tänkt att bli ca 23L efter kok.

En finare krossning innebär alltså mindre "igensättning"? Inget annat för att underlätta mäskningseffektiviteten?

//Danne

Sv: Lågt OG veteöl

Finare krossning kommer öka risken för igensatt bädd rejält med risk för lägre pre boil gravity, så laka försiktigt.
Rätt temp, rätt pH, rätt salter i vattnet och utmäskning på 78c kommer underlätta mäskeffektiviteten.

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Lågt OG veteöl

+1 på att verkligen får upp tempen på mäsken till 78 innan lakning.

Favorit på systemet förut: Hardcore IPA, Numera är det Belgare som gäller.
Ingår som ena halvan i "Munkjävlarna".
Instagram: @munkjavlarna och @t_m_jansson
Facebook: http://www.facebook.com/munkjavlarna

9 Senast ändrad av Castor (2016-03-03 11:06:32)

Sv: Lågt OG veteöl

andahl skrev:

Körde denna gång med en 20min rast @ 50C, och mäska 60min med 19 liter samt laka med ytterligare 14 liter. Tänkt att bli ca 23L efter kok.

En finare krossning innebär alltså mindre "igensättning"? Inget annat för att underlätta mäskningseffektiviteten?

//Danne

Det var nog väldigt mycket lakvatten.

Använd ej kalkylatorn för lakvatten på:  http://www.grainfather.co.nz/#!brewing- … tors/c1vp9
Den anger för mycket lakvatten.
Använd de beräkningar som finns i handboken.

Och beroende på graden av krossning, typ av malt: öka mängden mäskvatten (och mänska mängden lakvatten i samma utsträckning).

"Standarden" 2,7 Liter vatten per Kg malt är för liten med Maris Otter, som jag köper från MaltMagnus.
Då får jag garanterat stopp i maltbädden. Det går i det skedet att ta bort det övre filtret, och röra om i mäsken för att få flöde igen.
Med 3,2 Liter mäskvatten per Kg malt får jag ett bra flöde genom maltbädden.
Att helt strunta i det övre filtret är dock ingen bra ide.

OBS! Tillverkaren anger att man kan använda såväl 3 L 3,5 L,  som 4 Liter mäskvatten per Kg malt, beroende på dess krossningsgrad och typ!

Använd en stor "ballongsvisp" istället för en mindre "plastslev" vid omrörning av mäsken.
Det luckrar upp den, och det fastnar malt i den, som man kan "lyfta upp" i vätskan, för att ge en bättre spridning av den.
"Skrapa lätt" med vispen i botten mot filtret där ibland vid omrörningen, för att kolla om det ligger ett kompakt lager av malt där.

Tillsätt malten med ett Decilitermått(!) för 3/4 av maltmängden, istället för att hälla i stora mängder, för att verkligen se till att malten blandas och får svälla lite.

När du startar pumpen vid mäskningen, gör det med kulventilen STÄNGD, för att undvika att det blir ett kraftigt sug som kan sätta igen maltbädden något i onödan.

Öppna sedan ventilen SAKTA, och låt ej vätskan komma upp så högt så att den rinner ned genom röret i mitten!
Stäng istället ventilen när 2-3 Centimeter vätska har samlats. Kolla sedan hur pass bra vätskan flödar.
Detta kan upprepas ett par gånger, så att vätskan hinner rinna ned i maltbädden.
Eller så kan man ha flödet strypt med ventilen, och se hur det flödar.

Du kommer då att se om du har något flöde att tala om, om det är stopp, eller rinner på bra.
Om man dra på för fullt från början, och det rinner på bra ned i röret i mitten, så har man ingen koll på vad/hur flödet genom själva maltbädden är.

Sv: Lågt OG veteöl

Se till att ha rätt mäsk temp och laknings temp, och byt ut havrekross mot havreskal i stället.(Havreskal finns i webbshoppen här på humle)

Sv: Lågt OG veteöl

Tack för svar!
Kommer nog dröja lite till med något försök av veteöl. Ska försöka bli lite kompis med bryggverket och koka några säkra recept innan jag provar vingarna igen.

Utgick ifrån kalkylatorn men plussa två liter till mäskvatten men kunde kanske tagit ett par liter till. Känns som ohyggligt mycket lakvatten när man följer grainfather kalkylen.

Sv: Lågt OG veteöl

jag och en polare bryggde på vetemjöl en gång:P fungerade skitbra:D 4kg vetemjöl och 4 kg pilsnermalt till 30 liter om jag inte mins fel. måste dock se till att ha bra höjd på mäskkärlet när man mäskar ut så att det blir ett ordentligt "sug":)

Sv: Lågt OG veteöl

Vetemjöl är krossat vete och inte gjort på vetemalt, dvs mältningsprocessen som möjliggör enzymerna att omvandla stärkelse till socker är inte gjord på vetemjöl. Lågt OG kommer garanterat från ett sånt byte.

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com