Funderingar kring bryggning av julölen "Bad Santa"
Tänkte försöka ge mig på att brygga en julöl. Hittade receptet på "Bad Santa" som verkar spännande. Har lite funderingar som jag hoppas kunna få hjälp med. Jag har halverat samtliga ingredienser utom jäst och humle.
Bad Santa
10-Liter, all-grain; OG = 1.085; FG = 1.018; IBU = 40 ;ABV = 8.6%
Ingredients:
• 2,7 kg Canadian Pils malt
• 0,225 kg Munich malt
• 0,225 kg Carahell® malt (19 °L)
• 0,225 kg CaraMunich® malt (30–40 °L)
• 14g black patent malt
• 0,225 kg light dried malt extract
• 192 mL lönnsirap
• 0.34 kg torkade körsbär
• 12 AAU US Northern Brewer hops (60 mins) (1 oz./28 g of 12% alpha acids)
• Wyeast 1084 (Irish ale) yeast
• 0,5 vaniljstång
• 1,5 kanelstång (3 inches, broken into pieces)
Step by Step:
Strong Scotch ale base. Mash all grains at 152 °F (67 °C) for 60 min. Mash out at 168 °F (76 °C) for 10 min. Add dried malt extract and maple syrup at boil. Steep cherries in 1 qts. (1 L) of first wort runnings for 30 min. Strain out cherries and add this wort at end of boil. Ferment at 62–64 °F (17–18 °C). Dry spice in secondary for 2–3 weeks.
Funderingarna går lite kring jästen. Eftersom detta är ett recept på 20L färdig öl original, ska jag halvera mängden jäst eller har det någon betydelse?
Även lite osäker på hur jag ska göra med körsbären. Koka körsbären i 30min i 1 liter vatten och sedan tillsätta i slutet av koket? Korrekt?
Blir även lite fundersam över hur "lite" humle som anges i receptet? (vid 20L färdigt öl)
Tack på förhand!