Några nybörjar frågor om recept till en IPA

Har hittat ett intressant recept på SHBFs hemsida som jag tänkt prova. Har lite frågor om detta.
Tänkte på det har om OG och FG. OG mäter man ju när vörten har kokat klart eller hur?
För att uppnå rätt OG om man har för låg eller hög kan man då tillsätta vatten till vörten eller tvärtimot koka lite längre för att få till det rätt?
Likaså med FG. ska man mäta jäsningen i slutskedet och att FG'n i detta fall är 1012 är jäsningen då klar?
Står i detta recept om jäsning steget lagring. ska det fortfarande jäsa i jäskärlet eller ska det tappas upp på flaska då?
Om det fortfarande ska stå kvar i jäskärlet 2 veckor och sen tappas upp på flaskor hur länge ska flaskorna lagras tills man kan (förhoppningsvis) avnjuta sin skapelse?

IPA

Volym (l) 34
OG 1059
FG 1012
IBU 54
Volym alk. 6.2%

5.600 kg Pale ale malt, Weyerman
1.000 kg Münchenermalt, Viking
0.400 kg Ljus karamellmalt, Viking
0.050 kg Dark crystal malt, Thomas Fawc

Försockringsrast 66 grader 75min
Utmäskning 78 grader 10min

70.0g Amarillo 60min
10.0g Amarillo 30min
10.0g Amarillo 20min
60.0g Amarillo 4min

primärjäsning BC 1056, American ale 16-17 grader 14dagar
sekundär BC 1056, American ale 16-17 grader 11 dagar
lagring BC 1056, American ale 5 grader 2 veckor

Sv: Några nybörjar frågor om recept till en IPA

Helt slut? Är det samma Amarillo som faktiskt finns på lagret på humle.se? I så fall är den ju inte slut överallt.
Däremot var den slut på PGW's sortiment, åtminstone den som ligger vid slussen.

3 Senast ändrad av bjolu340 (2014-01-22 09:14:52)

Sv: Några nybörjar frågor om recept till en IPA

Tja - Humle verkar ju fortfarande ha på lager...

edit: Ah. Tvåa på bollen. Däremot har jag aldrig riktigt förstått vad det är som är så fantastiskt med Amarillo - är det inte lite så att folk köper den för att den är exklusiv?

Sv: Några nybörjar frågor om recept till en IPA

Jag kan bara tala för mig själv, men jag använder ofta amarillo helt enkelt för att jag tycker den är väldigt god. Jag har inte ens reflekterat över att den skulle vara exklusiv. Den har alltid funnits i lager på humle.se när jag har velat ha den. Då känns exempelvis citra som betydligt svårare att få tag i, en ännu mer fantastisk humlesort för övrigt.

http://fabrikorekstedt.blogspot.se/

Sv: Några nybörjar frågor om recept till en IPA

Oavsett vad, jag hade tagit bort 30 minuters givan och lagt den senare. Spontant känns det som en "framtung" IPA, dvs väldigt stor del av beskan kommer från första givan. Torrhumling får du lägga till också.

/Peter

En av medlemmarna i hembryggargänget Fear Wolf Brewery:
Blogg: http://fearwolf.blogspot.se
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Fear-Wolf-brewery/392281610808876
Presentation: http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=5717

Sv: Några nybörjar frågor om recept till en IPA

Ett tips på en bra IPA,
'
Hoppiness is an ipa av Jamil Zainasheff som finns i boken brewing class styles!

Tycker personligen den slår det mesta av sortimentet på systemet.

http://beersmithrecipes.com/viewrecipe/ … -is-an-ipa

Sv: Några nybörjar frågor om recept till en IPA

Tänkte besvara dina frågor:

Tänkte på det har om OG och FG. OG mäter man ju när vörten har kokat klart eller hur?

Ja.

För att uppnå rätt OG om man har för låg eller hög kan man då tillsätta vatten till vörten eller tvärtemot koka lite längre för att få till det rätt?

Ja, eller komplettera med jäsbara sockerarter, tex maltextrakt, socker etc.

Likaså med FG. ska man mäta jäsningen i slutskedet och att FG'n i detta fall är 1012 är jäsningen då klar?

Nej, jäsningen är klar när FG legat still några dagar. Ett tecken på att jäsningen börjar vara över är att jästen flockar till botten och jäsröret slutar att bubbla.

Står i detta recept om jäsning steget lagring. ska det fortfarande jäsa i jäskärlet eller ska det tappas upp på flaska då?

Lagra kan man göra på (helst syretäta) jäskärl, flaska eller fat. Vid flaska så jäser man kolsyra mha socker vilket tar ca 2v för att uppnå lagom kolsyrenivå. Sedan är det bara att dricka kolsyrad öl även om det ofta blir bättre med ett par veckors efterföljande kallagring.

Sen kan man ha synpunkter på receptet, så även jag men det är ju en smaksak...

Sv: Några nybörjar frågor om recept till en IPA

Tackar tackar för svaren. Underbart med människor som vill hjälpa till!

Sv: Några nybörjar frågor om recept till en IPA

Fel av mig, Amarillo finns i massor här på humle? Raderat mitt tidigare inlägg.