1 Senast ändrad av Kiwi (2013-07-31 21:09:34)

Porter - receptkoll

Hej!

Jag hade tänkt brygga en porter, mörk öl i stil med D.Carnegie är en personlig favorit, under helgen och det blir mitt första reccept där jag även delmäskar. Skulle vilja be att få mitt recept dubbelkollat av er mer kunniga här på forumet så att jag inte tabbar mig då jag inte har jobbat med så komplexa öl tidigare. smile

Maltextraktet är Muntons Extra Dark och Crystal- samt Chockladmalten kommer från Thomas Fawcett.

Receptet är avsett för 25 L.

* 2,80 kg Dark Dry Extract [Boil for 10 min](110,0 EBC)    80,7 % 
* 0,20 kg Dark Dry Extract [Boil for 60 min](110,0 EBC)     5,8 % 
* 0,30 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (130,0 EBC)            8,6 % 
* 0,17 kg Chocolate Malt (1000,0 EBC)                       4,9 % 

* 20,00 g Nelson Sauvin [11,00 %] - Boil 60,0 min          17,9 IBUs 

* 1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml]

/Kiwi

Sv: Porter - receptkoll

Jag har för mig att Carnegie är gjort på pilsner, karamell och svartmalt faktiskt. Tror du skall köra med ljust extrakt istället. Färgen får du av specialmalterna. Sikta någonstand mellan 70-80 i EBC,

/Peter

En av medlemmarna i hembryggargänget Fear Wolf Brewery:
Blogg: http://fearwolf.blogspot.se
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Fear-Wolf-brewery/392281610808876
Presentation: http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=5717

Sv: Porter - receptkoll

Håller med aenima, kör på ljust extrakt och få färgen från specialmalten istället.

http://www.beernakedblog.com - Recensioner, bryggerfarenheter, recept, brygglogg etc.

Sv: Porter - receptkoll

Jag håller också med aenima, jag har testat dark spraymalt och jag tyckte det gav skum smak till ölen. Jag hade kört på spraymalt light (obs inte extra light).

http://chubbsnanobryggeri.blogspot.com/

Sv: Porter - receptkoll

Tack för era svar smile

Om jag nu kör på ljust extrakt, vilka proportioner ska jag satsa på vad gäller karamell-, choklad- samt ev. svartmalt? Och hur mycket pilsnermalt ska jag mäska/steepa om jag vill toppa smaken ytterligare?

/Kiwi

Sv: Porter - receptkoll

76,6% Ljust maltextrakt (byt ut en del ifall du vill göra en delmäskning) OBS! ifall du använder dig av pilsnermalt måste du mäska den, det räcker inte att stöpa.
13% Karamellmalt
10-ish% chokladmalt.

alt. 4,3% Black Patent
6,4 Chokladmalt

http://www.beernakedblog.com - Recensioner, bryggerfarenheter, recept, brygglogg etc.