Imp stout jäser inte ut

4500,00 g Pale Malt (2 Row) UK (3,0 SRM) Grain 1 59,2 %
1000,00 g Chocolate Malt (350,0 SRM) Grain 4 13,2 %
1000,00 g Black (Patent) Malt (500,0 SRM) Grain 2 13,2 %
1000,00 g Caramel/Crystal Malt -120L (120,0 SRM) Grain 3 13,2 %
100,00 g Brown Sugar, Dark (50,0 SRM) Sugar 5 1,3 %

26,29 g Chinook [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 49,6 IBUs
26,29 g Chinook [13,00 %] - Boil 15,0 min Hop 7 24,6 IBUs
26,29 g Chinook [13,00 %] - Boil 5,0 min Hop 8 9,9 IBUs

1,0 pkg Edinburgh Ale (White Labs #WLP028) [35,49 ml]

+jästnäring


Batchen är på 12 färdiga liter och den har jäst i 3 veckor, vi nådde og på 1096 men testade idag efter 3 veckor och den ligger nu på 1034. Estimated är 1022. Ska jag låta den jäsa längre eller ska jag tillsätta mer jäst eller ska jag bara nöjja mig med lägre fg?

Good people brew good beer

Sv: Imp stout jäser inte ut

Om man tittar på receptet är det väldigt stora mängder av malt med extremt låg förjäsningsgrad (svart+choklad) samt även rejält med mörkare kristallmalt som inte heller har särskilt hög förjäsningsgrad. Den lilla mängden socker i receptet, som förvisso är 100% förjäsbart, är så liten att man kan bortse från den. En sådan vört kommer ha mycket låg förjäsningsgrad även om man man mäskar för en hög förjäsning (typ 63-65C), och självklart ännu lägre vid högre mäsktemp. Din nuvarande förjäsningsgrad är 65% ((96-34)/96). Det är lågt men inte orimligt för en sådan vört och för en jäst som inte är extremt torrjäsande. Det är mycket troligt att du nått full förjäsning och bör gå vidare till nästa steg istället innan ölet står och blir dåligt i hinken (oxidering + jäststress).
S.k. "estimates" från bryggprogram är notoriskt dåliga på att förutsäga detta (=tar sällan hänsyn till mängden oförjäsbart extrakt från olika maltsorter och realistiskta utjäsningar från olika jästsorter). De verkar nästan permanent inställda för ljusa öl med US05 eller liknande (?)

/CalleT

Sv: Imp stout jäser inte ut

+1 Håller med, tror inte den kommer ner längre i FG. Jag tror inte heller det blir ett problem då du har beska som balanserar upp fylligheten. Visst kan man tänka sig lite mer alkohol men det finns andra sätt om den känns för mjuk och mild.

Sv: Imp stout jäser inte ut

Tackar ödmjukast för svaren och ska tänka mer på maltkompositionen nästa gång. Men man lever o lär.

Good people brew good beer

Sv: Imp stout jäser inte ut

Får nog också hålla med här. Du har bara 60% basmalt och en jäst med inte nämnvärt hög förjäsbarhet. Tror dock inte att det blir ett problem men vill du ha den torrare så lägg i ett paket Nottingham.

/Peter

En av medlemmarna i hembryggargänget Fear Wolf Brewery:
Blogg: http://fearwolf.blogspot.se
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Fear-Wolf-brewery/392281610808876
Presentation: http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=5717

Sv: Imp stout jäser inte ut

Gjorde du ingen förkultur?

Låt den stå på flaska något år. Det är inget fel på 1034 i fg ifall det ska lagras länge. Har druckit öl som tjänat på högt fg efter lagring då lagringen ibland tenderar att tunna ut ölet. Stämmer kanske inte i alla fall, men förhoppningsvis i ditt.

http://www.beernakedblog.com - Recensioner, bryggerfarenheter, recept, brygglogg etc.