Input på veteöl recept
Hej alla,
Har gjort mitt allra första recept i Beersmith och skulle vilja be om er hjälp att kolla igenom det så att allt ser rätt ut och lite input på om något kan göras bättre.
Weizen/Weissbier
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
0,13 kg Corn Sugar (Dextrose) (0,0 EBC)
0,15 kg Wheat Dry Extract [Boil for 60 min](11,0 EBC)
2,57 kg Wheat Dry Extract [Boil for 7 min](6,0 EBC)
30,00 g Hallertauer Hersbrucker [2,80 %] - Boil 60,0 min 6,6 IBUs
7,00 g Hallertauer Hersbrucker [2,80 %] - Boil 10,0 min 0,6 IBUs
2,00 g Yeast Nutrient (Boil 1,0 hours)
2,0 pkg Weihenstephan Weizen (Wyeast Labs #3068) [124,21 ml] (förpackad 11 feb 2013)
Beer Profile
Batch Size (fermenter): 23,00 l
Est Original Gravity: 1,045 SG - Est Final Gravity: 1,010 SG
Measured Original Gravity: 1,046 SG - Measured Final Gravity: 1,010 SG
Estimated Alcohol by Vol: 4,6 % Actual Alcohol by Vol: 4,7 %
Bitterness: 13 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 6,4 EBC
Carbonation Type: Bottle Volumes of CO2: 3,5
Pressure/Weight: 239,52 g Carbonation Used: Bottle with 239,52 g Corn Sugar
Keg/Bottling Temperature: 23,0 C Age for: 30,00 days
Fermentation: Ale, Two Stage Storage Temperature: 20,0 C
Enligt http://www.mrmalty.com/calc/calc.html bör jag använda 1.8 jästpack, jag känner mig dock väldigt osäker ifall jag verkligen ska använda två jästpack och kanske riskera att "overpitcha" jästen eller om ett pack kommer att räcka utan att ge bismaker/för mycket estrar från den högre temperaturen på 24 grader som det kommer jäsas i (ganska varmt hemma).
Ang. bittergivan vid 60, skulle det gå bra ifall jag bytte ut halva mängden mot t.ex. Nelson Sauvin vilket har ett högre AA-värde på 11.5% eller skulle det ge icke typisk smak och arom i ölet? Tänkte att Hersbrucker humlen som jag har är väldigt låg på AA vilket säkerligen kan ge ett stort smakbidrag trots 60 minuters koktid.
/Kiwi