10 grammare

Jag gillar riktigt hårt humlade öl. Så jag tänkte ta 4st humle och köra 10gr av varje i var giva. Vad tror ni om det här? Är jag helt ute och cyklar? Jäst har jag inte bestämt än. Har en US-05 som vart med några omgångar men den känns inte riktigt rätt. Förslag?


10 Gramofonen

Brew Type: All Grain Date: 2012-02-28
Style: India Pale Ale Brewer: Dr Sputnik
Batch Size: 20,00 L Assistant Brewer: 
Boil Volume: 26,04 L Boil Time: 80 min
Brewhouse Efficiency: 75,0 % Equipment: Kastrull
Actual Efficiency: 10,8 %
Taste Rating (50 possible points): 35,0

Ingredients Amount Item Type % or IBU
3,50 kg Viking Pale Ale (4,6 EBC) Grain 58,3 %
2,00 kg Viking Pilsner Malt (3,7 EBC) Grain 33,3 %
0,50 kg Viking Caraplus 150 (150,0 EBC) Grain 8,3 %

10,00 gm Pacific Gem [15,00%] (60 min) Hops 15,4 IBU
10,00 gm Simcoe [13,00%] (60 min) Hops 13,3 IBU
10,00 gm Amarillo Gold [8,50%] (60 min) Hops 8,7 IBU

10,00 gm Pacific Gem [15,00%] (10 min) Hops 6,1 IBU
10,00 gm Simcoe [13,00%] (10 min) Hops 5,3 IBU
10,00 gm Amarillo Gold [8,50%] (10 min) Hops 3,4 IBU
10,00 gm Cascade [5,50%] (10 min) Hops 2,2 IBU

10,00 gm Pacific Gem [15,00%] (5 min) Hops 3,3 IBU 
10,00 gm Simcoe [13,00%] (5 min) Hops 2,9 IBU
10,00 gm Amarillo Gold [8,50%] (5 min) Hops 1,9 IBU
10,00 gm Cascade [5,50%] (5 min) Hops 1,2 IBU

10,00 gm Amarillo Gold [8,50%] (Dry Hop 7 days) Hops - 
10,00 gm Cascade [5,50%] (Dry Hop 7 days) Hops - 
10,00 gm Pacific Gem [15,00%] (Dry Hop 7 days) Hops - 
10,00 gm Simcoe [13,00%] (Dry Hop 7 days) Hops - 

Beer Profile Estimated Original Gravity: 1,070 SG (1,050-1,075 SG) Measured Original Gravity: 1,010 SG
Estimated Final Gravity: 1,018 SG (1,012-1,016 SG) Measured Final Gravity: 1,005 SG
Estimated Color: 23,6 EBC (15,8-27,6 EBC) Color [Color]
Bitterness: 63,7 IBU (40,0-65,0 IBU) Alpha Acid Units: 2,4 AAU
Estimated Alcohol by Volume: 6,8 % (5,0-7,8 %) Actual Alcohol by Volume: 0,6 %
Actual Calories: 90 cal/l


Mash Profile Name: Single Infusion, Medium Body Mash Tun Weight: 0,00 kg
Mash Grain Weight: 6,00 kg Mash PH: 5,4 PH
Grain Temperature: 22,2 C Sparge Temperature: 75,6 C
Sparge Water: 11,64 L Adjust Temp for Equipment: FALSE

Name Description Step Temp Step Time
Mash In Add 15,65 L of water at 74,4 C 67,8 C 60 min
Mash Out Add 8,76 L of water at 91,5 C 75,6 C 10 min


Mash Notes
Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).
Carbonation and Storage Carbonation Type: Corn Sugar Carbonation Volumes: 2,4 (1,6-2,4 vols)
Estimated Priming Weight: 113,3 gm Temperature at Bottling: 15,6 C
Primer Used: - Age for: 4,0 Weeks
Storage Temperature: 11,1 C

Sv: 10 grammare

Ser gott ut!
US-05 brukar jäsa ut bra och ge lite torrare och lite syrligare öl, än tex American Ale II som är en av mina favoriter. Jag skulle dubbla mängden humle i slutet av kok, För att få massor med arom. Och använda US-05 och lite (1-3 dl) strösocker, om jag vill hamna på ett OG på 1070, för att få den ordentligt utjäst.

Sv: 10 grammare

Dubbla sista givan eller dra till med 40gr vid 1 minut? Vet inte hur mycket sista minuten ger... Det där med socker va ett bra förslag. Jag gör nog en förkultur på ca 1,5L på min US-05. Som sagt den har vart med ett par ggr men ska nog orka med den här oxå.

Sv: 10 grammare

Är även lite sugen på att dra i citra och Nelson Sauvin vid 10 och 5 min.

Sv: 10 grammare

De flesta verkar ju vara inne på den amerikanska vägen men jag tycker mig ha lyckats bra några gånger mera åt det engelska hållet.

Oavsett detta så bör det nog vara minst dubbelt så mycket humle vad gäller smak- och aromgivorna samt torrhumlingen. Jag brukar också "burtonisera" vattnet (höja sulfathalten) för att accentuera beskan.

Jag har kombinerat typiska engelska humlesorter med Amarillo samt torrhumlat med tysk (!) - Spalter Select.

Vad gäller jästen så har jag använt jäster som Wyeast 1318 London III och 1026PC British Cask Ale samt sett till att ha en rejäl jästgiva (förkultur).

Sv: 10 grammare

Och jag röstar på att skippa de två ytterligare sorterna du nämnde då fyra olika sorters humle garanterat kommer ge dig en komplex humleprofil.

Vidare skulle en extra giva vid 20min kunna vara något tillsammans med en kortare koktid på bittergivan, säg 45min för att kompensera den extra beskan något. Detta kommer ge en tydligare, komplexare och kraftigare humlesmak i din öl.

50-100% extra humle vid 5min och som torrhumling kan nog vara en bra idé, jag hade nog nöjt mig med 50% mer (och kanske bara två-tre humlesorter) men det är enligt min egen högst personliga smak.

Sv: 10 grammare

Vilka/vilken humle hade du tagit bort? Det är mitt första försök på en "rejält" humlad. Om man nu kan kalla den rejält humlad.. Så jag är öppen för alla tips och förslag.
Har kollat på Nils Oscar vad dom har för humle i så de va därför jag tog dom sorterna humle.

Sv: 10 grammare

Jag tänkte på detta:

dannny skrev:

Är även lite sugen på att dra i citra och Nelson Sauvin vid 10 och 5 min.

Blir kanske för mycket av det goda då...

Sv: 10 grammare

Min erfarenhet av Pacific Gem är att den kommer ta över humleprofilen totalt. Den har en väldigt speciell karaktär som är långt ifrån cascade, simcoe och amarillo. Jag tycker den nästan är rökig och träig, svårt att beskriva den.

http://chubbsnanobryggeri.blogspot.com/

Sv: 10 grammare

Håller nog med dig delvis Chubb, kanske i mindre mängd som 5g för lite brytning mot citrusen. Alternativet är att utesluta den och byta den mot Nelson Sauvin som gifter sig bra med de andra sorterna, eller nöja sig med de tre Amerikanska sorterna.