Dålig utjäsning på rökporter

Hej. Jag har problem med en rökporter som inte väll jäsa ut. OG 1,057 FG 1,022, 10 liter. Den har nu vart på primären i 5 veckor. Första 2 veckorna med 1728 Scottish Ale som bara lyckades jäsa till 1,026 och sedan slängde jag i ett paket Danstar Nottingham och nu är den nere i 1,022. Jag har testat och skakat och ställt varmare. Några förslag på vad jag ska göra?

Jäser: -
Lagrar/dricker: -
Planerar: Barley wine, porter.

2 Senast ändrad av Thomas Fransson (2012-01-06 15:40:18)

Sv: Dålig utjäsning på rökporter

Några tips

1. Om inte redan, se till att snarast få av ölet från jästkakan.
    Förmodligen har du en massa död jäst där som ligger och ruttnar (autolys) och bidrar med bismaker i ölet. 
    Vanliga bismaker kan vara, bandage/tygplåster, blommig/jolmig, tvålig, kamomill, köttbuljong, soya.

2. Kontrollera din hydrometer i kranvatten med samma temperatur som anges på hydrometerns baksida. Skall visa 0 i vatten vid den temp.
   
3. En aktiv lagerjäst är nog din bästa chans att kunna få ner ölet ett par pinnar till. (om vi bortser från att tillsätta bakterier, vildjäst eller ev. enzym)
    Det viktiga är att lagerjästen är igång och aktiv innan du tillsätter den till din rököl. Annars vill den förmodligen först aklimatisera sig och gå
    igenom sin normala lag & logfaser vilket den inte kan iom att det inte finns syre och rikigt med näring i vörten efter de två första jästernas
    framfart. Lagerjästen är lite mer ninja och klarar även maltotrios till skillnad från alejäst. vid högre temperatur (ale-temp) klarar den att köra lite 
    kungfu på resterande socker. Räckna dock inte med att få ner den mer än 3-6 pinnar till.

4. Lek lite med mängden jäst du tillsätter och överväg att tillsätta aningen mindre jäst. I vart fall med många högflockande jästtyper.
    Överpitch kan leda till att jästen blir lat och/eller konkurerar för hårt initialt och ger upp i förtid.
    Jag har aldrigt bryggt med 1728 men vad jag har sett här på forumet genom åren så dyker den jästen ofta upp i trådar med liknande problem.
    Någon som har den jästen på sin top 5 och känner den bättre kanske kan komma med mer konkreta tips till framtida bryggningar med den.

5. Smakar ölet bra som det gör nu (inga felsmaker) men kanske aningen sött. Överväg att blanda ölet med ett annat mindre sött öl.
    Brygg liknande/samma recept med ex. US-05 och blanda de två.

6. Smakar ölet inte bra (felsmaker) Bryt ihop, häll ut och upp på hästen igen.

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

Sv: Dålig utjäsning på rökporter

Tack för ett snabbt och utförligt svar!

Ölet smakar bra förutom sötman. Riktigt trevlig rökighet med 40% gotländsk rökmalt. Ska tappa om det nu och köpa ett paket lagerjäst från essensspecialisten i GBG imorgon om de har öppet. Hydrometern visar 1,001 med vatten så där ligger inte problemet.

Jag har 17-19C i lägenheten beroende på vart jag ställer kärlet. Vilken temperatur ska jag köra på?

Jäser: -
Lagrar/dricker: -
Planerar: Barley wine, porter.

4 Senast ändrad av Thomas Fransson (2012-01-06 23:45:05)

Sv: Dålig utjäsning på rökporter

Spelar inte så stor roll iom att du vill ha aktiv jäsning direkt.
Lite som att lyfta upp en radiostyrd bil som drar på max och sedan släppa ner den på marken wink

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio