1

(1 svar, postad i Humlegården)

Ser att det verkar vara brist på vissa humlesorter exempelvis citra och galaxy, då de inte funnits i lager på ett tag o när de väl kom tog de slut nästan direkt samt att priset på galaxy gått upp.
Är det något som verkar vara ett problem för 2016 eller bara ett tillfälligt problem?

Ok! Tack!
Hitta 2 nya jäster med dålig attenuation som ja tänkte använda.

http://maltmagnus.se/jast/ale?product_id=178

http://maltmagnus.se/jast/ale?product_id=1322

Har problem att få en bra mouthfeel, då jag anser att den är för tunn och kan upplevas lite stickig från kolsyra trots att jag kör 4-6g/l. Känns som ett hopplöst quest att få fram samma restsötma och mouthfeel jag upplever exempelvis hos lagunitas eller oppigårds.

Jag har provat:

- Öka mäsktemperatur ca 72 grader(ger mest kropp o inte sötma)

- Öka mängden karamellmalt

- Testat annan jäst, us-04 och mangrove dark ale.

- Minska beskan

Eftersom vad jag förstått är maltosen som bidrar till upplevd restsötma undrar jag hur ja gör för att se till att detta inte jäser upp helt? Vad jag även förstått är maltos nästan 100% förjäsbart.

Exempel på recept (6 liter)
OG 1065
FG 1010
US-05
IBU 60
94% Pale ale
6% Caravienne
Mäsktemperatur ~66c
Mäskning vatten:malt 4:1.

5g Citra 20 min
10 g centennial 10 min
5 g centennial 6 min
5 g mosaic 6 min
5 g galaxy 6 min
5 g mosaic 0 min
5 g galaxy 0 min
5g mosaic steep
5g galaxy steep
5g mosaic dryhop
5g galaxy dryhop
5g centennial dryhop

Jag känner igen mig delvis. Mycket beror väl på att man är mer kritisk mot sin egen öl än den man köper. Men utan självkritik utvecklas man  ju inte.
Ska man vara kritisk får man ju försöka vara objektiv, om det är en speciell stil  man brygger så använd stilguiden för bedömningen.

Tänkte ge mig på detta receptet http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=155812.
Kändes komplext men på rätt nivå.
Eftersom man inte har casks hemma tänkte även jag använda ekflisor. Men de ger ett starkare bidrag än ekkuber, så tänkte nog ~0,3-0,5g/l av amerikansk medium toast i sekundären.

Jag har en liten följdfråga på det. Tillsatte direkt frysta hallon i min suröl utan tining, inte direkt rädd för vildjäst eller liknande speciellt inte med den surheten. Men det jag är orolig över är:
http://www.livsmedelsverket.se/livsmede … /koka-bar/

Så frågan är om man inte kommer våga dricka ölen om inte hallonen kokas först?

Låter som ett bra tillvägagångssätt, jag har däremot aldrig fått bra resultat med så kort jästid. 14 dagar har varit ett minimum för mig, men det som fungerar, fungerar och rent teoretiskt ska de inte vara några problem.

Men det tillvägagångssättet jag beskrev var mitt sätt att slippa de bismaker som MadManMacho beskriver.

Skulle föreslå att ställa ner kärlet i källaren och haft den på primärjäsning där i ca 5 dagar och sedan flyttat upp den i rumstemperatur och låta den stå där så total jästid är 14 dagar. 10 dagars jäsning har det nog jäst ut ok men jag har kapsylerat efter det och fått flaskfontäner för att det fanns några pinnar kvar att ta.
Sedan om du jäser kallare kommer du få en mer clean smak på ölen och mindre fenoler, men man vill däremot lyfta upp den i rumstemp för att jästen ska få en bättre chans att äta upp de bi-produkter som blir av jäsningen som diacetyl.

Jacon, eftersom det är socker du kokar kommer du få ut mer komplexa sockerarter ju längre tid du kokar, därför många barleywines kokas i 3 timmar. Komplexa sockerarter har sämre förjäsbarhet. Nu kanske han inte kokar i 3 timmar, men en 1,5 timmes kok på mycket hög effekt kan helt klart påverka. Tjockleken på mäsk har jag hört kan påverka utjäsningen i något bryggradioprogram..

Du får ge lite mer utförlig info. Mäsktemp och tid? Hur tjock mäsk? Vad har du för malt? Hur länge kokar du? Vad har du för jäst? Vilken temperatur jäser du i?

Jag har nu satt en ny suröl och måste säga att smaken med att bara göra en surmäsk blev enligt mig mycket trevligare än att använda sig av lactobacillus brevis från whitelabs då jag fick en ovälkommen jäsning som gjorde det hela funkigt. 
Smaken och doften i nya surölen påminner om äppeljuice och rabarber. Låter det som smak ni kan känna igen? Tänker om det är något man vill repetera för att få fram.

Tack! Ja får testa det, juice kom ja på har ju inga tillsatser heller så kanske köpa det då de smakar bättre smile

Gjorde en suröl med tropiska frukter men var inte jättenöjd med resultatet, varken smakmässigt o så satte de igen häverten osv.
Tänkte fuska helt enkelt o fundera på att använda ex bob lättdryck, inga konserveringsmedel och ger ingen direkt frukt haze.
Kommer de smaka för artificiellt eller kan man nå en liknande smakbild med att använda en sådan produkt istället för färsk frukt? Tänkte tillsätta de i sekundären o ta ett litet prov först för att se vad som är bäst proportioner.

Efter 1 vecka tappade jag över den till jäskärl, mina ph-stickor nådde inte ner till under 3,8 men skulle gissa att ph var <3,5 efter att jag tillsatte 4 liter vatten i 12 liter. Men det mest intressanta var att SG var 1008 efter utspädning, OG var 1044.
Den smaka relativt rent ölen, med en aningens aningens funky karaktär som jag tror kom av jäsningen i ugnen. Hoppas inte heller att jag koka bort en massa alkohol när jag värmde upp den till 100 grader och tog av den från plattan. Ville ha den i 85+ i 20 min.

Ja definitivt. Fick endel fenoliska smaker när jag kollade av vörten idag. Kommer nog testa helmalt nästa gång för att få en renare profil.
Men us-05 kanske städar upp lite.

Det har faktiskt blivit mer aktivitet nu över dagen. Massa bubblor i vörten och plasten har expanderats till bristningsgränsen så något händer i kastrullen iaf!

Lät vörten stå i ugnen över natten nu på 50 grader. Men termostaten verkar knäpp, temperaturen har gått upp till 70 grader nu när jag kika imorse. Brukar vara någon grad kallare i kärlet. Vad jag förstått dödar man bakterierna vid 80 grader. Eller är det helt kört nu om de är runt 65 grader i kärlet? Det är ett vitt täcke över vörten nu och ser ut som att det jäst för alla lager plastfolie jag har som lock har svällt rejält. Lite orolig att de kommer säga pang. Bör ja göra ett litet glapp som koldioxiden/syret kan pysa ut ur?

Ok, göttmos smile

Förrsten, om jag inte dödar lactobacillus efteråt, hur mycket mer kommer de sura ner i rumstemperatur när den hamnar på jäsning.

19

(14 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Tycker receptet ser ok ut. Fått ut bra med humlesmak i liknande apor. Skillnaden är väl att jag har ca 6g humle på 5 min giva och 5 humle till på torrhumlingen.

Kasta även i ~2g Kalciumsulfat. Samt jäs kanske på lägre temperatur om du ligger runt 20 grader idag.

Ok, det ska jag definitivt testa då. Tack!

Brett vad jag förstår det kan ta över 1 år att utvecklas.

Ok, tack. Kör på us-05 just in case. Tänkte göra berliner weisse för att det är en relativt enkelt och snabbt sätt att lära sig göra en suröl. Brett är mer komplicerat och kräver längre tid så tänkte se det som en påbyggnad.

Ok, tack för bra svar smile Men jag struntar i att koka vörten efter och tillsätter ändå us-05 efter surningen?

Hur stor är risken för att annat kan bli kontaminerat om vi säger att jag har en DIPA som jäser bredvid berliner weissen?

Ok, de antibakteriella i humlen kan påverka lacton?
Men vill man koka vörten efter. Tänker att man vill att surningen bara ska fortsätta under vanliga jäsningen? Kanske blir dålig kontroll då...
Syran tar väl ett tag att utvecklas så om den är funky nu kanske den rättar till sig om en månad eller så.