Hej Svante,
Tack för ditt svar. Jag var 5 min från en katastrof.
Jo, det är en vinsats (Ekens från PGW). Tänkte det kunde ju vara kul att se det här med MLF. Låter spännande.
När jäsningen var över, delade jag på vinsatsen (23 L) och fyllde 2 st 5 liters glasdamajeanner med ena halva och den andra halvan (resterande 13 L)
stoppade jag med jässtopp. Jag ville ju ha båda delar för att kunna se om det blev någon skillnad.
Vinsatsen höll 80 oechsle och det skulle ju bli lite över 11% och jag satte till extra socker för att få upp den till drygt 13%.
Nu läste jag mig till (i efterhand) att det kunde bli svårt med att få igång MLF:en om vinet höll över 13-14%.
Ajdå. Men jag testade med att spä på ena glasdamejeannen med 9dl vatten och skulle då hamna på 11%. Men inget händer ändå.
Kanske är pH för lågt?
Nåväl. Nu tänkte jag slå över alltihop i det jäskärlet med den avstannade vinsatsen som innehåller jässtopp.
Det skulle isåfall bara sänka alkoholhalten med totalt 0,5 %, så det vore ju inte hela världen.
Nu skrev du att jag inte skall ha i jässtopp i MLF-satsen. Jag var 5 min från att sabba hela satsen. Nu håller ju den avstannade
satsen på att klarna och den får jag hålla isär förstås.
Men vad gör jag nu med den med MLF? Skall jag bara låta den stå och klarna själv, eller?
Visst, har den inte kommit igång ännu så skall den väl inte börja när jag väl har fyllt på i flaskor.
Blir det någon bismak av en inte påstartad MLF?
Tacksam för ditt svar.
Hälsningar
Olle Sandgren