Sv: Uppgradering i brygghuset

Noteras ska kanske också att vi körde lite extra ensym i mäsken men att ölen trots det inte jäste ned längre än till 1.010-1.009.

Jag stegade jäsningen efter "Tasty-metoden", dvs
10 grader tills halva den teoretiska gravitetsdroppen skett
13 grader tills 75% av den teoretiska gravitetsdroppen skett
15 grader tills 90 % den teoretiska gravitetsdroppen skett
17 grader - utjäsning och evt diacetyl i fyra dagar.
Låångsamt nedåt till 4 grader (lägre än så egentligen men termostaten i Christians kylaggregat går inte lägre)
"Kallkrascha" vid fyra grader i  några dagar.

På detta sätt får man en bra utjäsning och få restprodukter - men nästan hela jäsningen sker inom jästens arbetstempområde. Och jag håller med ovanstående talare - den här ölen är drickfärdig nu.

Sv: Uppgradering i brygghuset

Jag fick en fråga på ett kretsschema så jag gjorde en förenklad version på papper.
I verkligheten så har jag två faser, pids, givare, alarm och 24V-utgångar.

https://farm3.staticflickr.com/2913/14232071793_122f829716_c.jpg

Det första reläet är till för att skydda utrustning och gör att det inte går att slå på den om inte alla brytare är i från.
De andra två reläena är till för att kunna slå om från HLT värmning till kok.

53 Senast ändrad av svensson.lu (2014-06-09 12:19:43)

Sv: Uppgradering i brygghuset

DHL-tomten var precis här med sin julklappssäck...

https://farm4.staticflickr.com/3919/14358440926_8a8ae489ae_c.jpg

Sv: Uppgradering i brygghuset

Jag har länge tänkt få lite bättre kontroll på mitt CO2 tryck till faten. Mätaren på min befintliga regulator är på tok för osäker och jag har aldrig riktigt litat på den utan gått mer på känn när det gäller gasen. Har det känts för lågt har jag fyllt på med gas och har den varit för hög så har jag helt enkelt väntat med att fylla på.
Idag fick jag en ny vätskefylld mätare (30 psi) och naturligtvis kunde jag inte hålla mig.

https://farm4.staticflickr.com/3894/14552153622_cba5d489a7_c.jpg

Nu är trycket inställt på 13psi, slangarnas längd är balanserade och tempen ligger på 4C
http://www.draughtquality.org/wp-conten … _Final.pdf

Det är nu helt underbart att tappa upp en öl. Det flödar bra, skummar bra och det smakar helt underbart!

Sv: Uppgradering i brygghuset

Hittade lite bilder i telefonen på min fattvätt som kanske kunde vara intressanta att visa

https://farm6.staticflickr.com/5471/14580809365_efa1c0a847_c.jpg

https://farm4.staticflickr.com/3852/14557461396_dd3ef806b8_c.jpg

Har även byggt om fatkopplingen sedan de första bilderna togs.

https://farm4.staticflickr.com/3888/14392773598_bf7f4d80b1_c.jpg

Man kan även CIPa jästanken med pumpen!

https://farm3.staticflickr.com/2926/14393928608_7011e03d98_c.jpg

56 Senast ändrad av svensson.lu (2014-07-29 13:51:02)

Sv: Uppgradering i brygghuset

Nu är äntligen min senaste ombyggnad med de motorstyrda ventilerna klar och testad.

https://farm3.staticflickr.com/2930/14773699694_2f5fb252c8_c.jpg

Genom dessa kan jag nu enkelt styra om flödena till alla moment: fylla MLT, mäska, laka, whirlpoola och kyla vörten
PLC - here I come!

Sv: Uppgradering i brygghuset

Drägglar....

Sv: Uppgradering i brygghuset

Dra förbi!!!

Sv: Uppgradering i brygghuset

Ta mina pengar sa jag!

Sv: Uppgradering i brygghuset

+1 på det Lindh!

Sv: Uppgradering i brygghuset

Det skulle nog bli en hel del pengar misstänker jag wink men tack ändå.
Att bygga bryggutrustning är en minst lika stimulerande hobby som själva bryggandet!
Det roliga är att jag till viss del bygger för att kunna brygga vid fler tillfällen och samtidigt ha små barn, men det har tyvärr inte blivit så mycket med bryggandet tyvärr.

Jag har nu också fått ett utskrotad apparatskåp med plc och touch-display som antagligen kommer att bli mitt nästa byggprojekt. Men det får nog bli tills när snön kommer igen...

Sv: Uppgradering i brygghuset

Galet bygge Svensson!!  Jag skulle bli förvånad om det inte skulle funka som hjärt- och lungmaskin också, ja, om dom på sjukhuset upptäcker att deras gått sönder. smile

Hurra för humle, hurra för malt, de äro lifvets krydda och salt!

63 Senast ändrad av svensson.lu (2014-08-27 16:53:44)

Sv: Uppgradering i brygghuset

Jag fick en fråga om ett flödesschema i en annan tråd och tänkte ta processen i kort.
HLT: varmvattengrytan, MT: mäskgrytan, BK: kokgrytan

Fyllning:
Varmt kranvatten fylls på i HLT samtidigt som vatten pumpas över till MT. Jag brukar alltid fylla HLT helt och MT till hälften oavsett maltmängd.
Sedan tillsätter jag alla vattenjusteringssalter i MT och 5ml mjölksyra i HLT.

Mäskning:
Vattnet värms sedan upp i både HLT och MT till 2 grader över mäsktempen vilket innebär att när malten är tillsatt hamnar man exakt på mäsktempen.
Själva mäskningen brukar jag göra vid en fast temperatur och sedan rampa upp till 75 grader mot slutet.
Varmvattnet i HLT pumpas runt genom plattvärmeväxlaren och tillbaka t igen för att på så sätt desinficera den och samtidigt öka värmeöverföringen i HERMES-slingan.

Lakning:
Jag börjar med att ställa in utflödet till BK på gissningsvis 1-2 l/min och ställer in ”auto spargen” så att den håller en bra vätske nivå i MLT.
Jag lakar fram tills jag har önskad volym i BK och tömmer därefter ut resten av vörten i vasken.

Kok:
Kokar vörten och tillsätter humle wink

Whirlpool:
Vörten pumpas från BK och tillbaka igen i ett tangentiellt inflöde som skapar ett roterande flöde. Detta gör att all druv och humle samlas i en fin kon i mitten av BK.

Kylning:
Nu pumpas vörten över och kyls i jästanken.

Rengöring:
sad

https://farm4.staticflickr.com/3865/14867729910_dd88478c6a_b.jpg

Sv: Uppgradering i brygghuset

Hallå "svensson.lu"

Du är ju i sanning en riktigt klippa, det var precis detta jag menade då jag ställde frågan i den andra tråden. Tror jag ändå hade fått ihop det i huvudet enligt din förklaring men nu är det ju solklart hur du kör din process.

Intressant att läsa hur du fyller vatten i både HLT och MLT initialt för att sedan cirkulera så att båda kärlen blir uppvärmda. Så har jag också tänkt att man borde kunna göra för att slippa återfylla HLT efter inmäskning med temperaturtapp som följd.

Så till de punkter som fortfarande oroar mig:

1) Räcker det verkligen med 75gradigt vatten genom värmeväxlaren för att döda alla baggar och få värmeväxlaren steril?

2) Varför köra vörten genom den övre pumpen vid kylning? Om man kunde dedikera den pumpen enbart till att pumpa vatten så borde man väl spara en del rengöring?

3) Jag tycker det verkar onödigt med ett dedikerat hål i HLT för "Vatten In" under "Fill" steget. Här borde man väl kunna nyttja uttaget ett snäpp upp genom vilket vatten pumpas runt vid mäskning?

Ta inte detta som gnäll, jag vill bara förstå din process samt se om det möjligen kan finnas någon förbättringspotential.

MVH
//NJN

Sv: Uppgradering i brygghuset

Hjulbult skrev:

Intressant att läsa hur du fyller vatten i både HLT och MLT initialt för att sedan cirkulera så att båda kärlen blir uppvärmda. Så har jag också tänkt att man borde kunna göra för att slippa återfylla HLT efter inmäskning med temperaturtapp som följd.

Ja, jag har ingen möjlighet att värma mer vatten så fort mäskningen startar. MT släpar initial en 4-5 grader, men värmeöverföringen är så pass bra att det inte tar lång stund innan båda är i jämvikt.

Hjulbult skrev:

1) Räcker det verkligen med 75gradigt vatten genom värmeväxlaren för att döda alla baggar och få värmeväxlaren steril?

http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?pid=48270

Hjulbult skrev:

2) Varför köra vörten genom den övre pumpen vid kylning? Om man kunde dedikera den pumpen enbart till att pumpa vatten så borde man väl spara en del rengöring?

Det beror på ventilens konstruktion, för motorn kan bara vrida 90 grader. När jag hade manuella ventiler som gick att vrida ett helt varv kunde jag skicka vörten hela vägen över till "andra sidan"

Hjulbult skrev:

3) Jag tycker det verkar onödigt med ett dedikerat hål i HLT för "Vatten In" under "Fill" steget. Här borde man väl kunna nyttja uttaget ett snäpp upp genom vilket vatten pumpas runt vid mäskning?

Jepp! wink

Hjulbult skrev:

Ta inte detta som gnäll, jag vill bara förstå din process samt se om det möjligen kan finnas någon förbättringspotential.

Det är bara kul om jag kan inspirera någon till ett eget bygge!

Mvh Christian

66 Senast ändrad av scaryeyes (2014-08-27 22:29:12)

Sv: Uppgradering i brygghuset

svensson.lu skrev:

Jag lakar fram tills jag har önskad volym i BK och tömmer därefter ut resten av vörten i vasken.

mmm... det är manligt. Vi som har råd tar vara på vörten.

Bryggverk 3.02, planerar för version 3.11
Bryggverk 200L. 300L mjöktank gasol och cylinderkonisk trycktank med kylslinga för 200L batcher
I have 50 prototypes of various whatevers around the house

Sv: Uppgradering i brygghuset

Ja då skulle du se vad som händer efter jag fyllt mina två fat från jästanken wink
Nämnde jag att jag nästan aldrig flaskar? lol

Sv: Uppgradering i brygghuset

Det gick precis på ett ut idag, så inget slösande av öl.
Åhh älskade fat, det är så skönt att slippa flaska wink

https://farm4.staticflickr.com/3866/15203370071_45063de906_c.jpg

69 Senast ändrad av svensson.lu (2014-09-22 22:04:05)

Sv: Uppgradering i brygghuset

Har precis fått hem lite nya kopplingar och annat från AliExpress. Jag köpte dessa för att förenkla det tråkiga diskförfarandet lite.

Jag fick lite input från Ceder och efter lite ytterligare mailande med leverantören fick jag bekräftat att just den varianten jag köpte var kompatibel med mina nuvarande från More beer.

https://farm6.staticflickr.com/5560/15296449266_d8452b5afc_c.jpg

Sv: Uppgradering i brygghuset

Såna är jag också ute efter. Vilken sida har du handlat ifrån?

Sv: Uppgradering i brygghuset

http://www.aliexpress.com/store/1017341

72 Senast ändrad av aenima (2014-09-23 13:12:17)

Sv: Uppgradering i brygghuset

Mycket imponerande! Har du även köpt kulventilerna från aliexpress? Kan du rekommendera att köpa grejer därifrån? Bra kvalitet?
/Peter

En av medlemmarna i hembryggargänget Fear Wolf Brewery:
Blogg: http://fearwolf.blogspot.se
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Fear-Wolf-brewery/392281610808876
Presentation: http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=5717

73 Senast ändrad av svensson.lu (2014-09-24 06:42:29)

Sv: Uppgradering i brygghuset

aenima skrev:

Mycket imponerande! Har du även köpt kulventilerna från aliexpress? Kan du rekommendera att köpa grejer därifrån? Bra kvalitet?
/Peter

Tackar!
Jag har köpt kulventiler både från Humlegården, More beer, Brewers hardware och Ebay, men inte från Aliexpress.
När jag handlar från Kina så föredrar jag Ebay iom att betalningslösningen med Paypal funkar så himla smidigt i telefonen. När det gäller kvaliten på sakerna så är det lite blandat, men aldrig riktigt uselt. Jag kan tyvärr inte rekommendera någon speciell handlare iom att jag i princip alltid handlar på pris och tillgänglighet.
Men om jag skulle köpt fler så hade jag letat efter 3-delade kulventiler med spärrade handtag. Är de lite mer sofistikerade så inbillar jag mig iaf att de har lite bättre kvalitet.

Sv: Uppgradering i brygghuset

Ok, jag förstår.

Hittade denna:
http://www.ebay.com/itm/DN15-G1-2-Femal … 3a82fb4d47

Vad tror du om den?

Håller precis på att titta på detta med pump och plattvärmeväxlare och blir lite förvirrad. Hur skall man koppla och vilken dimensioner skall man köpa på grejerna? Tycker din lösning på pump och plattvärmeväxlare ser riktigt bra ut. Du har även en termometer på utgående vört ser jag. Är det en kulventil men inbyggd termometer eller är det någon speciell kulventil med någon form av tillbehör?

/Peter

En av medlemmarna i hembryggargänget Fear Wolf Brewery:
Blogg: http://fearwolf.blogspot.se
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Fear-Wolf-brewery/392281610808876
Presentation: http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=5717

Sv: Uppgradering i brygghuset

Förresten, har du en bazookascreen i grytan? Vad har du för kopplingar mellan kulventilen och bazookascreenen i så fall?

/Peter

En av medlemmarna i hembryggargänget Fear Wolf Brewery:
Blogg: http://fearwolf.blogspot.se
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Fear-Wolf-brewery/392281610808876
Presentation: http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=5717