Hej,
har varit borta några dagar men nu hemkommen och här är lite feedback:
kokningen gick bra sånär som på några detaljer:
måste fixa ett stopp till den övre silduksplåten så den inte trycks upp över bräddavloppet. Jag fick lösa det tillfälligt under koket med en gryta vatten som tyngd.
Humlen satte naturligtvis igen kylaren men det borde jag kunnat fundera ut innan. Koka med humlepåse så är det löst.
Hade från börjat 25l vatten och landade på 15l i jäskärlet!
Lakade lite snålt och stort bortkok. Lite mera vatten med nästa gång och lite mera lakvatten. Jag la inte speciellt mycket krut på lakningen denna gång utan öste på lite och sedan fick det vara bra. Jag bedömde att tack vare att bräddavloppen inte fungerade korrekt så tappade jag i utbyte vilket OG visade.
15l OG 1053 och efter spädning till 23 liter OG 1042. Detta på 5kg pale ale malt. Dåligt eller?
Kommer att rätta till detaljerna och pröva ett nytt kok ganska snart.
Just det; ölet började jäsa i söndags och nu när jag kom hem torsdag kväll så är i princip primären avklarad. Blir omtappning i helgen till sekundär en vecka.
Mcmicke