Brygg god lageröl

Välbryggd lageröl faller många ölkonsumenter i smaken.
Men lageröl hittar ändå inte alltid fram till hembryggarens reportoar av hembryggd öl, trots att det finns en hel smakvärld som sträcker sig långt bortom blaskig industritillverkad ljus lager…

Att brygga lageröl kanske verkar krångligare eller mer tidskrävande att brygga, jämfört med normalstark ale. Men med undantag för en något längre tid för jäsning, så skiljer bryggprocessen i övrigt sig inte nämnvärt från att brygga ale.

Så, självklart kan du brygga utmärkt god lageröl hemma!

Tips 1.

Håll rent och slarva inte med brygghygienen – det här gäller i och för sig för alla ölstilar, men i ett lageröl blir det ännu tydligare om det brustit i omsorgen om brygghygienen.

Tips 2.

Använd ordentligt med jäst

Mer jäst kortar ned jästiden, du får ett renare resultat och ett lageröl av högre kvalitet. Ett paket torrjäst av hög kvalitet innehåller många jästceller. Men det kan vara bra att överväga att använda två paket till 20 liter bryggvolym.
Använder du flytande jäst, men har inte möjlighet att köpa flera paket med bra bästföre-datum? Gör en rejäl förkultur. En förkultur för lageröl kan dock ha en volym motsvarande 10 – 20 % av den planerade bryggvolymen, så se till att ha ett tillräckligt stor kärl eller använd magnetomrörare.

Tips 3.

Kontrollera jästemperaturen

Temperaturen bör hållas så jämn som möjligt när du jäser en lageröl.
Om du har en jordkällare som håller 10 °C året om: Lyllos dig…
Vi andra får temperaturstyra ett kylskåp eller skaffa annan utrustning för temperaturstyrningen.

Med litet tester och beräkningar, så går det faktiskt att hålla en hyfsat sval och jämn temperatur med hjälp av isolering och djupfrysta flaskor med vatten.

Tips 4.

Börja gärna jäsningen svalt och låt temperaturen sakta stiga

Om du har tillräckligt med jäst och har möjlighet: börja kallt, t. ex. med en starttemperatur på 9 °C under de första dagarna. Då tar det längre tid innan du märker av aktiv jäsning, men jästen kommer också att producera mindre fruktiga smaker då bildningen av fruktestrar sjunker vid lägre jästemperaturer.

Efter den kyliga starten kan temperaturen sedan hållas på 10 – 11 °C. Om du vill kan temperaturen höjas ytterligare i jäsningens slutfas. Detta kallas i sånt fall för diacetylrast. Men har du inte möjlighet att höja temperaturen, så blir resultatet ofta bra om ölet istället hålls stabilt mellan 10 – 12 °C under hela jäsningen.

Tips 5.

Välj ett bra jäskärl

Ett syretätt jäskärl är bättre än ett som släpper igenom syre. Det är särskilt viktigt om ölet står länge på samma jäskärl.

Tips 6.

Låt jäsning och lagerölet få ta sin tid

Huvuddelen av jäsningen är oftast över inom 1 – 2 veckor. Men ett lageröl mår bra av att få stå och vila sig i form. Svavel går ur lösning, jästen städar upp efter sig och ölet blir blankare och snyggare. Att ett lageröl får stå i upp till en månad är helt ok, så länge luftens syre inte kommer åt att oxidera ditt öl.

Tips 7.

Vid paketering av ölet:

Håll utrustningen ren och desinficerad och låt inte luftens syre förstöra ditt fina öl. Du kan själv välja om du vill tappa upp på corneliusfat och kolsyresätta med kolsyretub, eller på flaskor och kolsyrejäsa med en liten sockertillsats.

Den här informationen publicerades först på shop.humle.se/brygg-egen-lagerol

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *