Varje år har vi på Humlegården en intern bryggtävling där alla anställda får vara med. Denna gång var temat mörk lager. Tävlingen brukar avgöras med ett evenemang där alla på företaget samlas och får provsmaka de kodade ölen och rösta fram det godaste.
Detta speciella år avgjordes tävlingen istället hemifrån genom att alla deltagare fick en låda med en av varje öl att prova och rösta. 15 öl av 20 bryggare var med, och årets vinnare blev (passande nog) vår lageransvariga Lovisas härliga mörka lager.
Det här är den första ”riktiga lagern” jag gör så jag kollade runt efter recept på olika mörka lager ett bra tag innan jag satte ihop det här. Jag utgick faktiskt från att göra en munich dunkel men den blev lite mörkare och mer rostad än jag tänkt och mer lik en schwarzbier.
– Lovisa

Recept för 18 liter:
IBU 25
OG 1,048
FG 1,010
5 % ABV
Kok: 60 min
Mäskning:
55° 10 min
63° 40 min
76° 10 min
Malt
3 kg Barke® münchnermalt (Weyermann®)
200 g Melanoidinmalt (Weyermann®)
200 g Carafa® 2 Special (Weyermann®)
Humle
30 g Perle (5,6 % alfa) 60 min
16 g Perle (5,6% alfa) 5 min
Jäst
2 paket Southern German Lager (WLP838)
Jäsning
10 °C i 10 dagar
16 °C i 4 dagar
2 °C i 2 dagar
Lagras gärna på corneliusfat eller flaskor
Detta recept delades för första gången i detta nyhetsbrev.
