Eraclea Italian style pils

Under ett besök hos Weyermann® blev vi bjudna på deras ”Mediterranean Pilsner” och blev så förtjusta i den lätta men ändå maltiga smaken att vi nu har tagit hem deras Eraclea malt. Eraclea är en kornsort som trivs i klimatet i nordöstra Italien, nära Adriatiska havet. Receptet baseras på det som vi bjöds på men har finjusterats en aning av våra inbitna bryggare.


Det här receptet innehåller syramalt för att sänka pH i mäsken, och vi föreslår även att ölet torrhumlas. Istället för syramalt kan du använda mjölksyra för pH-justering i mäsken. Om du inte vill torrhumla så kan du lägga i den humlen under sista minuten av vörtkoket istället.

Mängd 20 liter
OG 1,049 FG 1,009
ABV 5,2 %  Beska 34 IBU  Färg 7 °EBC

Beräknat för en total effektivitet på ca 75 %

4 kg Eraclea pilsnermalt (Weyermann®) 90%
0,3 kg Carapils® (Weyermann®) 7%
0,15 kg Syramalt (Weyermann®) 3%

15 g Magnum (ca 11,9 % alfasyra)
100 g Styrian Golding / Bobek (ca 3,8 % alfasyra)

Fermentis Saflager W-34/70

Process:
Försockringsrast vid 62 °C i 40 min.
Försockringsrast vid 70 °C i 20 min.
Utmäskning vid 78 °C i 10 min.
(Om du inte har möjlighet att stegmäska så kan du nöja dig med att mäska vid 66 °C i 75 minuter).

I så här ljusa öltyper är det viktigt att det blir ett bra pH i mäsken, vilket bör ligga runt pH 5,2-5,3. Syramalt är en maltsort som undergår en speciell behandling just för att hjälpa till att sänka pH i mäsken. Så genom att inkludera en liten andel syramalt i din maltnota slipper du tillsätta mjölksyra eller liknande. Andelen syramalt (150 gram) i det här receptet är ganska lagom för bryggvatten i Stockholm, men det kan behövas mer eller mindre beroende på ditt vatten.

Vörtkok 70 minuter med humlegivor enligt nedan:
60 minuter: Magnum 15 g
15 minuter: Styrian Golding / Bobek 35 g
15 minuter: ett knappt kryddmått Protafloc
3 minuter: Styrian Golding / Bobek 50 g

Låt jäsa ca 3 veckor vid 12 °C.
Torrhumla med 15 g Styrian Golding / Bobek i 4 dagar.
Tappa upp på flaska eller fat och låt gärna ölet stå på lagring i lika många veckor till.

Detta recept publicerades först i detta nyhetsbrev.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *