Franken i norra Bayern är berömt för sina klassiska lageröl i traditionell stil, gärna serverade från ekfat. Den mest berömda bryggeristaden i Franken är Bamberg, inte minst för sina rököl, och varje by runt Bamberg har minst ett bryggeri.
Här är ett recept på ett maltigt lageröl i frankisk stil, med en diskret men tydlig rökighet som ger karaktär. Det har också lite humlearom, från Tettnanger som är en av de klassiska nobla aromhumlesorterna, men det är malten som spelar första fiolen.

Mängd 20 liter
OG 1,049 FG 1,012
ABV 5,3 % Beska 18 IBU Färg 13,5 °EBC
Beräknat för en effektivitet på 70 %.
Ingredienser:
2,0 kg Weyermann® Barke® münchnermalt (44 %)
1,5 kg Weyermann® Barke® wienermalt (33 %)
1,0 kg Weyermann® Bokrökt kornmalt (22 %)
30 g Tettnanger 3,0 % alfasyra (60 min)
35 g Tettnanger 3,0 % alfasyra (15 min)
35 g Tettnanger 3,0 % alfasyra (5 min)
2 x 11,5 g Fermentis Saflager W-34/70
Stegmäskning:
50 °C inmäskning
63 °C beta-rast (40 min)
72 °C alfa-rast (20 min)
78 °C utmäskning (15 min)
(Eller enstegs infusionsmäskning vid 65 °C)
Vörtkokning:
60 minuter, med humlegivor enligt ovan.
Jäsning vid ca 12 °C.
I slutet av jäsningen, höj till 18 – 20 °C i 3 dagar för en diacetylrast
Lagra vid ca 0 °C.
Originalreceptet publicerades i ett nyhetsbrev.
