Färgjustering

Halloj!

Jag vill öka EBCn ca 5 snäpp utan att påverka smaken nämnvärt. Är crystal100 3-4% bättre eller sämre än choklad/carafa 0,5-1%?
Soyaskämt undanbedes tack.

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Färgjustering

För en 20litersbacht kanske cd 20-30 gram svartmalt skulle funka bra, det borde inte ge någon direkt märkbar smakpåverkan

Sv: Färgjustering

Hur stor smakskillnad är det på carafa, choklad och svartmalt i små mängder? Det är väl bara temp/rostningstid som skiljer dem åt eller?

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Färgjustering

Försök få tag på sinamar.
http://www.weyermann.de/eng/produkte.as … ;sprache=2

http://www.beernakedblog.com - Recensioner, bryggerfarenheter, recept, brygglogg etc.

5 Senast ändrad av Lindh (2013-04-22 10:24:07)

Sv: Färgjustering

Verkar avancerat, jag som bara vill få upp min hefeweizen från 8 till 10-12 EBC vilket ca 20-30g chokladmalt skulle ge. Iof kanske skumbanan-smaken skulle bli komplett med lite chokladtoner hahaha...
Jag har bytt en del pilsner mot pale-malt för att få lite gulare färg tidigare men vill ha lite mer kulört smile

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Färgjustering

om du kallmäskar / kallstöper så får du mindre smakbidrag men svart som synden blir det likafullt!

Sv: Färgjustering

Åhh, tack för det tipset! Kan det vara något att kallmäska enbart den mörka malten med en liter vatten vid sidan av innan ordinarie mäskning eftersom jag har svårt att infusionsmäska hela mäsken i många steg? Sen hälls den kallmäskade mörka mäsken genom en sil ner i ordinarie mäsk eller ner till koket.
Vilken temp rekommenderas för kallmäsk, är det rumstemp eller krankallt (ca 8-12c för tillfället)?

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

8 Senast ändrad av Techno (2013-04-22 12:01:58)

Sv: Färgjustering

Raasken skrev:

Hej!

Ämnet har varit upp tidigare, precis som det mesta ;-))

Nämnligen här: http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=4285

Bif länk till en välformulerad 4-sidig manual från Down Under:
http://www.jovialmonk.com.au/brewManual … grains.pdf

Personligen skulle jag börja med kall-"stöpning"
och sedan ta till den varma metoden om jag tyckte att
det inte blev tillräckligt strävt och kärvt....?

Mvh Raasken

Hej

Länkar till ett bra inlägg från Raasken om kallstöpning

Bo

P.S En bra hjälp som jag har haft nytta av är ju att använda sök här på forumet, har hittat mycket smått och gott där

D.S

Contact light, ok engine stop.    1969 07 20

Sv: Färgjustering

Raasken har skrivit mycket bra. Men - såhär gjorde jag sist när jag ville trubba av smaken lite i min porterstout (av mig påhittad typ!)

rumstempererat vatten hälles på ordentligt krossad svartmalt. Rejält med vatten, typ 4ggr mängden malt. Får stå med lock på över natten, rör om när jag råkar gå förbi.

Plockade fram pressbryggaren och tappade av det flytande och pressade ur kvarvarande malt. Hällde på lite mer vatten, väntade en stund och gjorde samma sak en gång till. Smidigt och funkar finfint.

Sv: Färgjustering

Tillsätter man små mängder av rostat korn så blir det inte mycket smak. Ett alternativ är att göra som vi sist när vi bryggde, lägga i det när det är dags för lakningen. Rostat korn är vad jag vet att föredra över svartmalt då det rostade kornet har mindre smak än svartmalt.

Framgår inte hur stora satser du brygger så det blir svårt att uttala sig om mängden.

/Peter

En av medlemmarna i hembryggargänget Fear Wolf Brewery:
Blogg: http://fearwolf.blogspot.se
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Fear-Wolf-brewery/392281610808876
Presentation: http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=5717

Sv: Färgjustering

Tack! Bra tips alltihop. Jag gör batcher om 40-45 liter på hink via en 50-liters kastrull med vanliga 30l hink-i-hink lak/mäsk-kärl.
Har jag förstått det rätt att skillnaden mellan svartmalt och rostad korn är att svartmalten är mältad och kornen är "råa" och därmed saknar enzymer och inte ger något sockerbidrag?

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Färgjustering

Eftersom det är en veteöl du brygger så kanske rostad vetemalt kan vara att titta på: http://shop.humle.se/malt/rostad-malt/c … weyermann/ eller http://maltmagnus.se/index.php?route=pr … uct_id=568

Just midnight wheat nämns ju ofta när man vill ha färg utan allt för mycket smakpåverkan.

http://chubbsnanobryggeri.blogspot.com/

Sv: Färgjustering

Kanske inte helt fel att rosta lite vetemalt själv och labba med. Skulle vara roligt. 175c i 2 timmar blöt ger brunmalt, måste ju testas med en kilo. Vad kan vara vettig mängd? Någon som rostat?

135c torr 1h - light nutty taste and aroma
175c torr 15min - light nutty taste and aroma
175c torr 30m - Toasty, Grape-nuts
175c torr 1h - Mer rostad, liknar kommerciell brunmalt
175c våt 1h - light sweet toasty
175c våt 1.5h - Toasted Malty, slightly sweet
175c våt 2h - Strong goat/roast liknar kommerciell brunmalt

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Färgjustering

Kör på det! Ta lite fina bilder också :-)

www.youtube.com/fjordsbrewery