Jästemperatursökning
Hej allihopa!
En ny ölbryggare här som har bryggt öl några gånger för ett antal år sedan men nu fått möjlighet att plocka upp det igen!
Jag bor just nu i lägenhet men skulle kunna jäsa i mitt källarförråd. Det håller stabilt 21C - var nere och mätte 3ggr per dag vid olika väder flera dagar i rad.
Min "oro" är att det skall bli för varmt under jäsningen eftersom, om jag förstått det rätt, så kan temperaturen lätt öka typ 3-5C under jäsningen? Jag inser att detta har med jästval att göra osv. Men min förhoppning var att kunna använda Ale-jäst typ US-05 mfl.
Jag började kolla runt på olika sätt att kontrollera temperaturen vilket är lite problematiskt eftersom jag inte har tillgång till ström i mitt förråd. Jag började då titta på att ha en balja med vatten/blöta handdukar/is osv. Men det känns svårt att få en bra reglering och jämn temperatur?
Jag reser också ibland med kort varsel vilket kan bli jobbigt underhållsmässigt. Jag läste också någonstans att det luktar lite illa vilket inte är någon höjdare i källarutrymme som delas med andra.. någon som kan bekräfta?
Har ni några tips och tricks att dela med er av?
Min plan är ändå att utföra jäsningen med jäskaret i en balja så om det går åt skogen och rinner över samlas det upp och rinner inte runt i förrådet.
Stort tack på förhand
Jonathan
EDIT: blev osäker på om denna tråd skulle vara under utrustning istället men låter den ligga kvar tills jag hör annat.