Eftersom olika bryggverk och bryggsystem får lite olika utbyte, förluster och liknande så har vi i Humlegårdens receptkit utgått från en batchvolym på ca 20 liter och en "bryggverkseffektivitet"/Brewhouse efficiency på 70%.
Det innebär att volymen i din jäshink efter kok och kylning ska bli ungefär 20 liter.
Beroende på hur mycket vätska som förångas under vörtkoket i ditt bryggsystem, hur mycket vört du lämnar kvar i kokkärlet, m.fl. faktorer, så kan du vattenvolymerna behöva justeras upp eller ned för att nå önskat resultat, koka vörten litet längre, alternativt acceptera en mindre volym ut.
Vet du med dig att du alltid får högt utbyte från mäskningen, så kan du antingen spä vörten (och acceptera en lägre beska), använda litet mindre malt, eller låta vörtstyrkan bli litet högre än receptet säger. Har du stora förluster mellan mäskning och kokkärl så att volymen blir mycket lägre än planerat, så kan du eventuellt behöva justera ned de tidiga humlegivorna för att få ut samma beska som beräknat i receptet.
Nackdelen med färdiga recept och receptkit är ju just att det alltid blir en kompromiss som passar till de flesta bryggsystem, men inte till alla. För att t. ex. skapa en perfekt klon av ett öl så kommer du i de allra flesta fall behöva gå ifrån och ändra det originalrecept som ligger till grund för din klon, oavsett om det gäller alfasyrainnehåll på humlen, vattenjustering, färg på ölet, eller någon annan faktor.
Hoppas det gav dig några ledtrådar!
-- Klas