Högt FG - har ölet jäst? Snälla hjälp!

Hej!
Har gjort en IPA och har frågor om FG. Mätte upp OG till 1070, och nu verkar det som den stannat på 1030. Tycker den jäste lite dåligt från början (inget bubbel i jäsröret) men tänkte att det läckte. Hur som helst så har det varit 1030 sedan i lördags (snart 5 dagar). Vad gör man i det här fallet? Jag tycker inte det smakar särskilt sött, men det känns ju som det inte är färdigjäst, eller är det så?
Är nybörjare så har inte varit med om detta innan.

Ska jag flaska detta? Eller ska jag vänta, eller kanske hälla i lite pulverjäst till och ge det några dagar?

Vad skulle ni göra? Jag har provat att vispa runt jästen på botten lite men det gav ingen effekt.

Sv: Högt FG - har ölet jäst? Snälla hjälp!

Det beror ju lite på vad du använt för jäst och hur mycket jäst till hur mycket vört? 5dagar kan jag tycka är väldigt kort tid för jäsningen, jag låter mitt stå 3v om det inte är en pilsner eller lager som jag brukar stå mycket längre.

Anders

Sv: Högt FG - har ölet jäst? Snälla hjälp!

Vilken temperatur mäskade du i?
Vilken temperatur har du hinken i?
Vilken jäst har du?
Hur såg maltnotan ut?

Om hinken står lite svalt kan du ta fram den i rumstemperarur, men det har du nog redan gjort.

Ruska runt hinken så att jästen rörs om, men öppna inte hinken i onödan om det är en ipa, eftersom du inte vill ha in syre i onödan.

Ibland kan man kicka igång en avstannad jäsning om man kokar en liten sockerlag och häller i 

Vilka mängder rör sig satsen om?
Vet du vilket förväntat FG det skulle vara?

Sv: Högt FG - har ölet jäst? Snälla hjälp!

Perwaste skrev:

Vilken temperatur mäskade du i?
Vilken temperatur har du hinken i?
Vilken jäst har du?
Hur såg maltnotan ut?

Om hinken står lite svalt kan du ta fram den i rumstemperarur, men det har du nog redan gjort.

Ruska runt hinken så att jästen rörs om, men öppna inte hinken i onödan om det är en ipa, eftersom du inte vill ha in syre i onödan.

Ibland kan man kicka igång en avstannad jäsning om man kokar en liten sockerlag och häller i 

Vilka mängder rör sig satsen om?
Vet du vilket förväntat FG det skulle vara?

Hej,
Tack för svaret. Är som sagt nybörjare så försöker förstå hur allt hänger ihop!

Målet var att mäska vid 67 men jag börjar tro att jag hade för varmt...
Förväntat OG borde vara 1.015. Gjorde det enligt ett recept (som jag inte har kvar längre) från hembryggeriet.se.

Har provat att ruska men det blev ingen skillnad. Igår tog jag ett prov och hällde i min provtub (ca 8-9cl). Sedan hällde jag i något gram jäst där i och skakade om. Nu har det gått 24 timmar och FG rör sig inte. Vet inte om det är ett rimligt test men det borde väl fungera?
Om det fortsättningsvis inte händer något mer, kan man tänka sig att det är färdigjäst då?

Sv: Högt FG - har ölet jäst? Snälla hjälp!

Det kanske funkar i teorin, det där testet, men jag tror inte någon gör så. Men varför inte?

De andra frågorna då?

Om du hamnat en del övar 67 gradet kan du förvänta dig ett högre FG, eftersom en del av sockret helt enkelt inte kan jäsa, lite grovt förklarat.  Skulle det sen vara en högre del malt av s.k kramellmalttyp så har du även där en FG-höjade faktor. Lite grovt uttryckt det med.    Här kan hag föreslå att du köper eller lånar en bok om bryggning för att förstå det sammanhanget.

Sen kanske jag tycker att du borde komma ned ett par pinnar . Ta lite sockerlag och häll i för att se om det kickar igång.  Hur stor är satsen etc?  Hur smakar det? Temp vid mätningen?

Om du skippar sockerlagen, då kan man nog anta att det jäst klart nu. Vilken jäst?

Sv: Högt FG - har ölet jäst? Snälla hjälp!

vad mäter du fg med för "instrument"