mans skrev:Har skrivit det en gång tidigare, men tar det här också:
Jag skulle gärna vilja veta mer om infektioner. Vad kan de göra med ölet? Hur märker man dem? Vilka bakterier/mikroorganismer kan leva i öl? Är somliga farliga? Lämnar alla tydliga tecken på sin närvaro? Är det verkligen smart att "dricka upp ölen snabbt innan den blir för sur", som många texter på nätet föreslår?
det här kanske känns tråkigt att höra, men tyvärr är det så att ALLA öl vi hembryggare producerar är "infekterade". Bara ordet INFEKTERAD får en att rygga tillbaka med en isande känsla av döden genom ryggraden... hehe.. man kan nästan säga att ordet i sig är infekterat, right?
hämtat ur kunskapens källa Wikipedia; " Infektion (av senlatin infectio, ytterst av latin inficio ’förgifta’, ’besmitta’) är ett tillstånd som uppkommer när en patogen organism (till exempel bakterie eller virus) invaderar en annan organism. Tillståndet behöver inte leda till sjukdom, men i dagligt tal används ordet infektion synonymt med infektionssjukdom. "
det gäller alltså att hålla de oinviterade organismerna på en så låg nivå att de inte blir ett problem.
det är inte en dum idé att dricka upp sin öl innan den blir för sur, om man inte brygger lambic, vill säga
Enda infektionen jag känner till som skulle vara farlig vore väl om du har världens otur och drabbas av; (också hämtat från Wikip)
"Botulism (av lat. botulus "korv"), en allvarlig förgiftning som vanligen förekommer som matförgiftning. Giftet, botulinumtoxin, bildas när den vanligt förekommande anaeroba bakterien Clostridium botulinum har möjlighet att växa till i en näringsrik och syrefattig miljö.
Botulinum bildar sporer och de såväl som själva bakterien finns ofta i jord, vatten och i bottenslammet i vattendrag. Bakterien i sig är i allmänhet inte sjukdomsframkallande när den förekommer i maten. Undantaget är spädbarn, i vars tarm bakterien kan överleva och tillväxa i en sådan grad att toxinhalterna blir farliga.
Förr var det vanligt att botulism orsakades av dåligt upphettade hemmagjorda konserver, men den smittvägen har nästan försvunnit. Smittvägen är numera ofta mat som har förvarats för varmt. Giftet är värmekänsligt och förstörs av tillagning, varför förgiftningsfall ofta orsakas av känslig mat som är avsedd att ätas kall. Under perioden 1969-2004 har ca 11 fall registrerats i Sverige. Smittkällan var i fyra fall kryddsill, i tre fall gravad fisk och i fyra fall rökt lax.
Sjukdomen är numera sällsynt i Sverige. Botulinumtoxin är det giftigaste toxin som man känner till, några mikrogram är dödande för människan. Förgiftningen blockerar nervimpulser och ger förlamning i bland annat andningsmuskulaturen. Motgift finns, men behandling med respirator kan vara nödvändigt. Sjukdomsfall som kommer under behandling i tid har en god prognos. "
DWRHHB
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."- Frank Zappa