Har en fundering, använder ni torr eller flytande jäst?

Jag har alltid använt flytande för att kunna välja och vraka bland sorter och egenskaper, men jag vet att de flesta microbryggerier använder torrjäst tex safeale. När man gör experiment-brygder kan man  fortsätta med flytande men dom "standard" bryggningarna man gör borde man ju kunna använda torr..

Vad är skilnaderna mellan tex de torra alejästerna (safeale, safebrew) i humle´s sortiment?

Har ni erfarenhet av torrjäst så dela gärna med er, bra eller dåliga.

Mvh Mattias Eriksson/ Rättvik

Hade tillsammans med en vän igår kväll tillsammans med katastrofmatchen mot Danmark en liten provning av div öl, och vill speciellt tala om relativt onödig öl och en höjdare:

Hoegaarden rosée, jag kände att detta måste jag prova, det lät så bra och hoegaarden är ju gott, det här är då en hoegaarden med hallon, kommer i en 25cl "red bull burk" vilket känns otroligt billigt. och börjar man sen räkna på priset blir man ju nästan förbannad 57,60 /liter..
Det kan ju hända att den är godare en tokvarm sommardag när den är iskall, men inte i går. Lukten är bra, men smaken känns konstgjord.

Sen till en annan oväntad sommaröl, Wells Banana bread beer. Jag hatar skumbaner, och var otroligt skeptisk på ölen, men nyfikenheten tog överhand och nu ångrar jag att jag bara köpte en.. Denna ska vara kall och smakar faktiskt gott och friskt och kommer att vara en törstsläckare för mig ett tag. (jag kan tänka mig att man kommer att tröttna på den om man dricker för många). kostar 23spänn för en halvliter..  PROVA!

/Mattias

78

(15 svar, postad i Humlegården)

hallå fei, vad räknade/fick du för og på 6,5kg och 28 liter?

79

(540 svar, postad i Utrustning)

Hejsan, det tror jag defenitivt, jag har gjort ett antal bryggningar och har märkt att upp till 12 kg (jag har 50litersBM) så blir det samma resultat, sen börjar den kämpa,
det är därför jag funderar på att köpa en kort maltpipa till min 50 litrare, då borde jag kunna fylla den maltpipan till bristningsgränsen för att kunna göra en starkare batch. eftersom 50lit ska klara av 12kg...

Jag får ju såklart inte plats med så mycket malt i den men man borde ju kunna trycka i 7,5kg i den och det med 20-25 liter vatten blir ju....hög OG.. utan att pumparna jobbar för mycket..

Mattias

Hej, ta kontakt med ditt närmaste microbryggeri, det brukar inte vara nåra problem att få köpa därifrån, jag har köpt en halvpall, det är alltid bra att ha..

//Mattias

81

(15 svar, postad i Humlegården)

Hej, ja att det blir drag i pumpningen borde ju bara vara positivt, man ska isåfall kunna göra kok med riktigd högt og så pumparna orkar med..  tex 8-9kg malt till 25 liter...

//Mattias

Hejsan,
jag har köpt mina på witre.se, dom är dyrare, men godkända för livsmedel, har hård plast så det går att göra rent dom ordentligt utan att det repar, eldprovet kommer iof snart när jag ska buteljera ett öl som har stått på tunna i 6 månader, det lär ju bli ett jävla skrubbande..
Ett extra plus är att dom är stapelbara. Jag har satt jäsröret på sidan så det pekar snett uppåt, samt satt tappkranar från humlegården på "falsningen" längst ner på tunnan för avtappning, funkar skitbra..
finns från 3,5 till 68liter... Jag har 4 st 68 liters...
Gick tydligen att köpa plomberingar till tunnorna om det är så att man har klåfingriga grannar, bryggassistenter, eller tonåringar...

//Mattias

www.witre.se/tunna-stor-Oppn-10l_1494M112.html

83

(15 svar, postad i Humlegården)

ok, tack

//Mattias

84

(6 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Hej, håller med föregående, en skvätt vete i ölen gör underverk för skummet, och jag har märkt att puffat ger inte samma dimmighet som vanligt vete gör, i mindre mängder dvs..

//Mattias

85

(15 svar, postad i Humlegården)

Hallå, jag har en 50 liters BM och såg på speidels hemsida att dom har tagit fram en kort maltpipa så man kan köra mindre batcher i 50lit.

Är det nånting man kan ta hem via er eller ska man gå direkt via speidel?

/Mattias

86

(6 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Hej, Det finns en tråd färdig..http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=500

//Mattias

87

(540 svar, postad i Utrustning)

Hallå,
Jag har sedan ett år tillbaka en 50 liters och har kört olika satser, jag är otroligt nöjd med min och jag köpte den pga att jag var trött på slabbandet med kastruller, hinkar osv.

Största anledningen att jag köpte en var att kunna få ett repeterbart resultat, eftersom vi alla vet att när man kör på platta så blir det inte samma resultat varje gång, det blir lättare med en BM.

jag har kört med 13 kg i min och fick ett grymt bra utbyte på den batchen (att vi sedan fick värmebölja under jäsningen i mitten på maj så att lagern smakade skit är en annan sak), 13 kg är lite för mycket för pumpen men det fisste jag inte då.

/Mattias

Hejsan, kan inte hålla mig från att berätta hur jag gör, jag använder activator iof men många säger att man ska göra förkultur iallafall, jag har aldrig gjort förkultur på öl som har haft lägre og än 1.058, och då har jag 2 påsar på 48 liter..  Jäsningen sätter istort sett alltid igång inom en timma även om inte paket har svällt upp helt efter smackningen, jag förvarar alltid jästen i kylskåp och tar fram den, väntar en timma, smackar den och skakar den ca 5 min. Därefter placerar jag den på kylskåpet (där är det lite varmare än normal rumstemp 23-24) och därefter sättter jag igång med ölkokningen.

Det viktiga när väl jästen är tillsatt är att syresätta vörten, har man ingen pump till det kan man som jag hjorde förut använda en väl DECINFICERAD hålslev, frityrslev eller skaka dunken om man orkar.

Det jäser, jag lovar..

//Mattias

Hejsan, söker med ljus och lykta efter ett klassiskt svagdricke recept, länken här ovan funkar inte längre och har letat på shbf sida men hittar inte... finns det nån vänlig själ??

//Mattias

Jag använde puffat vete även jag i min förra wit, och kom aldrig på tanken att inte krossa dom, kornen är hårda och jag kan aldrig tänka mig att dom ger 300 i utbyte om man inte krossar dom...

Krossa!! Krossa!! Krossa!!

//Mattias

91

(33 svar, postad i Utrustning)

HAllå, jag har en plattvärmekylare och det funkar super, rengöringen är inga problem heller, efter varje bryggning spolar jag ur den med vatten ordentligt åt båda håll, låter stå med jodofor i 10 min och spolar ur igen. När det är dags för kylning spolar jag ur den, kör i kokhet vört (ca 1/2liter) låter det stå nån minut och sen kasserar jag dom där 50 cl, efter det kyler jag på, temperaturen reglerar man med kylvattnet, skitenkelt...

Mattias

Hallå,

Puffat vete ger efter lite efterforskningar en extraktmängd på 300 medan vanlig vetemalt ger 320.

//Mattias

93

(12 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Hallå

Jag har vid dom senaste tre alen jag har gjort inte sekundär jäst utan låtit dom ligga extra länge på primär. Mina låg på primär i 3-4veckor, tills dom hade jäst ut ordentligt + att dom fick stå för att den skulle sätta sig och klarna ordentligt.

Men några bismaker.. ABSOLUT inte...

Däremot sekundärade jag en wit mest pga att det var lite väl mycket "grums" i den.

//Mattias

Hallå, det där såg ju inte allt för smaskens ut..

Mitt såg inte riktigt så "elakt" ut utan var bara en vit, ett par mm tjock hinna som täckte hela ytan, jag tog försiktigt bort så mycket jag kunde, och var extremt försiktig när jag tappade över den för att prima.  nu har den stått på flaska i 3månader och för att från att jag smakade på första grönölet har varit väldigt skeptisk, har ölen blommat ut och blivit smaskens... En stor del av den jobbiga, konstiga(?) beska som fanns där från början har tonat ner och blivit riktigt bra.

//Mattias

95

(10 svar, postad i Öl och hälsa)

Hallå, vänner..

SJälvklart är det så att man har det lättare att ta en öl eftersom man har ett (outtömligt?) förråd att alltid botanisera i. Själv bryggde jag mina första (Coopers) brygder när jag var 17 -18 år, och då var det inte kvaliteten som var det viktigaste, utan kvantiteten på alkohol... 

Nu efter att ha tagit upp bryggandet igen efter 13 år så har jag ett annat problem.. Jag dricker inte upp ölen, utan gör som alla er andra; man tar nån då och då, provar, analyserar, bjuder och skickar med dom vänner man tycker ska prova "riktig" öl...  Jag tror defenitivt inte att vi dricker mera än genomsnittssvensken, kanske mindre mängd lite oftare men absolut inte mera...

Men Faktum är ju att: Öl innehåller vitaminer, öl innehåller mineraler, öl innehåller viktiga jästämnen, öl innehåller inget fett, öl innehåller alla (nästan) för oss viktiga byggstenar.. Det var inte för speciellt länge sedan man i Sverige skrev ut recept på stark pilsner som medicin för att bota vissa krämpor..  Det tyska bryggeriet Neuzeller Kloster har tagit fram ett öl som dom säger ska bromsa åldrandet!  Så vi håller troligtvis på med nån sorts Healing egentligen:)

Ett urklipp från Dr C.J Hartman 1835:
"Öl är i wårt klimat helsosamt, födande och magstärkande, men fodrar god kroppsrörelse, om det icke skall föda pussighet, slemhosta, hemoroider m.m"(?)

Ett citat från Dave Berry att avsluta med:
"Utan tvekan är öl den största uppfinningen i människans historia.
Visserligen var hjulet också en bra uppfinning, men ett hjul passar inte lika bra till pizza."

Ha det så gott och fortsätt brygga!

//Mattias

På humlegården.

puffat vete (Thomas Fawcett), hel, 1 kg 

--------------------------------------------------------------------------------

Produktnr:    5231 
Ursprungsland:    England 
Färg:    ljus 
Beskrivning: 
Kallas på engelska "torrefied wheat". Puffat vete är redan förklistrat, och kan tillsättas direkt till mäsken utan förkokning. Proteinrast rekommenderas dock. 
   
Pris:    26 kr 
Vikt:    1000 g 
Lagerstatus:    i lager 

(inklistrat)

Lycka till
/Matte

Hallå, har ett recept som jag bryggde i somras som är ett recept på Bishops Finger från boken "Clone Brews" av Mark & Tess Szamatulski, den blev VÄLDIGT bra och har nu bara 12 flaskor kvar...

19liter, Og 1,052-1,055, Fg 1,011-1,014, IBU40, SRM 13, 5,2 vol% fick jag..

3,7 kg Pale Ale Malt
0,3kg crystal malt
0,150kg puffat vete
120 g Amber Malt

90 min på 68grader

Kokning
20 gram 8.5% Target 90 min
60 gram glukos 90 min

10 gram EKG 15 min
10 gram Challenger 15min
5ml irish moss 15min

10gram EKG 2min
10gram Styrian Goldings 2min

Jag använde 1968 special london ale jäst utan förkultur

primade med socker och har sedan njutit... Primade dock lite tidigt så att jag blev tvungen att öppna flaskorna för att släppa ut lite tryck, det blev ett jävla skummande i början..



Har som sagt använt det här receptet en gång och kommer defenitivt använda det igen, jag körde ett kok på 53liter, jag kommer dock öka på lite grann med Ambermalten, kanske 140gram vid nästa kok.....

/Matte

Ja, jag använde både förklistrad vetekross och vetemalt, pilsnermalt, EK Goldings, saaz, hallertautrad, pomerans, koriander, limecest.

49grader 30min, 66grader 70min, 70grader 10min med utmäsk... OG 1.055

Primade upp den till förhoppningsvis en co2 på 3,5%

Hur som helst så blev det gott..

En annan sak, håller på att planerar årets julöl och hittade på Northern Brewers forum en tråd med 55sidor(!)  diskutioner om ett enda recept. Ska försöka mig på det, En Imperial Bourboun Vanilla Porter... Alla på forumet verkar alldeles lyriska om ölen så man lär väl prova.. Planerar att sätta kok om 3 helger...

/Mattias

Hallå där jag använde Belgian Witbier veteöljäst Brewer's Choice 3944, förkultur.

Ölet har även fått sitt officiella namn: A Hoe In the Garden":)

//Mattias

PS. Du kenneth, jag har följt det här forumet ett tag och tror att du sitter inne på lite "inside information"..Det är nog många som vill veta vad som händer när dom "bättre tiderna" kommer! wink wink wink

Uppdatering:
Jag lät det stå ytterligare 2 veckor och tappade sedan upp på flaskor efter kröjsning, hinnan var kvar men det var inget växande mögel på den och den gick att ta bort utan några problem.

Ölen hade jäst ner till 1.008 så det gick precis som det var beräknat.

När den stått på flaska i 2 vecor så provade jag den första flaskan,  besk, men den "konstiga" beskan hade lagt sig litegrann och jag är mkt nöjd.Den är lagom dimmig med en lätt grå/grön ton och har en fruktig smak..
Smakar inte som Hoegarden men faktiskt som Weihenstephaner, så deras 1000års erfarenhet fixar man i gamla Svedala wink

Allt som allt är jag mycket nöjd med min första wit!