Här är en äldre tråd i ämnet, bäst är väl att gå in på Göteborg Stads hemsida och leta upp de senaste vattenanalyserna. Jag kör med följande värden, möjligen har de ändrat sig något sedan jag sist kollade:

Ca: 6,7 mg/l
Mg: 1,6
Na: 31,0
Cl: 120
Karbonat: 61,0
Sulfat: 24,0

Detta för Lackarebäck, Alelyckan har snarlika värden. Sulfat är en god idé att ha i en bitter när man använder göteborgsvatten, jag kör 0,2-0,3 g/l (5-7g för en 25-litersbatch), men ibland mycket mer...

27

(1 svar, postad i Utrustning)

Här är en tråd med lite fler idéer:

http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=3643

Hydrometer är bra att ha, likaså en digital inne/utetermometer vars prob du kan fästa vid jäskärlet. Alkoholmätare behöver du inte.

Kör du helmalt (mäskar) behöver du definitivt en digital termometer av god kvalitet där proben tål att dränkas, och i början innan man fått lite känsla för hur ens vatten funkar kan det vara bra med lite pH-papper (3,8-5,5 är någorlunda användbart).

Och så är ett bryggprogram till datorn/plattan/telefonen käckt att ha för att underlätta beräkningarna lite. Men det går lika bra med papper och penna om man föredrar det.

Hm, det kanske man skulle börja med; jag har aldrig smörjt mina, men så rengör jag dem bara med diskmedel och starsan. Jag upplever att den röda sorten blir hård och spröd fortare än den svarta.

30

(1,346 svar, postad i Inget av ovanstående...)

Ålrajt, bryggdag! SMaSH på münchner och tomahawk, kalljäst med WLP833.

Det är mycket riktigt humlen som påverkas av ljuset, och även om du som jag har en humlepellet eller två i förkulturen så behöver du inte vara orolig. Normalt dekanterar man ju dessutom bort det mesta och använder bara jästen.

Jag har testat runt mina olika fat med locket från ett nytt fat från Humlegården, och det har passat i alla jag har. Jag har både 9, 18 och 19-litersfat, de flesta köpta från Tyskland. Säger inte att det nödvändigtvis funkar för dig, men som det verkar är locket standardiserat. Till skillnad från många andra komponenter på corneliusfaten.

Jag kan då inte komma på ett enda exempel på underjäst stout, däremot porter finns det ju exempel på (Carnegie). Traditionellt är ju båda ölsorterna överlästa, precis som tidigare sagts i tråden, men vet man vad man gör kan man förstås glida lite. En dry stout á la Guinness kommer inte smaka rätt med underjäst, men en fläskig foreign eller imperial stout kan mycket väl funka.

Anyman skrev:

Alla partiklar i vörten hjälper till att lyfta hydrometern, tex proteiner, socker, osv... En del utav druvet ligger homogent i vörten och är en del utav extraktet i detta fall och jämfört med en vört utan druv så kommer hydrometern att visa ett högre FG.

Ooo, nu har du oss allihop på fingerspetsarna, det där är jätteintressant. Kan du dela med dig av lite källor?

Lindh skrev:

Du behöver inte jaga högre effektivitet eftersom malt är så billigt. Att gå från 75% till 80% kan skilja på en 5-10kr i malt. Desto viktigare är det att ha en jämn effektivitet mellan bryggningar så din DIPA inte blir en IPA t.ex. Kommer man upp högt i effektivitet, över 85-90% så har du så pass mindre mängd malt till vattnet att maltsmaken kan minska.

Instämmer. Dessutom är risken stor att man vid extremt hög effektivitet (85-90%) också lakar ut otrevliga tanniner som du aldrig kan bli av med. Enligt min egen uppfattning en felsmak som på egen hand är anledning nog att hälla ut hela batchen. 70-75% är vad jag siktar på, då är man på den säkra sidan.

36

(3 svar, postad i Humlegården)

Det finns väl redan?

http://shop.humle.se/tillsatser/enzymer … eta-100-ml

MartinOhman skrev:

Hur vet man hur mycket malt man behöver då?

Maltmängden bestäms av receptet tillsammans med din brygghuseffektivitet. Om du har ett bryggprogram till din dator eller platta så är det till stor hjälp vid sådana här beräkningar, även om det inte är särskilt besvärligt att räkna ut det för hand.

Vilken effektivitet du har är någonting du behöver ta reda på under ett par bryggningar; börja med att räkna med t.ex. 70% effektivitet, och justera siffran under kommande bryggningar tills du landar rätt. Hamnar du för lågt i OG första bryggningen så räknar du med lite lägre effektivitet nästa gång, och vice versa. För egen del har jag aldrig lyckats komma över 70% med BIAB, men det finns andra bryggare på forumet som rapporterar mycket högre siffror.

Ja, inget stormkok, och beräkna vattenmängden så du inte förlitar dig på avdunstning för att nå rätt OG. Så om du siktar på 12 liter så tar du ut kanske 13-14 liter. Så för BIAB borde du kanske använda 16-17 liter vatten i mäsken snarare än 19,42, om varje kg malt binder en liter vatten.

kamelryttarn skrev:

Personligen hade jag kört på "vanlig" reduceringsventil/regulator och trapetsadapter. På så sätt kan du i framtiden gå på "riktiga" flaskor utan att behöva byta hela regulatorn. Sen blir det ju lite billigare.

+1.

Njae, det är nog bara att köra. Håll koket lite försiktigt så du minimerar färgbidrag, meningen är ju att den skall vara mycket ljus. Jag kör med hela korianderfrön.

Tycker det ser jättebra ut. 60g münchner 1 kommer nog inte göra så stor skillnad, men du har säkert någon klok baktanke med det. Annars ser det ut precis som jag gör min wit. Kör du med hela korianderfrön eller malda?

Nu kickar jag igång vinterns lagerölsmaraton med en Tercera Noche. Det har inte varit mycket till vinter i GBG än så länge, så källaren har inte riktigt temperaturen som behövs, i värsta fall får jag väl ta till jäskylen. Inga ändringar i receptet utöver jästen, i år kör jag med wlp833.

43

(13 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

olefattguy skrev:

Simcoe    11.5%    0.00 g / 0.00 oz    Boil    1 mins

Den givan har jag i de flesta av mina öl...

Goblintroll skrev:

Jag vet folk som lagt malten mellan två bakhanddukar och kör loss med brödkavel. prova det.

Det har jag provat. Det funkar inte. Eller ja, det kanske funkar men ansträngningen är enorm. Då är nog morteln att föredra.

I början av min bryggkarriär, innan jag hade köpt en kross (typ mina första två bryggningar, maltkross var bland det första jag skaffade, efter vörtkylare) så blitzade jag specialmalten i en blender. Enligt mina anteckningar var det inga problem, men då var ju kanske 80-90% av malten köpt krossad direkt från Humlegården. Mortel funkar säkert också, men jag har själv inte handled nog för att mortla 500g malt...

46

(5 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Jag körde ett race för ett par år sedan när jag försökte gå till botten med ölstilen. Den här tråden (även den startad av monsieur vous-même) beskriver mina vedermödor. Jag vidhåller till denna dag att engelsk bitter är en mycket svårare ölstil att göra bra än tysk pilsner.

Det är sådant här en bryggapp är bra för, man knappar in sina proportioner och rattar med volymerna tills det blir rätt. Såhär fick jag till det:

OG: 1.086, FG: ~1.021
10 liter

3kg Pale malt
0,7 kg Münchner
0,4 kg brunmalt
0,33 kg chokladmalt
0,28 kg mörk karamellmalt
0,07 (70g) kg ljus karamellmalt

Beskakalkylen lämnar jag som räkneövning, originalreceptet är för 5 gallon (ungefär 19 liter).

Jag har räknat med en brygghuseffektivitet på 70%, och att du tar ut sisådär 18 liter vört som du sedan kokar ner till 12 liter. Det går fortare om du delar upp vörten i flera mindre kastruller, men det blir förstås också mer disk. Förhoppningsvis får du ut 11-12 liter till jäshinken och sedan 10 liter vid omtappning.

48

(33 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Radhusgrillen skrev:

Lär göra med humlen som jag gör med myntan, odla i en hink utan botten som grävts ner i pallkragen.

Så långt tror jag inte du behöver gå, humle och mynta har väldigt olika växtsätt. Dessutom tycker jag inte metoden med hink utan botten för myntan har funkat för mig, myntan växer upp ur hinken och lägger sig på jorden utanför hinken och slår rot. Tur att det är gott med mynta.

49

(33 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

De är ju lite grann ett ogräs, sprider sig själv via rotskott (tänk kirskål), men inte helt okontrollerat enligt min uppfattning. När de späda skotten börjar skjuta på våren så gallrar man bort alla utom 2-3 stycken som får växa till full längd. De som man gallrar bort (blir kanske 5-10 stycken per planta) kan man sedan enkelt låta rota sig och sedan plantera.

Kort sagt inte en växt man behöver dalta med i onödan. Det finns ju sjukdomar och sådant, men det har jag ingen personlig erfarenhet av. En brasklapp är att jag ju bor i zon 2 (även om jag på grund av utsatt läge brukar räkna med zon 3), så hur det funkar inåt landet eller norrut vet jag heller inte mycket om.

50

(33 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Jag köpte plantor från Eickelmann, det funkade bra även om plantan var lite medfaren när den till slut kom fram. Eller om du hojtar till framåt april så kan jag skicka ett skott från min.