101

(5 svar, postad i Vin, cider och mjöd)

Jag har gjort vin på druvor från Öland om det räknas. Rondo heter druvsorten som klarar av att växa på våra breddgrader. Första pressnigen gjorde vi med potatispressar (200liter druvor = 8 timmar jobb). Nu i höstas hade jag en liten fruktpress och det gjorde saken betydligt enklare.

102

(23 svar, postad i Utrustning)

Jag har precis byggt klart min magnetomrörare av Tobias Fagerlunds design. Mycket nöjd måste jag säga.
http://www.lindhcraftbeer.com/2015/02/b … skontroll/

http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2015/02/150216_bygg_magnetomrorare_0001.jpg

103

(10 svar, postad i Utrustning)

Den här?

104

(10 svar, postad i Utrustning)

Induktion ger bra med effekt för pengarna då själva kastrullen blir värmekällan teoretiskt och du får mindre värme som går åt sidorna. Har man pengarna och tror man ska brygga ett tag är en patina 36l ett mycket bättre köp. Vill man testa lite och doppa tårna går en biltema bra. Jag har en gammal biltema till lakvatten men med bytt kran för den som hänger med är ofantligt tvivelaktig i design och kvalité.

105

(540 svar, postad i Utrustning)

Det är exakt 9l i 50l-BrauMeistern för de som undrar.

106

(10 svar, postad i Utrustning)

Har hört om de med induktion på vanlig spis som inte lirat ihop med biltemakastrullen. Sök på forumet här och shbfs och bilda dig din egna uppfattning.

107

(10 svar, postad i Utrustning)

Kört Biltema på Kjell och Cos induktionsplatta (Rubicsson) i flera år utan problem. Kjell brukar rea ut plattan flera ggr per år för 299kr.

108

(17 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Ordet krash i kallkrash säger väl att det ska gå snabbt men jag tänker som Weikeller, är jästen klar så sjunker den vid kall temp. Behöver man chocka jästen med kyla snabbt så har den troligtviss inte gjort färdigt sitt jobb. Så kort svar, nej det behöver inte gå speciellt snabbt.

Det går ofta justera ner termostaten, testa det innan du börjar lösa. Du vet var det finns bilder som beskriver hur :-)

110

(540 svar, postad i Utrustning)

KB skrev:

Jag fick en ny kran från humle när jag berättade om problemet

Men håller med dig om att orginalkranen har en bra storlek, dock inte bra om man vill ansluta en slang.

Jag är också som sagt på min andra kran men den fungerar inte bättre än den första.
Angående slang så passar min silikonslang 12x16 utmärkt på originalkranen och den har aldrig lossnat eller haft tendens till att vilja åka av. Jag kör dock inte med så lång slang utan ca 40 cm för att tappa ner i hink eller vid rengöring för att minska slabbandet något.

111

(540 svar, postad i Utrustning)

Jag gillar du den kompakta storleken på originalkranen och med egna delar som förvisso är billigt att sätta ihop så sticker det ut så mycket eller ser ut som en gammal trädgårdskran. Jag skulle hellre försöka laga teflonpackningen på originalkranen...

112

(540 svar, postad i Utrustning)

Där är jag beredd att hålla med. Jag fick en ny kran från Humlegården men den läcker också... Det känns sisådär faktiskt. I övrigt en bra maskin.

% per timme blir lite skevt eftersom det varierar mycket beroende på batchsize. Gör jag 27l mot 45l i en BM50 kommer procentuella boiloffen vara bra mycket högre.
Liter i timmen är böttre mått eftersom det är samma värde. Jag har bara bryggt tre ggr med min Braumeister och känner inte att jag lagt tillräcklig fokus på volymer. Jag har dessutom gjort på olika sätt varje gång och senaste gången med bryggolle. Jag har huvan så mitt boil off blir ganska litet men koket är enormt kraftfullt, lite som en kommersiell vörtkokare. Mellan 3-5l/h är det jag fått det till men jag ska mäta ett gäng gånger och köra medelvärde.

Ja 1l/h låter riktigt lågt. 3-4l/h tycker jag nog du ska kunnakomma upp i. Låter egendomligt...

Vatten kokar vid olika temperatur beroende på lufttryck och höjd över havet. Vatten kan inte bli varmare än kokande utan att bli ånga som i sin tur kan blir varmare men om ditt vatten kokar på 98c så kan du inte få det varmare helt enkelt. Din boil off är antagligen för lågt inställd i BS om du får rätt PBG men inte OG. Du kan inte testkoka med vatten då vört fungerar annorlunda, det kommer ge dig som bäst ett riktvärde men inte samma som med vört. Anteckna vid skarpt läge och justera längs med vägen så att säga, du hittar rätt tillslut.

116

(540 svar, postad i Utrustning)

Ralf på Speidel sa även att priset på rostfritt stål gått upp och att det bidragit till prishöjningen.

117

(540 svar, postad i Utrustning)

De nya finns redan på humlegården. Nya kontrollenheten har fått mindre bra omdömen på braumeisters.net men det är antagligen bara barnsjukdomar som går att rätta till.

https://forum.braumeisters.net/viewtopi … t=90#p6853

Här har du de som mäskar över en hel natt: https://forum.braumeisters.net/viewtopi … night+mash

119

(4 svar, postad i Utrustning)

Det är inte alls lika noggrant under jäsningen som under mäskningen. Min UT200 ligger inom 1/3-dels grad rätt och det duger gott med tanke på hur många olika temperaturer ölet har samtidigt inne i jäshinken vid jäsning.

Ska du lägga så många tusenlappar på en e-kolv kanske det är lättare med akvariepump med HEPA-filter ner i jäshink istället. Med tanke på att en 5l-ekolv ligger runt 500-lappen. Läskigt med så stort glas dessutom...

Hefeweizen
http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2014/12/141220_hefe_meckatzer.jpg
Disigt halmgul med högt, kraftfullt snövitt skum som sakta sjunker undan. Doften består av mogen banan och kryddig nästan pepprig nejlika. Fräsch och fin brödighet i bakgrunden, som ett nygräddat franskbröd. Diskret gräddig och söt ton i bakgrunden. Smaken var första tre veckorna väldigt banan och nejlikabetonande vilket sen sjönk en del och en syrligare päronton avlöste. Kraftig kolsyra och lätt munkänsla, låg beska. Har en fin maltighet jag inte haft i någon hefe innan och den framhävs av 4vgn.

Omdöme
Perfekt färg med perfekt dis en månad på fat sen klarnade den en del medan jag drack av fatet, skulle alltså behövt skakat fatet en gång i veckan… Under jäsningen var banandoften i bryggeriet massiv, nästan överjävlig men så fort de kom på fat avtog det en hel del. Meckatzer behöll mer banan medan Weihenstephaner drog tydligt mer åt nejlika, sen något syrlig. 3068 återutvecklade lite svavel efter en månad på fat. Första två veckorna var Meckatzer en av de godare veteöl jag druckit men sen avtog det gradvis för att redan efter en månad på fat vara fortfarande väldigt god men mindre av allt. Jag har ingen aning vad det kan bero på för jag tycker två månader på fat borde gå utan problem men där är jag inte riktigt ännu.

Bryggningen: http://www.lindhcraftbeer.com/2014/11/h … eister-50/

122

(1,346 svar, postad i Inget av ovanstående...)

Dompan skrev:

@Lindh: Läckert med Braumeistern! Otippad vattenbehandling av IPA'n. Mycket sulfat i källvattnet?

Tack! Nae det är ju en miss i receptet såklart. Det hängde kvar från ett tidigare recept. Här är korrekt vatten och tack för upplysningen:

Vattenjustering:
7g CaSO4
4g Cacl
3g MgSO4
2ml Lactol
Ska ge pH 5.53 i rumstemp (5.4-5.6 rekommenderat)

Värden i mäsken enligt uträkning:
Ca 102
Mg 10
NA10
Cl 59
SO4 172
Ratio 0.34

123

(1,346 svar, postad i Inget av ovanstående...)

En IPA med doft av regn!
http://www.lindhcraftbeer.com/2015/01/g … -regn-ipa/

http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2014/12/141227_geosmin_IPA_0005.jpg

124

(7 svar, postad i Kontakt)

Du kan gott värma mäskvattnet i biltemakastrullen. Du behöver som du säger en falskbotten där i, antingen silplåt eller bazookascreen brukar vara vanligt. Slitsat kopparör är en annan variant som inte är lika vanlig längre då kopparen blivit så dyr men det fungerar väldigt bra det också. För att styra flödet ut under mäskningen behöver du byta kran på Biltemakastrullen. Det är 3/8"-hål om du inte vill borra upp ett större. Kulkoppling mm finns på biltema men billigare på ebay.
http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2014/12/141217_lambik_0003.jpg
Montering från insidan; Hexmutter 3/8?-bricka-gummipackning-(kastrullvägg)-gummipackning-kulventil 3/8?-slangnippel. Med denna kombo behöver man inte öka hålet på kastrullen.
Jag köpte dessa men packning hade jag en gammal hemma från Biltema och brickan var från Bauhaus.
http://www.ebay.com/itm/281313111305?_t … EBIDX%3AIT
http://www.ebay.com/itm/281324882727?_t … EBIDX%3AIT
http://www.ebay.com/itm/121319132860?_t … EBIDX%3AIT

125

(7 svar, postad i Kontakt)

Omöjligt att svara på när jag inte vet hur mycket öl per bryggning och vilken öl du vill göra. Sen måste man väga in hur mycket du tycker det är kul att mecka, att jobba under själva bryggningen, hur mycket pengar du vill lägga, om du tror du kommer vilja uppgradera inom något år etc. Det dyraste du kan göra är ett felköp.
Jag har testat de flesta metoder för att brygga öl och gillar många olika metoder av olika anledningar. Jag tycker att BIAB (mäska i en påse i en stor kastrull och sedan koka i samma kastrull) är ett väldigt bra sätt att testa att göra några hundra liter innan man går vidare, vilket man inte behöver iof. När du väl valt mäskningsmetod så är det bara storleken du behöver bestämma... Du kan ju alltid läsa lite på min blogg: http://www.lindhcraftbeer.com/2013/10/u … akmetoder/