76

(89 svar, postad i Inget av ovanstående...)

Dags för en ny hefeweizen. Denna gång med full volume no sparge i Braumeisern; http://www.lindhcraftbeer.com/2015/07/h … enosparge/


http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2015/07/150719_lindh_craft_beer_hefe_xvii_0049.jpg

Kanske denna kan vara till lite inspiration: http://www.lindhcraftbeer.com/2014/03/min-drom-mlt/
Samt lite länkar som finns i denna: http://www.lindhcraftbeer.com/2015/05/n … astrullen/

78

(540 svar, postad i Utrustning)

Tror lindh har skrivit något om det på sin blogg. Du får kolla där. Annars har Palmer en hel bok i ämnet som är bra men tung. Originalvattnets pH är ointressant, det är den kvarvarande alkaliniteten som är av intresse. Sök på palmer och vatten på youtube (även palmer brew mild) så får du lite grunder...

http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2015/06/150606_Altruisten_India_Pale_Lager.jpg
Altruisten, min senaste India Pale Lager. http://www.lindhcraftbeer.com/2015/06/a … ale-lager/

80

(4 svar, postad i Presentationer)

Härligt! Berätta hur ölen blev sen...

81

(4 svar, postad i Presentationer)

Välkommen till en värld som lätt tar över ens liv och en community där alla är väldigt hjälpsamma! Lycka till med första batchen, att öppna första flaskan är magiskt!

Förstår inte hur det blir problem med en 10l batch, det är ju typ två saftsilar fulla bara? Tror din BIABpåse släpper igenom väldigt mycket partiklar i så fall. Det var först när jag gick upp till 40l-batcher som jag började få problem med att avlägsna druv och humle efter kok. Testa en Theresia som WK säger, då kan du sätta den över jäshinken, dumpa hela batchen ner i den och lyfta påsen. Färdigt på 10 sekunder...

MadManMacho skrev:

Man får väl leva med att skrapa saftsilväggar hel enkelt. smile

Våga vägra saftsil! De är för små för allt över 15-litersbatcher med kottar och det finns andra bättre metoder: http://www.lindhcraftbeer.com/2013/11/h … efter-kok/

Väcker denna tråd till liv igen med lite negative space:

http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2014/03/150518_hefe_meckatzer.jpg

Allt efter kok ska du ge dig på. Jäshinkar blir repiga och bör bytas årligen eller iallafall vart annat år. Silikonslangar är de bästa för de går att koka. Hävert är en infektionsrisk och jag använder de så sällan jag kan (bara till damejeanner). Flaskorna kan du köra i ugnen (googla hur) så vet du att dom är helt rena men troligtvis är det inte flaskorna då alla dina flaskor blir dåliga. Jag skulle gissa på smutsig hink, slang eller luften nör du tappar på hink till jäsning eller flaskar. Flaskningshinken eller flaskfyllaren kan även vara boven. Ett klorinbad med noggrann sköljning är en tanke för att nollställa hygienen.

Infektion låter det som. Byt jäshink mot en ny. Rengör allt ordentligt med PBW och starsan. Efterspola aldrig för då sabbar du desinficeringen. Byt hävert. Återför aldrig SG-mätningar. Tappa från kokkärl till hink via slang och med locket liggandes över. Jag har ca 100 öl i bagaget och ingen infektion hittills (misstanke om några enstaka flaskor dock).
En sak till, är du säker på att ölen jäst ut helt innan de flaskades?

87

(0 svar, postad i Utrustning)

Om ni har en hydrometer som inte visar 1.000 vid 20.0c så är inte allt hopp ute utan det går bra att justera värdet med tejp, nagellack eller en fil.
Så här alltså: http://www.lindhcraftbeer.com/2015/05/k … ydrometer/


http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2015/05/150514_lindh_craft_beer_kalibrera_hydrometer_0001.jpg

Nej inget dms såhär långt, trots hopstand på upp till 75m. Lyckats med dms på min första bryggd, de 87 nästkommande har jag inte haft någon burkmajs eller kokta grönsaker likt Stockholms festival.

Börja med 5 gram CaCl till maltbetonade öl eller 5g CaSO4 till beska och humlebetonade öl. I mäsken brukar jag köra för att även sänka pH samtidigt.

90

(1,346 svar, postad i Inget av ovanstående...)

Bryggt mig 48 liter veteöl igen. Pilsnermalt och vetemalt, jäst som jag skördat från Meckatzer Löwenbräu där Tyskland möter alperna. http://www.lindhcraftbeer.com/2015/03/hefe-xvi/

http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2015/03/150322_hefeXVI_0004.jpg

http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2015/03/150321_Misantropen_0008.jpg
Min senaste Moderna Ljusa Lager och American Pale Ale, Misantropen.

Gyllengul i den mörkare delen av den definitionen, kristallklar med högt fint fluffig vitt skum som lämnar massiva rester (lacing) på glaskanterna. Ingen tillstymmelse till dis trots torrhumling. Vacker.
Den lagerjästa (till vänster i bilderna) doftar färska och friska citrusfrukter åt citronskal/limeskalhållet. Varken apelsin eller grape återfinns. Väldigt fräsch doft som inte är syrlig eller sur, bara färsk. Alen har samma doftinslag med de överskuggas delvis av en lätt smörighet och frukten upplevs som lite övermogen och jolmig, inte alls med den fräschör som lagern har.
Lagern smakar citrus ihop med en rejält krispig maltighet i botten. Den välavvägda beskan avtar samtidigt som lite mango och papaya tar över i eftersmaken. Hos alen så är även här diacetylen till viss del besvärande i smakbilden, speciellt eftersom jag är så känslig för diacetyl. Men det innebär även en knäckighet eller kanske kola som påminner om Werthers original. Diacetyl hämmar upplevelsen av aromhumle så citrusen är inte alls lika påtaglig här. Beskan upplevs även här välbalanserad. Bägge ölen är välutjästa (1.008) men den låga restsötman jag tycker denna ölstil ska ha.

http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2015/03/150321_Misantropen_0007.jpg
Den här ölen är den bästa versionen av denna öl jag gjort utan tvekan. Äntligen sitter beskan i lagom mängd utan att humlesmaken och fruktigheten fått stå tillbaka. Extremt rena smaker och vacker citrusolja, jag vet faktiskt inte i skrivande stund hur jag ska förbättra den här mer. Jag har inte druckit någon lika bra öl i denna kategori varken kommersiell eller hembryggd (inkl American Dream och Yellow Cab Lager). Jag säger inte att jag är bättre bryggare (ölreceptmakare kanske är bättre epitet) än Mikkeller här utan att JAG upplever min öl som godare enligt mina preferenser. Det behöver såklart inte gälla för varken ölnördar, andra bryggare eller öldomare, utan detta är precis vad som faller mig i smaken. Äntligen satt den!
Färgen är 3-4 EBC för mörk vilket jag visste om när jag bryggde den men jag ville göra slut på min pale ale-säck, det kommer ändras till nästa bryggning. Kolsyrehalten har jag slutat kommentera eftersom jag styr den helt på fat-nivå och den är sällan konstant genom hela fatet. Däremot är kolsyran riktigt bra hela tiden nu när jag trimmat in slanglängder i fatkylen. Därför blir det ointressant att bedöma kolyran men jag lägger mina öl mitt emellan ale och lagernivå då jag tycker det bär smaken och känns uppfriskande.
Det är väldigt lätt att utse vinnaren av de två jäststammarna i lagern men även lika lätt att förklara varför den promenerar hem. Lagern jäste kontrollerat i jäskylen och alen stod i 18c-garderoben inne i huset. En snabbjäsare som wlp090 utvecklar en hel del värme och detta vet jag ju om sen tidigare att det utvecklar en dålig smakbild från jäsningen. Därför får jag baserat på tidigare erfarenheter göra en jämförelse på dessa jäststammar och hur de fungerar. WLP090 har jag valt för dess rena jäsning och flockulerande egenskaper samt att den jäser ut mycket (hur var det nu med Lindh och känslan för söta öl?). Det intressanta här är att 34/70 blev lika blank, jäste färdigt inom rimlig tid, gav samma FG och slutligen en extremt ren smak. Jag konstaterar att den öl jag varit på jakt efter i mina ”Lindhs Pale Ale” inte alls är en Pale Ale utan en Modern Ljus Lager, jag har varit snett ute med stilen hela tiden… Jag kommer fortsätta använda min husjäst WLP090 som är en grym allroundjäst men den får jobba med andra öl än just denna, min välhumlade rena husöl.

Torrhumla när 90% av jäsningen är klar eller när den är precis klar.
En IPA ska ju ha en hel del humle men allt är en smaksak. 2-4g/l är rimligt startvärde så får du justera efter smak allt eftersom.
Det finns olika teorier om hur länge man ska torrhumla och det senaste är att 3 dagar räcker för att få ut max av torrhumlingen vid 20c (kallare=längre tid). Jag skulle rekommendera 5 dagar och inte mer än 7 för det ger inget.
Risk för infektion kan du glömma helt. Öppna humlepåsen och häll ner i jäskärl (väg innan smile. Har aldrig hört talas om infektion pga torrhumling.

En smash som avslutar 1.010 tenderar att bli lite endimensionell och med den låga restsötman så är jag inte förvånad. Du kan höja mäsktemperaturen 2c nästa gång och/eller addera 4-5% ljus karamellmalt så kommer du få en fylligare smakupplevelse. (Edit), läste lite snabbt. Singlehop och inte smash. Alltså tycker jag du kan höja mäsktempen 2c. En högre restsötma ger fyllighet. Du kan ha i 3% vetemalt för lenare munkänsla också.

Fat eller damejeanne/betterbottle. Syre är boveni dramat och föra över gör man för att inte ölet ska stå på jästkakan så länge. Jag tycker du kan buteljera och kolsyrejäsa efter 3-4 veckor i primärjäsningskärlet istället och sedan lagra på flaska...

Jag ställer ner till 0.9-1.0mm för vetemalt då den är betydligt mindre och hårdare. När jag kört 1.2mm har jag upplevt ca 8-10% lägre effektivitet än med andra maltsorter. Med anpassad krossning hamnar jag på normalvärde.

96

(540 svar, postad i Utrustning)

Din mängd malt och ditt mäskprogram är helt i sin ordning. Likaså inmäskningen, jag rör i någon minut max.
Har du annan malning av malten än vanligt? 1.2mm rekommenderas för BM. Köper du färdigmalt kan du räkna med sämre effektivitet men vad brukar du snitta?
Kör du alltid kok med huvan på eller är den nyköpt? Den minskar bortkoket avsevärt vilket ger lägre OG men mer öl i slutändan.
Mätte du mängden mäskvatten och lakvatten, hur mycket bortkok, hur stor volym efter kok noggrant och hamnade du på samma som vanligt?

97

(540 svar, postad i Utrustning)

megen skrev:

Vafan ska de sätta kranen så jävla högt upp för?

Jag låter pellets och druv sjunka till botten, utan whirlpool. Sen tömmer jag allt ovanför kranen till jäshink, kvar blir exakt 9 liter. Därifrån tömmer jag försiktigt genom att luta lite försiktigt på Braumeistern framåt. 4-5 liter får jag ut beroende på mängd humle.

98

(1,346 svar, postad i Inget av ovanstående...)

Dags för en ny pale ale, denna gången bryggd med overnight mash!
http://www.lindhcraftbeer.com/2015/02/m … ight-mash/

http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2015/02/150217_lindhs_pale_ale_v11_Lindhs-Pale-Ale-v11-SiMoCi_0021.jpg

Saftsil innan hävert går bra, men det gör ganska många tygstycken. Använd bara inte en saftsil som den är tänkt att användas med ställningen på en hink för då blir det skit. Som filter på insug, helt ok!

Saftsilen kommer oxidera sönder din öl så det är lika med vaskning. Humlen sjunker runt 8c. Du kan köra pellets i fint tyg som ikeas teresia. Sök på min blogg på humlepåse. Jag har sytt två jag har i fat av det tyget. Bilder och beskrivning finns dessutom...