1

(1 svar, postad i Utrustning)

Allt beror på hur mycket energi du lagt på din öl, hur bra den är och hur länge du vill att den ska vara prima. Jag förvarar min öl mörkt och på 0c tills den hamnar i kegeratorn.

Om förvaring:
temperature makes things go quicker. Charlie Bamforth always quotes the number of a factor of 2 for each 10C change in temperature (based on chemical reaction rates). So something stored at 20C will stale 4x faster than something stored at 0C. So, if you expected the life of it to be 4 months in the keg fridge at ~1-3C, then the 20C one would be bad in a month. At 30C (summer?) it would be a couple weeks.

2

(3 svar, postad i Utrustning)

Både stor och liten av kastrull/induktionsplatta som fungerar: http://media.lindhcraftbeer.com/2017/11 … ng_001.jpg

3

(3 svar, postad i Utrustning)

Inga problem alls. Däremot att ha en kastrull som inte täcker två plattor är dåligt, tänk dig en cirkel som inte täcker en 8:a helt. Då kan kanterna börja glöda. Det du vill är att mitten av kastrullen ska bli varm, inte hörnen.

Bildbomb finns på http://www.lindhcraftbeer.com/2018/08/s … ffen-2018/

Du har i den sista humlen i samband med att du stänger av plattan/värmen. Om du börjar kyla direkt eller har en så kallad Hop stand (avvaktar med kylningen för mer humlesmak) är upp till dig. Det ger dock fortsatt beska. Det går att kyla til 80c och köra hopstand för mindre beska. Googla hopstand så hittar du massor om metoden som ska replikera kommersiella bryggeriers whirlpoolhops.

Du tar tid när du uppnått din temp (step time). Tiden emellan kallas ramp time och bör ligga runt 1c/min för att inte ge effekter du inte planerat för.

Det går precis lika bra eller t.om. bättre med PBW. Klor har de flesta hembryggare slutat med, liksom Jodofor.

Halapur funkar till allt men är klorbaserat så det kan angripa vissa metaller (t.ex. aluminium) och sämre svetsfogar vid lång kontakttid. VWP är en variant av Halapur.
Jag har skrivit lite mer om det hela här: http://www.lindhcraftbeer.com/2015/03/r … ilisering/

9

(540 svar, postad i Utrustning)

Det som kommer är en variant av BM som heter BM plus som har kylmantel och draining valve. Antagligen introduceras den i Nürnberg om en dryg vecka. Finns film på den på Speidels officiella Facebooksida.

Eller ännu hellre en på 80% för bättre pris??

Lampa som inte ger ljus på jäshinken i så fall. Och glöm inte brandrisken!!! Finns billiga fristvakter på jula men som sagt, kom ihåg brandrisken!

Nej med ut200 eller ut300 kan du bara köra antingen värme eller kyla. Men oftast räcker det med den ena. Jag har en kupéfläkt som jag kan ställa effekten på så den ger bara 30c-värme så brandrisken är minimal. Finns akvarievärmare en del verkar nöjda med.
Vill du ändå köra både värme och kyla behöver du en stc1000 istället. Finns på http://shop.humle.se/utrustning/matning … -termostat eller på ebay. Sök på min blogg så ser du min installtion.

13

(99 svar, postad i Inget av ovanstående...)

http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2016/10/161009_lindhcraftbeer_pils2_000.jpg

Långt inlägg om helgens bryggning av en tysk pils finns nu på bloggen. Bilder i mängder och även en kortare film om mitt bryggeri! http://www.lindhcraftbeer.com/2016/10/lindhs-pils-v2/

14

(99 svar, postad i Inget av ovanstående...)

http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2016/09/160912_lindhcraftbeer_hefe22_011.jpg

Min senaste Hefeweizenbryggdag, 60 liter och två jäststammar. Stegmäskad i 5 steg: http://www.lindhcraftbeer.com/2016/09/hefe-xxii/

Bilder från dagen finns på: http://www.lindhcraftbeer.com/2016/08/s … ffen-2016/

Ash då, jag är på resande fot (Dubai) och får vänta tills på lördag med att läsa den men jag har iof godkänt ett draft så inga större överraskningar i brevlådan tack och lov smile

Så länge du mäter boiloff på samma sätt varje gång så spelar det ju ingen roll. Det handlar ju om att kunna gissa hur mycket vört du får i slutändan och hur mycket den koncentreras. Jag tycker att det är lättare att mäta vid kokstart och vid kokslut just för boiloff men brygghuseffektiviteten ska ju även ta med alla förluster till humle och druv. Det viktigaste ändå, när allt kommer kring, är att man hamnar på förväntat OG. Om det sen saknas några glas öl eller om det är några glas öl för mycket i slutändan påverkar ju inte resultatet. Jag vill bara se till att fylla så många fat som jag planerat för och blir det en liter eller tre för mycket så spelar det ingen roll.
Genom alla mina bryggningar och varianter har jag ännu inte dumpat en enda batch, allt har druckits upp. Så med lite erfarenhet så kommer ölen gå mellan bra till super, sällan under "medelgod". Jag tycker att med all den tid jag lägger på bryggning så är råvarorna det minsta problemet eller kostnaden. Men jag har ju utrymmet till att förvara ganska mycket öl också (200l på fat och en hel del på flaskor).

Det är problemet med att brygga små batcher. Alla eventuella felkällor eller missar blir så stora i procent jämfört med 30-60l-batcher.
Jag har läst det tidigare men hittar det inte nu hur Beersmiths olika fält är tänkta att fylla i beroende på temperaturer etc.
Beersmith är ändrat nu dessutom så det finns tre istället för två ställen att skriva in SG men bara två för volym.
Post Mash Gravity, mäts vid utmäskning ca 76-78c men preboil temp och SG är precis vid 100c (beginning of the boil).
Postboil finns inte med utan det är volume och SG into fermenter vilket skiljer sig lite mellan ale och lager.
Alltså, beersmith utgår från att man mäter sin preboil volume på 100c och sedan into the fermenter volume dvs vid ca 20c. Boiloffen antar jag är 4% mer (inte att plussa på de normalt rimliga 8-15% utan 4% av det värdet på 8-15% vilket ger 0,32-0,6% skillnad). Det vi inte vet är om dessa värden struntas i hos Berrsmithtillverkaren eller om de räknas ut i bakgrunden.

Skilnad på vatten vid 100c mot 20c är ca 4% i volym som det kalla krymper. Jag mäskar i ett smalt och högt kärl så under min mäskning från 38c till 76 c skiljer 4-5 cm som volymen sväller.
Jag har inte fått till varmhållningsfunktionen på min induktionsplatta. Den håller botten vid hyffsad temp men allt annat blir fel. Den använder inte full effekt heller. Min önskan vore att ställa plattan på 80c för lakvatten och spä det med lite kranvatten men plattan går på halvfart och tar dubbla tiden att värma, även i början när vattnet är 6-8c.

20

(99 svar, postad i Inget av ovanstående...)

http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2016/08/160804_lindhcraftbeer_hops_020-1.jpg

Modern Ljus Lager med 400 gram Citra- och Simcoehumle enbart nära kokslut. Går det göra 80 liter öl på en bryggning med Braumeistern? Ja tydligen, även om det inte var min plan från början. Nytt blogginlägg med massor av bilder och recept från min bryggning av Lindhs Hops - Modern ljus lager:

http://www.lindhcraftbeer.com/2016/08/l … simcoe-v3/

Finns en ny version som kom idag också med massor nyheter och förbättringar!

Du bör låta 7-10% av vätskan förångas i den storleken på kok. Om det sker utan lock eller med huva som stora bryggerier har spelar ingen roll. Med locket på avdunstar väldigt lite vätska och det blir inget bra. 2-3 liter är nog minimum.

Ja det går absolut att göra, man brukar säga att man ska prima lite mindre per liter i fat än i flaska men varför vet jag inte. Men när du väl gått över till far så lär du vilja dricka därifrån istället för från flaska. Att kolsyra fatet med co2-tub istället för sockerlag i fatet ger mindre bottensats även i fatet och renare smaker snabbare. Tvångskolsyrning är inget krångligt så oroa er inte för det.
Jag primar fat ibland när jag gör veteöl just för att få bottensats i fatet

Vetemjöl är krossat vete och inte gjort på vetemalt, dvs mältningsprocessen som möjliggör enzymerna att omvandla stärkelse till socker är inte gjord på vetemjöl. Lågt OG kommer garanterat från ett sånt byte.

Ska man värma upp den igen för att den ska funka bättre? Tänker mig en hink med pbw spm kan stå i bryggeriet men 15c är kanske sisådär för alkaliska rengörare?