751

(64 svar, postad i Utrustning)

För att flika-in i tråden innan Hampan fått svar kan jag tipsa om att de stora lopporna på 45mm kan vara för tunga att få bra fart på i en tjock förkultur och en klassisk datorfläkt, jag köpte fel med andra ord smile
Med en pyttleliten magnet (3x5mm) får jag till denna virvel så nu kan jag äntligen få skriva att storleken HAR betydelse hahaha.
Jag byggde min magnetomrörare med junk jag hade hemma. Kostade med andra ord inget. En gammal datorfläkt, laddare till mobil som var trasig, matlåda som inte används längre, magneter från kylen...
http://www.gustavlindh.com/blog/photos/_GL_5535.jpg

Fick kontakt med Patina och de har hört om fenomenet och rekommenderar inte att köra kastrullerna över två plattor om inte plattorna täcks helt. Det som händer är att det blir en väldigt stark koncentrering av energi i skarven och att materialet i värsta fall kan börja smälta. Hans förslag var att antingen köra med en induktionsplatta som är avsedd för större kastruller i stil med bifogad bild, köra gasol eller köra med någon form av doppvärmare. Killen på Patinas kommentar till de av er här på forumet som kört med två plattor utan problem var: "de har haft tur, kastrullen är inte avsedd att användas på det sättet". Så nu vet vi det. Tur att plattan var billig så jag inte köpte en extra Cloer som dammsamlare i garderoben...

http://image.made-in-china.com/2f0j00BCUTIimchvlt/Commercial-Induction-Cooktop-3500W-CE-EMC-GS-EUP-RoHS-Approval-BT-350KC-.jpg

Jo det är klart att det går att sänka effekten, är ju en 10-gradig skala. Det tar ju tid att få upp 45 liter i kok så då vill jag ju kunna kräma-på max smile
Men jag misstänker ju att något är galet med kastrullen och jag vill ju inte att bottensvetsningen ska lossna på kastrullen om två år, ingen annan upplever samma problem...

Jag har kontaktat Humlegården nu och inväntar svar. Känner ingen med liknande kastrull så jag kan inte testa kombinationen tyvärr. Känns trist som fasiken det här måste jag säga, har varit väldigt nöjd med kastrullen i övrigt.

Jag har en ny Patina 50 liters som jag bryggt på med 1st induktionsplatta + grilltändare men ville gå över till två plattor. Därför skaffade jag en induktionsplatta till av samma modell och ställde kastrullen på som då inte täcker bägge plattorna helt och hållet. Har sett att en del bryggare på forumen gör så utan problem. När jag drog igång värmen (2x2000w) så började kastrullen efter ett par minuter glöda i fogen mellan botten och "svepet" ca 2 cm brett område närmast mitten på plattan och det luktade lite bränt. Jag blev orolig att botten skulle lossna från resten av kastrullen så jag avbröt genast ena platta och körde med endast en. Fenomenet uppträdde på bägge sidor så det var inget fel på någon av plattorna.

Är det någon fara för kastrullen att köra med två induktionsplattor på detta sätt eller kan det vara något fel på min kastrull?

756

(1,346 svar, postad i Inget av ovanstående...)

Bryggde på stora hembryggardagen såklart.
En DIPA på 100 IBU. Lite strul med dubbla induktionsplattor från Kjell som fick min Patina 50L att glöda i kanterna. Fick bli en platta + grilltändare istället.
http://www.gustavlindh.com/blog/photos/130127_iipa_0005.jpg

Relax and have a homebrew säger jag. Jäser det så tar det sig. Fick du i ordentligt med syre innan pitchning av jäst?

Läste på min senaste lagerjäst att det rekommenderas att förvara "ölen" i rumstemp tills jäsningen satt igång ordentligt (dvs ca ett dygn). Tror du ska kunna strö ut den direkt i hinken fast läs på förpackningen. En del jäst ska rehydreras för att inte cellväggarna ska gå sönder på jästen av den höga sockerhalten.

Då jäste den kanske ut lite för mycket? Vad blev FG? Syra kompenseras ju med socker, men du kan ju testa i ett glas först smile
Om den är väldigt ny så kan 2 veckor lagring göra susen. Jag tycker öl förändras väldigt mycket från 2 dagars kolsyrejäsning på flaska och en månad framöver. Som att dricka en helt ny öl var tredje dag. My 2 cents... smile

760

(1,346 svar, postad i Inget av ovanstående...)

Jo jag har en flaskfyllare vit som den heter, men tycker den är för långsam och att man måste sitta och hålla i den hela tiden. Vet att det finns en större men kvalitén överlag på dem är ju sisådär, många har problem med att den låser sig så man måste trycka ner den i botten kraftigt så den släpper. Den når heller inte ner i botten på champagneflaskor vilket strular till det hela.
Har kört några gånger med endast hävert nu och tycker det funkar bra, flaskar på halva tiden och har en pryl mindre att diska. Har inte märkt att det skummar mer utan flaskfyllaren heller och nivån i flaskan är lättreglerad med klämman.

761

(1,346 svar, postad i Inget av ovanstående...)

Även en inställd bryggning är en bryggning som Lundell skulle sagt. Jag har alltså INTE bryggt i helgen utan sparar mig till stora hembryggardagen på lördag. Då står valet mellan en HefeWeizen eller en DIPA, kanske ska låta gästerna bestämma.
Det som ändå blev gjort i helgen är flaskning av min Weißbier V. Jag passade på att få processen dokumenterad ordentligt eftersom det _hör och häpna_ var sol som tittade in i köket!! Fler bilder och beskrivning finns som vanligt på min hemsida...
http://www.gustavlindh.com/blog/photos/130120_flaskning_0001.jpg

762

(9 svar, postad i Utrustning)

Jag använder hävert mest vid flaskning numera, men det är för att hävertklämman inte passar på 12x14-silikonslang och jag tycker flaskfyllare vit är så långsam. Kanske borde köpa den stora flaskfyllaren men det är smidigt att röra runt i flaskningshinken med autosiphonen som ju är ren för att röra-runt sockret.
Bilden visar flytt från sekundär till "flaskningshinken" med socker i botten.

http://www.gustavlindh.com/blog/photos/130111_pils_0001.jpg

763

(9 svar, postad i Utrustning)

Jag har tänkt samma tanke men det kräver ju att det är ett vettigt material som klarar hög värme för rengöring. Gummi har ju en tendens att spricka och så samlas det bakterier i sprickorna. En sån pump i silikon däremot med valfri slang att montera, det skulle vara något det!
Borde ju gå att hitta tycker man (även om jag är nöjg med min autosiphon hittils).

764

(1,346 svar, postad i Inget av ovanstående...)

Japp! Årets andra bryggning avklarad. Det blev ett storkok som blir till två Pilsner; jag ska utvärdera skillnaden mellan en klassisk lager-jäst (Saflager W-34/70) och en lagerhybrid som kan jäsa i varmare temperatur likt en Californian Ale (Mauribrew Ale 514). Jag kokade 46 liter som delades på två hinkar. Blir provsmakning och utvärdering nångång i april då... Jag återkommer med resultatet! Fler bilder o receptet finns på bloggen.
http://www.gustavlindh.com/blog/photos/130112_pils2_0002.jpg

765

(6 svar, postad i Kontakt)

Jag har hemsidan + bloggen på jobbets webbhotell. Men jag har wp i uppstart hos en polaren som håller på att lansera ett ölrelaterat projekt. Tycker det är jobbigt att hitta samt konfigga ett snyggt tema som jag tycker gör bilder rättvisa. Det är pågång såattsäga smile

766

(6 svar, postad i Kontakt)

Tackar! Jag ska göra det samma när jag gjort flytten till wordpress. Urk vad jag inte gillar html-joxxande...

767

(17 svar, postad i Utrustning)

Jag kör ju starsan också men då behöver jag ju bara desinficera saker som har varit i kontakt med kranvatten. Känns väldigt safe men jag tror det går lika bra med PBW. Tror att många överrengör efter att blivit uppskrämda på nätet. Jag är väldigt noggrann med rengöring och hygien i samband med bryggningen men man behöver ju inte ha blåa plastskydd på skorna så att säga... smile Lagom är bäst.
Starsan i blomspruta är grymt vill jag bara avsluta med, sprayar mycket från flame-out tills jäsröret är på. Även händerna duschas emellanåt.

768

(17 svar, postad i Utrustning)

Jag skulle nog överväga sterilisering om jag skulle långlagra några flaskor, kanske en barley wine i några år.
Jag tycker VWP är riktigt grymt eftersom det steriliserar och rengör i ett steg. Bättre än PBW och typ samma pris. Även grym för rengöring av espressomaskiner etc eftersom en avkalkar på ett sätt jag inte sett på maken till. Saxar lite från maltmagnus:

VWP
VWP (Vendor Washing Powder)
Ett högkoncentrerat rengöringsmedel.
Rengör och steriliserar snabbt och effektivt. Lämpligt till all utrustning som används för hembryggning, används av professionella bryggare.
Kontaktid för sterilsering ca: 5 min.
Efterskölj med kallt vatten.

En förpackning innehåller 100g och räcker till ca 270 L färdig rengörings / steriliseringvätska.
Vid hård nedsmutsning, öka koncentrationen och låt stå över natten, efterskölj med kallt vatten.

Aktivera gärna RSS när ni ändå är i farten så man kan prenumerera på alla nya inlägg. Tusen tack för ett fint forum i övrigt smile

770

(6 svar, postad i Kontakt)

Trevligt! Och RSS och allt. Åkte in i NewsNetWire direkt! smile

771

(17 svar, postad i Utrustning)

Jag sköljer med varmvatten med denna http://maltmagnus.se/bilder/233_large.jpg och sedan med starsan i denna http://maltmagnus.se/bilder/204_large.jpg.
Över 50 backar flaskade och inte en endaste infektion.

772

(14 svar, postad i Utrustning)

Min biltema fungerade klockrent på glashäll OM det var mer än 20 liter i den. Annars kunde den bukta ut och in under uppvärmning. Från lak till kok på ca 30-40 min, snabbades ibland upp med grilltändare. Isolering i form av liggunderlag är guld. Sparar mkt tid.
Har nu precis testkokat med min 50l patina och kjell-induktionsplattan. Körde även med grilltändaren (835w). Från laktemp (66c) till kokande på 50 min med 40 liter vatten. MEN, jag tänkte mig inte riktigt för och nu klarar jag inte att lyfta upp kastrullen på den höga diskbänken. Den kritiska punkten är att få handtagen över mina axlar och det reder jag inte ut med 40+ kokande. Får bli att koka uppe på bänken när det är skarpt läge. Tur att jag testade!

773

(2 svar, postad i Inget av ovanstående...)

Borde väl bara vara att aktivera rss-feeden och köra?

774

(14 svar, postad i Utrustning)

Maxu: Kul att jag kan frammana nya medlemmar till forumet, välkommen! Jag gör inget speciellt förutom liggunderlagsisolering och jag har inte något i kastrullen. Har läst om de bryggare som använder ikeas grytunderlägg eller en massa bestick i kastrullen men för mig fungerade det direkt utan en massa junk i. Min kastrull är lite magnetisk fast inte jättemycket.
Det som däremot störde mig med Biltema-kastrullen är att det bara går att koka 24 liter som kokar ner till 19 vilket efter kylning + drav blir 18 i tunnan. Därför kokade jag i två kastruller som jag redan sammanförde men det är ett väldans slabbande.

Så nu har jag slagit på stort och köpt mig en Patina 50l+kran från humle. Vilket monster! Kommer inte behöva oroa mig för överkok numera smile. Ska bli spännande att se vad induktionsplattan klarar i vattenmängd och om jag måste komplettera med grilltändare.

775

(2 svar, postad i Inget av ovanstående...)

Hejsan

Jag är en s.k. RSS-torsk och skulle gärna få in nya inlägg i rss-läsaren som det går med SHBF:s forum.
Någon som vet om det är möjligt? Hittar ingen feed men någon som kan PunBB kanske har koll på saken?