JoelS skrev:

Läste om någon snubbe som körde kolsyran baklänges med öppet fat, kommer inte ihåg vad det skulle vara bra för bara... Att "piska ur" ett överkolsyrat öl kanske (låter ju lite kontraproduktivt men jag får det ändå till att det borde funka)?

Nej det är en teknik för att vädra ur sulfatämnen som luktar ruttna ägg eller brända tändstickor. Den fungerar helt okej men bör inte göras på sllt för kolsyrad öl för det skummar rejält. Andra volatila ämnen följer också med såklart så se det som en nödlösning istället för att dumpa batchen.

Chemipro oxi är bra eftersom det tengör och desinficerar utan eftersköljning men det är inte alls lika kraftfullt som kombinationen pbw och starsan. Jag har skrivit en del om rengöring på bloggen: http://www.lindhcraftbeer.com/2015/03/r … ilisering/

Mät FG och pH för att ta reda på status, jäsrör är en ganska dålig indikator på hur en jäsning mår.

Det lilla övertryck som blir jämnar ut sig ändå utan att det blir bubblor. Jag har knappt sett bubblor i mina surölsjäsningar efter de första dagarna men då pitchade jag extremt mycket bakterier från bottensatser från tidigare jäsningar, inte små dregs från flaskor.

Brett jäser väldigt långsamt när den inte primärjäser. Kör du en förkultur på brett på ren vört blir det som en vanlig jäsning men med ganska lite funk. Jäser du först med vanlig jäst och sedan tillsätter brett så sker en långsam jäsning av de flr vablig jäst icke förjäsbara sockerarterna. Det går långsamt, kanske 3-6 månader för några öchsle.

56

(89 svar, postad i Inget av ovanstående...)

Jag har gjort en back to basic-bryggning med Biltema-kastrull och brew-in-a-bag! Det blev en modern ljus lager med mängder av Citra och Simcoe-humle.
Det finns lite mer text och bilder på http://www.lindhcraftbeer.com/2015/12/c … ager-biab/

http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2015/12/151220_lindh_craft_beer_citrasimcoe_0022.jpg

Lite kalcium och antingen sulfat (krispiga och humliga öl) eller klorid (fylliga och maltiga öl) dvs caso4 eller cacl kommer lyfta dina öl. Läs mer på http://www.lindhcraftbeer.com/2014/03/vattenbehandling/

[BYTES] Rostfri jästank 95l helt ny - Södertälje, skickas ej

Jag har en Speidel jästank på 95l som är helt ny och fortfarande inplastad, inkl rejält jäsrör. Den är lika stor som Braumeister 50l och skulle gissa att det är samma grund som används till bägge ifall någon vill bygga bryggverk. Väldigt hög finish och perfekt blank i rostfritt tyskt stål (bättre än på bilden nedan). Bytesvärdet är 2990kr (nypriset hos Humlegården) och jag är främst på jakt efter mindre rostfria jästankar t.ex. Speidels 45l-variant eller kanske en konisk jästank. Är även eventuellt intresserad av övrig bryggutrustning som delbetalning t.ex. Monstermill 3-valsars, 36l Patina-kastrull, tappkranar, eller något annat skoj.
Den här jästanken går precis in i min jäskyl men jag tror inte min trasiga rygg vill att jag ska uppgradera storlek.
Skickas inte utan finns i Södertälje och hämtas här eller kan ev. levereras till Norrköping nästa helg.

Maila till gustav@gustavlindh.com istället för pm helst.

Saxar produktinfo från Humlegården:

Ett kärl från Speidel i rostfritt stål för jäsning, lagring eller transport av öl, cider eller vin. Hög kvalitet på ytfinish gör att det är lätt att rengöra och desinfektera.
Locket tätar perfekt mot kärlet tack vare ett spännband och en packning i silikon.

Utloppet har R3/4" invändig gänga.
Levereras med blindplugg, kompletteras med tappkran.

Kapacitet 95 liter
höjd 68 cm
diameter 44 cm
vikt 9 kg

http://shop.humle.se/shop/11011/art11/h9072/24899072-origpic-73725a.jpg

59

(23 svar, postad i Utrustning)

Kört med huvan och slang med gott resultat. Utan fläkt men mindre än två m rör.

Det beror inte enbart på kokets längd i tid om DMS är en faktor eller inte. Avdunstning pga grytans diameter och hur kraftigt det kokar spelar minst lika stor roll. De bryggare som kör med ett mer sjudande kok, som t.ex. den äldre och klenare 1800w-kokaren i plast, lär inte få samma resultat som Brül som kör med väldigt kraftig gasol på över 7kW: https://brulosophy.files.wordpress.com/ … &h=465
Att säga att det är fel och onödigt att koka i 90 minuter för pilsnermalt tycker jag är missvisande mot nybörjare. Att det för vissa eller kanske många räcker gott med 60 minuter är min rekommendation, får du problem med "Stockholms festival-smaken" kan du öka till 90 min kok istället.

61

(7 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Ligger du runt 1.010 så är du hyffsat på den säkra sidan om du hade ett OG på ca 1.050.

62

(7 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Anledning till att inte flaska för tidigt är att flaskorna kan explodera av övertrycket! Det brukar kallas flaskbomber i hembryggarsammanhang och namnet är inget skämt eller något att ta lätt på. Flaska inte flr tidigt i början utan vänta gärna en extra vecka, en hydrometer är ett måste!

UT200 klarar upp till 3200w. Finns hos Humlegården och conrad.se

64

(4 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Lika länge som köpe-öl om man är noggrann med alla steg. Ju starkare öl desto längre håller den sig bra. Oxidering och smaker som går förlorade sker långt före ett öl blir direkt dåligt. Jag dricker de flesta av mina öl inom ett kvartal men mina riktigt starka tar ett kvartal innan de mognat nog för att ens börja drickas. Humlad öl bör drickas inom någon månad. Lagrad öl inom ett halvår. Stark öl inom några år med välhanterade öl inom 10-20 år.

65

(3 svar, postad i Utrustning)

Jag gillar denna: http://www.lindhcraftbeer.com/2015/08/d … ph-matare/
Dom gula billlga Kina-mätarna är inte att lita på i min bok...

http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2014/12/141221_norrkopings_bryggeri_aktiebolag_0025.jpg

Träplankor isolerar bra och används ofta till storleken större runt 250-500l

68

(4 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Jag har inte kunnat testa den själv men har heller inte sett något behov. Jag får väldigt bra utjäsning av mina öl ändå smile

69

(4 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Den heter alfa-beta enzym och ger egentligen bara en optimal försockringsrast under mäskningen. Finns på bild hos Humlegården men är slut på lager sedan länge som jag förstått det:
http://shop.humle.se/tillsatser/


http://shop.humle.se/shop/11011/grp0/grp-gridimage-79fce6.jpg

70

(10 svar, postad i Utrustning)

Spännande att få följa med på resan! Hur du ska få i preboil 60 liter + 10 kg malt i din kastrull som ser ut som en Patina 36l ska bli extra intressant. Misstänker någon sorts förlängning på höjden...

Det där är en saisonjäst och inte en vinjäst/champagnejäst. Håller med kamelryttarn i övrigt..

http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2015/08/150822_shbg_humlegården_sommarölsträffen2015_0046.jpg

Jag tog en del bilder på årets Sommarölsträff som SHBF och Humlegårdens Ekolager arrangerade i Ekskogen. Tack alla arrangörer, utställare och besökare för en mycket lyckad tillställning!
http://www.lindhcraftbeer.com/2015/08/s … raff-2015/

73

(4 svar, postad i Utrustning)

http://byo.com/images/stories/inside/summerbrewing1.jpg
http://byo.com/images/stories/inside/summerbrewing2.jpg

http://byo.com/hops/item/1084-make-me-s … er-brewing

74

(4 svar, postad i Utrustning)

Jag tror din idé funkar och jag har sett liknande varianter med dubbla kylspiraler där en första står i en ishink med isvatten. Det finns dock en risk att det står kvar vätska i spiralen och att det fryser, så töm noga efter varje bryggning.
En annan variant är att kyla så långt du tycker är smidigt med din gamla kylare och låta jäskylen ta ner vörten till pitchtemp sista biten. Så gör jag alltid med mina lager...

Det finns många äldre bryggerier som plockar bort att kreusen under den mest aktiva jäsnigen för att spara jästen därifrån. Det finns gott om jäst kvar i vätskan under skummet. Jag har bilder på min blogg från när jag skördat jäst ur jäshink på det sättet: http://www.lindhcraftbeer.com/2014/08/spara-jast/