Lyssnade på Jamil Show häromdagen när han gjorde DunkelWeizen och han hävdar att 17c är perfekt för veteölsjäst och i synnerhet 3068an och att enligt hans erfarenheter så stämmer inte tillverkarens råd om att jäsa på 22-23c för stor esterproduktion. Själv har jag inte heller märkt någon ökning av banan eller minskning av klöver vid högre resp lägre jästemp. Det som däremot har hänt när jag jäst 22+ är att det skummat över och blivit lite syrligare smak, svagt åt Geuze-hållet...

702

(14 svar, postad i Utrustning)

Det är som PBW men det steriliserar samtidigt. Lite hängslen/svångrem kan man säga.
Saxar från MaltMagnus:
VWP (Vendor Washing Powder) Ett högkoncentrerat rengöringsmedel. Rengör och steriliserar snabbt och effektivt. Lämpligt till all utrustning som används för hembryggning, används av professionella bryggare. Kontaktid för sterilsering ca: 5 min. Efterskölj med kallt vatten. En förpackning innehåller 100g och räcker till ca 270 L färdig rengörings / steriliseringvätska. Vid hård nedsmutsning, öka koncentrationen och låt stå över natten, efterskölj med kallt vatten.

http://maltmagnus.se/image/cache/data/utrustning/332_large-228x228.jpg

Oj vad vacker! Hur är den kallkraschad/gelatin/issin/fat-tappad??

704

(14 svar, postad i Utrustning)

Nu kör jag VWP istället för PBW men jag blandar ca 5 liter som jag kör runt med en mjuk svamp i kastrull och jäshinkar etc. Låter det stå över natt ibland men tror det är overkill i de flesta fall. När jag fick tag på 4 gamla backar med 50cl intorkad julöl däremot tog jag en plastlåda från IKEA som är lite större än en blå drickaback, fyllde med varmvattem+VWP och lät stå över natt. Rena och avetiketterade på morgonen smile

Strax innan jag kom på lösningen med lådan tänkte jag skrubba skiten... Här är flaskorna fyllda med varmt vatten för att lösa upp värska skiten innan hela backen sätts ner i "badet", backen skymtas i nedre hörnet:
http://www.gustavlindh.com/blog/photos/_GL_5703.jpg

705

(10 svar, postad i Utrustning)

Jag gjorde en extrakt första gången, smakade faan. Sen gjorde jag en helmalt, blev riktigt bra. Det går ju göra bra med extrakt men Coopers burkar ska man nog hålla sig borta från.

Sen går det ju testa sig fram med en setup liknande köksbryggeriet också för att "doppa tårna":
Värm 1.3l vatten till 66.6 grader när malten åkt i. Vänta i en kvart innan lakning mellan två kastruller via en sil. Lite varmvatten från vattenkokare kan spola igenom bädden också. I med tre liter vatten i kastrullen, 500g Dry malt extrakt och 20g humlepellets. Koka en kvart. Kyl ner till 20 c i diskhon med is och vatten. Ner i damejeannen ihop med en jalv påse jäst. Skaka/syresätt och på med jäsrör, vänta två veckor. Häll på flaska med halv sockerbit i och vänta två veckor. Presto!

http://www.gustavlindh.com/blog/photos/130323_007.jpg
Mald malt och vatten, ca 66c i 15 min.

http://www.gustavlindh.com/blog/photos/130323_011.jpg
"Sila" mellan två kastruller.

http://www.gustavlindh.com/blog/photos/130323_013.jpg
Koka 15 min med humle, 3l vatten och 500g DME.

http://www.gustavlindh.com/blog/photos/130323_015.jpg
Kyl till ca 20c.

http://www.gustavlindh.com/blog/photos/130323_016.jpg
Häll i 5-literskärl och i med en halv påse torrjäst. Jäs i rumstemp 2 veckor.

706

(10 svar, postad i Utrustning)

John Palmers How-to-brew och Hbg2-bloggen hjälpte mig igång.

707

(7 svar, postad i Utrustning)

här kanske? http://www.shbf.se/bryggaren/viewtopic. … amp;t=7431

Men jag tror återigen att om man inte kommer upp i 100c åtminstone några minuter så kommer hållbarheten på ölet försämras avsevärt. Det finns en anledning till att vi kokar våra kylspiraler i en kvart och inte bara 1-2 minuter på slutet...

709

(7 svar, postad i Utrustning)

Upp åt 500 liter är det nog rejäla elpatroner på 3fas som gäller eller ånga. Tror inte ens monsterbrännaren från Blichmann reder ut 500l.
När jag räknar på vad som krävs för att få gång ett bra kok räknar jag ca 0.8-1kw per 10 liter vört. 20-25 liter kräver 2kw hos mig och 40-50 liter kräver minst 3.2kw med isolerat kärl för rullande kok. Sedan har vi ju det där med lock/tratt som sparar dig ganska mycket energi. Större bryggpannor har ju ofta tratt som leder bort ånga men som även behåller en hel del energi. Då kommer du undan med lite mindre "malla"..

Jag saxar från "Kontur" på SHBF angående värmekapacitet och tider:

Vatten har specifika värmekapaciteten 4,18kJ/(kg*K). Ska du värma 200l vatten från 20 till 70 grader krävs det 4,18*200*(70-20)=41800kJ.
Antar vi att du har trefas avsäkrat på 16A kan du plocka ut ~11kW vilket är samma sak som 11kJ/s. Det innebär att det skulle ta 41800/11=3800s vilket är ca. 63 minuter. Denna uträkning är förenklad, den tar inte hänsyn till förlusteffekterna som uppstår då du har en differens i vattnets och omgivningens temperatur. Med ett väl isolerat kärl borde du nog kunna hamna i området 65-70 minuter.

Jag behöver ha två kopplingar för att gå från standard kökskran till gardena-koppling. Ibland har man tur och då finns det en adapter som gör det i ett steg istället för två. Allt finns på Claes Ohlsson eller annat byggvaruhus/plantagen etc.
Såhär är min konfig:

Först skruvar man bort silen på kökskranen och sätter fast en sånhär:

http://www.almaregarden.se/media/62619/2906S.jpg

Den kan sen sitta kvar efter bryggningen eller så byter du tillbaka. Med den här silen får du en yttergänga som du sedan kan sätta på ett sånhär:

http://cdn.gardena.com/dimage.axd/default/ga110-0080/200x200/5c6af40f.png

Med den kan du sedan ansluta en vanlig trädgårdsslang med gardena koppling på som sätt ihop såhär:

http://www.gardena.com/files/Gardena/cs/products/Water%20management/pcp/Water_management-hose_connectors.jpg

I andra änden fäster du slangen mot kylaren med vanlig slangklämma. Kallt vatten in på toppen av kylaren och varmt vatten ut från botten ner i vasken. Lycka till!

När det gäller proteinutfällning så är mina erfarenheter att en del sker innan det rejäla uppkoket, men en del kommer först när det kokar ordentligt (rullande/bubblande). Det finns ju även bakteriedödande processer som sker först vid kokning 100c.
Vilken källa har du till att sjuda skulle vara 82-99c? För mig går det koka 100c med låg intensitet och 100c med ett jävla ös till och med upp till 101-103c vilket kan bero på densiteten i vörten? Eller spelar min termometer mig ett spratt?
Det finns någon tes om att 5-10% avdustning per timme är lagom koktryck, det lär ju knappast ske vid 82c.

Men det viktigaste fråga är kanske vad anledningen är till att du vill köra 90-95?

Jag vill ALLTID ha lite större kastrull än jag har för tillfället. Skulle gärna ha 75 istället för min 50liters just nu för att slippa oroa sig vid hot-break...

Jag skulle lätt köpa en större kastrull än så typ 36 liter för att kunna göra 23-liters i framtiden med jag misstänker att priset är lite avgörande. I så fall vill jag tipsa om Biltemas 25-liters som är väldigt billig (400kr). Ja det är tunn botten men den är väldigt prisvärd tycker jag. Biab kräver en del utrymme eftersom du rör om en hel del i början och malten tar ganska mycket plats. Har du 10-15 cm över bädden så slipper du mycket kladd och tillhörande svordomar. Mäsk är riktigt kletigt! Jag körde med Biltemas kastrull en hel del innan jag uppgraderade till en 50-liters. Mer bilder hittar du på http://www.gustavlindh.com/blog/

http://www.gustavlindh.com/blog/photos/_GL_5675.jpg
http://www.gustavlindh.com/blog/photos/_GL_7285.jpg
http://www.gustavlindh.com/blog/photos/_GL_8379.jpg

GRYMT bra jobbat!! Jag som äntligen fått igång typdeffarna i beersmith också. Skiljer sig ju avsevärt från BJCP t.ex. min senaste DIPA är knappt en DIPA i sverige... Här blir att studera.

715

(28 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Vore väldigt roligt att byta flaskor. Ska du till SM?

Kiwi: vore kul att höra hur det gick med din Weißbier?

Såhär är skillnaden med eller utan hela flaskans innehåll i glaset när man enbart har flaskjäsningens jäst med:

http://www.gustavlindh.com/blog/photos/130402_002.jpg
http://www.gustavlindh.com/blog/photos/130402_003.jpg

717

(28 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Tror med all säkerhet att det skiljer sig markant mellan olika jästsorter men just s04 och us05 är kanske inte så långt ifrån varandra trots alls. En mycket spännande provning i ämnet som jag vill gå på arrangeras i LKPG nästa helg: https://www.facebook.com/events/280821605380339/

718

(28 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Jahopp, som utlovat kommer här mina 2 cents efter att ha delat ett kok på två hinkar och kört med 04an mot 05an. Jag saxar direkt från min blogg:

130402 - Min senaste Pale Ale fick ju två olika sorters jäst för att utvärdera vilken jag gillar bäst. US05 har ju varit lite av min husjäst för amerikanska ales så det var spännande att jämföra den med 04an som är mer anpassad för brittiska ales. Det första som jag lade märke till var att 04an började jäsa minst ett halvt dygn innan 05an. När primärjäsningen var slut så låg 04an i ett kompakt lager i botten av jäshinken när 05an fortfarande simmade runt. När det var dags för flaskning så var kakorna dock likvärdiga. Smakmässigt måste jag säga att jag inte märker någon större skillnad. Kanske att 04an är lite renare i smaken och 05an lite rundare. Maltsmaken blir lite tydligare i 04an och humlen framträder nååågot mer i 05an. Dock fick 05an lite mer humle i hinken, det bara blev så. Jag har läst lite på forum vad andra bryggare tycker och de märker en stor skillnad på de två men jag har inte sett någon som gjort ett experiment som mitt med samma batch delad i två lika hinkar. Jag hävdar bestämt att det inte går att utvärdera en jäst med två helt olika kok. Sen kan man gilla vissa smaker och egenskaper mer eller mindre men två kok är två helt olika kok i min värld. Förhoppningsvis kan jag blindprova de här två på någon erfaren hembryggare i framtiden, det är ju inte så att jag har brist på flaskor direkt… Återkommer i ämnet i sånna fall men tills vidare så kör jag på med min trogna arbetshäst, US 05.
http://www.gustavlindh.com/blog/photos/_GL_1637.jpg

719

(1,346 svar, postad i Inget av ovanstående...)

Idag har jag kokat 40 liter IPA med rejäl dos humle. Jag har gått över till humlepellets men har ju en del kottar kvar så de fick gå i en humlepåse först som bittergiva. Sen pressade jag skiten ur påsarna, ja jag gjorde det. Vad ska ni göra åt det då?
Som vanligt finns det massor med bilder och mer svammel från dagens bryggning på på http://www.gustavlindh.com/blog/

http://www.gustavlindh.com/blog/photos/130329_ipa3_000.jpg

720

(9 svar, postad i Utrustning)

Oj, sorry Nazdarovje för sent svar. Jag kör med trådgivarna även om jag köpte spetsgivaren till. Det känns som om vörten skulle kunna leta sig in i skaftet på spetsgivaren så den kommer jag använda som kött-termometer i framtiden. Med trådgivaren kan jag köra ner sensordelen 30 cm ner i mäskbädden när jag mäskar för att se tempen där nere. Det skulle jag inte gjort med spetsen...

721

(1,346 svar, postad i Inget av ovanstående...)

När katten är borta... Är hemma med junior (10 mån) och hundarna så någon stor bryggning var det inte tal om idag. Så jag tog helt enkelt lite inspiration från Det Lilla Köksbryggeriet eftersom jag ändå hade alla prylar hemma. Blev nog en IPA av det hela, glömde mäta OG och missade lite i Beersmith, skit samma hahaha...
Som vanligt fler bilder på http://www.gustavlindh.com/blog/

http://www.gustavlindh.com/blog/photos/130323_016.jpg

722

(9 svar, postad i Utrustning)

Jag har tänkt samma tanken men det är väldigt sällan du har behov av att mäta temperaturen på ytan (som ofta är en hel del lägre), utan du vill ner någon decimeter i både vattenvärmning, mäskbädd och när du kylen vörten. Jag har en grym termometer som jag är mycket nöjd med, räknar med att ha den i många år framöver eftersom det är standardgivare (k) på den och det är den som går sönder för alla med stektermometrar etc. Min kostar runt femhundringen och finns hos Kjell o Co. Den har två kanaler (du kan köra två samtidigt) och mäter med en decimal (även om jag sällan kör med det). Den har ett skal med fot som går att fästa som på bilden nedan på kastrull/mäskkärl. Noggrannhet på 0.1 grader och kalibrerbar vilket är smidigt med dubbla kanaler. Mäter exakt på ca 1 sekund. Och ja, jag är lite smått kär i den också hahahah:


http://www.gustavlindh.com/blog/photos/130307_008.jpg

Du ska inte ha med jästkakan till flaskningshinken. Det finns tillräckligt med oflockulerad jäst i det "rena" ölet (beroende på vilken jäst du använt). Om man ska ha med jästen från flaskan ner i glaset sen är en annan sak, dvs upp till var och en. Då blir den grumlig som på bilden:


http://www.gustavlindh.com/blog/photos/_GL_8400.jpg

724

(28 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Tittade-till mina 04/05 precis och mycket riktigt så är det dubbelt med segment i 04an. Flockulating-son-of-a-*****. Ska bli mycket spännande att utvärdera smakskillnaden om några veckor.

725

(28 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Har inte så mycket erfarenheter tyvärr men pitchade precis en APA som jag delade på två hinkar med US-05 i ena och US-04 i andra för att utvärdera jästerna. 04:an började jäsa betydligt snabbare än 05:an med alla förutsättningar samma i övrigt (samma volym, temp, färskhet på jäst etc). Får återkomma när de finns på flaska för smaktest.