Köpte 2 st 6kg brandsläckare billigt 400 kr st på Blocket fyllda och testade kör med den ena oombyggd tills den är tom det är bara att vända upp och ned på den.

Vad är fördelarna respektive nackedelarna  med STC-1000+ och Ut200? Om det gäller lödning och sådant är det inga problem för mig det är jag van vid.

3

(540 svar, postad i Utrustning)

Hur många liter hamnar i jäskärlet om man brygger max vad BM klarar och vill ha en normal pilsner eller ale med ett SG på ca 1012-1015.

Kommer få ett fullhöjdskylskåp över som jag tänkte använda till att jäsa i och sedan ha mina ölfat i när jäsningen är klar. Vad behöver jag för att kunna reglera jästemperaturen exakt på graden i skåpet? Vill kunna jäsa lager även på sommaren och även hålla exakt jästemp till min ales.

Jag körde PBW och grov stålull lät PBWn stå en stund innnan jag skurade.

Frysbox är inget alternativ för mig däremot kan en frys utan kylslingor i hyllorna vara det men det vet jag inte om det finns.

Ale Bundy skrev:

Glöm frys.
Kyl går under nollan om den kan, man får kolla max/min värden.
Har man frisk rygg och gott om plats kan frysbox vara ett bra alternativ.
Men en universaltermostat eller stc1000 är nog tyvärr ett måste på alla alternativ.

Varför kan jag glömma frys? Problemet med frysboxar är väl att höjden inte räcker till? en stc1000 har jag tänkt använda.

Går det att få ned en kyl till runt nollan? Är alltid kylsytemet integrerat i hyllorna i stående frysar?

Hej
Nu har jag tröttnat på att vara tvungen att anpassa mina bryggningar efter vädret och temperaturen i min källare. Därför tänkte jag införskaffa någon typ av kyl med reglering för att kunna brygga vilken öl jag vill oberoende av vädret.
Vad ska man ha en kyl eller frys? Mina krav är att det ska få plats med en eller två jäshinkar eller en jäshink och 2 fat.
Det ska kunna gå att få ned temperaturen till runt 0. Vad ska jag ha och vad rekommenderar ni? Jag har inte lust att bygga om för mycket. Finns det några stående frysar som skulle funkar utan ombyggnad?

Jag testade att ha PBW och vatten i ett ölglas över natten det frätte en snygg cirkel runt om inuti högst upp i glaset så jag skulle inte ha PBW stående för länge i några kärl.

Det är så enkelt att jag en gång skulle göra en Pilsner Urquell clone och följde receptet enligt den här sidan
http://morebeer.com/brewingtechniques/l … quell.html och så missade jag temperaturerna men ölen blev fantastisk sedan dess har jag fortsatt med samma. jag batchlakar om jag inte skrivit det tidigare.

"The mash begins with cold water stirred into the grains; hot water is added to bring the temperature to 95 °F (35 °C) for an acid rest. (According to the brewery's quality control manager, Pavel Prucha, the water-to-grain ratio is 1.85 L to 1 kg.) The first decoction raises the temperature to around 127 °F (53 °C) to break down the larger proteins; the second addition raises the mash temperature to 143 °F (62 °C) for starch conversion; and the third brings the temperature to about 163 °F (73 °C) for mash-out (18)."

Jag höjde temperaturerna genom en blandning av att slå på mer vatten och ta ur en del med en sil och koka.
50.0 C 30 min
54.0 C 20 min
66.0 C 60 min
70.0 C 40 min

Vetet brukar jag ha i för skummet. Nästa bryggning ska jag öka rökmalten något dock utan att minska de andra. Jag garanterar att du kommer gilla den här om du gillar Schlenkerla. Jag ska brygga med samma recept nästa helg men byta ut rökmalten mot Viennamalt. Slår det väl ut kommer jag köpa en kyl så jag kan brygga lager året om kommer defenitivt inte brygga ale något mer om nästa blir bra. Jag vattenbehandlade även för att få Bambergvatten.

Var tvungen att provsmaka, helvete den är fantastisk redan nu!! Helt klart den bästa ölen jag bryggt!

Rent spontant känner jag att du krånglar till det med humlen. Kollar jag på ditt recept verkar du vilja ha en fräsch citrussmak. Jag har slutat med 15 olika humlegivor vid var tredje minut. Jag har upptäckt att det ändå i princip r torrhumlingen som ger den fräscha citrussmaken.

Sådär då var ölen tappad på fat.

Här är mitt svar från en annan tråd inga exakta siffror tyvärr.
Eftersom det var jag som ställde frågan i ena tråden kan jag svara hur det blev. Jag tog den dubbla mängden eftersom Peter rekommenderade det i ett avsnitt av bryggradion om man skule stöpa i kallt vatten. Jag lät det ligga över natten innan jag silade ifrån det sedan tillsatte jag det i koket. Min milkstout blev kolsvart och med en fantastiskt smak av choklad och liite kaffe i bakgrunden. Den stora skillnaden med kallmäskningen tyckte jag var att du fick en mjuk chokladsmak utan bittra toner Jag använde ca 8% av varje Pale Chocolate malt  och Chocolate malt Thomas Fawcett. Däremot fick jag en väldigt dålig utjäsning så man kanske borde ökat basmalten. Blev en fantastisk god milkstout med en alkoholhalt på ca 4,4% istället för 6,7%.

Sådär då bryggs den första rökölen vi får se hur reslutatet blir
Amt
3.50 kg Smoked Malt (Weyermann) (3.9 EBC)
0.50 kg Grain Caraaroma (Weyermann) (350.7 EBC)
0.30 kg Grain Carapils (Weyermann) (3.9 EBC)
0.20 kg Grain Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3.9 EBC)
0.11 kg Grain Black Malt (Thomas Fawcett) (1300.2 EBC)

Sedan en blandning av infusion och dekoktionsmäskning

Konstig de skriver ju 2000w på hemsidan. Har du provat hur lång tid det tar att få upp ett rullande kok?

Om du tar ljus chokladmalt och kallstöper den ca ett dygn får du riktigt bra chokladsmak utan att få bitterhet och kaffesmak. Dubbla mängden chokladmalt mot när du har den i mäskningen. Problemet med choklad är att det hämmar skumbildning.

Torrjäster, ofta Nottingham Ibland flytande typ ESB eller Urquell från Wyeast. Har kollat alla mina hydrometrar och skrivit med vattenfast tusch på de hur mycket fel de mäter vid 20 grader. Jag  kyler vört och mäter tempen med gula klassikern innan jag mäter. Rör om i mäsken för att få bort alla klumpar och på med locket sedan låter jag det stå ca 10 min öppnar och rör en omgång till sedan får den stå ca 90 min innan jag tappar ur och batchlakar 1 eller 2 ggr. Sedan får vörten koka i 90 min i med lite protafloc och jästnäring vid 15 min kvar.

En Kölsch jag bryggde OG 1049 FG 1005 Estimated FG enligt BeerSmith 1009
En Pilsner OG 1.049 FG 1005 Estimated enligt BeerSmit 1011

Jag kan även säga att jag använder den "gula klassikern" att mäta temperaturen med. så jag tror inte det är fel på mina temp mätningar.

De flesta av mina öl jäser ut för mycket tröts höjd mäsktemp. Vad gör jag för fel?
Brukar mäska ca 68 grader i 1,5 timme i kylväska sedan batchlakning och kok i 1,5 timme kör oftast med torrjäst 2 paket till ca 20 liter som jag sprayar torrt i skummet låter stå i 30 min och skakar som fan i ett par minuter jäser oftast mellan 15-18 grader ibland lägre om jag brygger en lager. Problemet är att all min öl jäser för bra!

Kolla på Weyermanns hemsida där finns det recept på rököl.  Jag drack Helsinge rököl på Bishop Arms på Vasagatan i Sthlm. TYcker den är lite lik Aecht Schlenkerla men mindre röksmak och lite blaskigare så jag tror Weyermanns rökmalt kan funka bra.