Tråd: Flytande vörtextrakt

Jag har försökt ta reda på hur processen för att tillverka flytande vörtextrakt ser ut. Alltså den man kan köpa från bagerier. Mörk, glansig med konsistensen av sirap. Jag har provat att filtrera reducerad vört men den blir ju inte alls trögflytande. Dessutom är min egna vört betydligt sötare än vörtextraktet. I smaken är vörtextraktet bara aningens söt/karamellig med brända toner. Det senare förmodar jag bara beror på vilken malt man använder. Jag provade med vanlig pilsnermalt så den blev ju betydligt ljusare.

Någon som råkar veta hur bageriernas leverantörer tillverkar flytande vörtextrakt? Vad är det som gör den trögflytande och varför är den inte väldigt söt?

Sv: Flytande vörtextrakt

Jag snubblade över en podcast som råkar nämna att trögflytande vörtextrakt tydligen tillverkas genom att förånga vörten under lågt tryck. Så nu är ju frågan. Ska man jaga rätt på en vakuumpump och bygga sig en vakuumförångare eller ska man bara ge upp och erkänna sig besegrad? smile